ΛΑΡΚΟ: Πλησιάζει ο διαγωνισμός, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΛΑΡΚΟ: Πλησιάζει ο διαγωνισμός, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις
Με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών εντός του Οκτωβρίου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, άναψαν τα …αίματα στους συνδικαλιστικούς κύκλους.

Με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών εντός του Οκτωβρίου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, άναψαν τα …αίματα στους συνδικαλιστικούς κύκλους των εργαζομένων στη βιομηχανία. Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων της ΛΑΡΚΟ ξεκινά κινητοποιήσεις – με απεργία στις 17 το μηνός - προκειμένου να αποσπάσει τη δέσμευση ότι η νικελοβιομηχανία θα συνεχίσει τη λειτουργία της και ότι θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Πάντως, μετά την πρόσφατη απόφαση της Διαιτησίας που κρίνει ότι, το εργοστάσιο της Λάρυμνας, όπως επίσης και τα δικαιώματα στα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη, ανήκουν στο Δημόσιο, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο αποκρατικοποίησης, το οποίο είχε εγκριθεί από την ΕΕ το 2014 και αφορούσε δύο παράλληλους διαγωνισμούς για την παραχώρηση του εργοστασίου της Λάρυμνας και για την πώληση των μεταλλείων Καστοριάς και Ευβοίας.

Η χρονική συγκυρία είναι θετική καθώς η ζήτηση νικελίου αναμένεται στο μέλλον να αυξηθεί καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί πρώτη ύλη στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Και με την ηλεκτροκίνηση να αποτελεί προτεραιότητα στις πολιτικές των κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνο, αναμένεται εκτίναξη της παραγωγής νικελίου τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον θα είναι ο περιορισμός της ρύπανσης από τα απόβλητα των διαδικασιών εξόρυξης και παραγωγής, πρόβλημα που στο παρελθόν είχε απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη στην περιοχή της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Σε κάθε περίπτωση η πώληση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί καμία νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με τη δημοσίευση εντός 30 ημερών νέας διακήρυξης. Εάν και ο νέος διαγωνισμός δεν έχει αποτέλεσμα, τότε τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας πωλούνται, ως σύνολο ή τμηματικά, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση.

Εντός πέντε ημερών από την κατακύρωση του διαγωνισμού, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να δημοσιεύσει στον Τύπο πρόσκληση οριστικής αναγγελίας απαιτήσεων πιστωτών προς ικανοποίηση. Ειδική πρόσκληση απευθύνεται ατομικώς στους γνωστούς πιστωτές. Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Το ίδιο και το Δημόσιο, μετά από πρόσκληση για αναγγελία απαιτήσεων που επιδίδεται στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνέχεια ο ειδικός διαχειριστής επαληθεύει τις απαιτήσεις και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα κατάταξης των πιστωτών και αν δεν ασκηθεί ανακοπή, ο ειδικός διαχειριστής διανέμει αμελλητί το προϊόν της ρευστοποίησης.

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας, εντός δώδεκα μηνών από τη θέση σε ειδική διαχείριση ή εντός εννέα μηνών από το πέρας της διαιτητικής διαδικασίας, τότε η ειδική διαχείριση θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της ΛΑΡΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider