Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πρωτοφανής η ανθρωπιστική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πρωτοφανής η ανθρωπιστική κρίση

Άθλιες συνθήκες υγιεινής και έξαρση της βίας καταγράφει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Συνορα στην Ειδομένη, καταγγέλοντας ότι η συμφωνία που «έκλεισαν» ΕΕ και Τουρκία καταπατά τα κεκτημένα δικαιώματα των μεταναστών.

Η ίδια κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα που την έχει οδηγήσει να κινητοποιήσει όλο το δίκτυό της, ενισχύοντας τις ομάδες της που είναι, ήδη, παρούσες στο πεδίο για υγειονομική κάλυψη, προκειμένου να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση στο δυσανάλογο βάρος της υποδοχής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

«Όλοι εμείς, θα τα έχουμε χάσει όλα εξαιτίας αυτών των πολιτικών, οι οποίες δεν μπορούν να προστατέψουν τους πρόσφυγες, παρά τους αναγκάζουν να παίρνουν όλο και περισσότερα ρίσκα για να σωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνουν οι ΓΧΣ, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει μια συμφωνία με την Τουρκία που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα καθήκοντα προστασίας που έχει: Η αρχή της μη επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο δεν τηρείται πλέον από τις αρχές, οι οποίες, όμως, είναι υποχρεωμένες να τη σεβαστούν».

Όσον αφορά στην Ειδομένη, εκτός από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου διαπιστώνουν μία σημαντική αύξηση των περιστατικών βίας και κυρίως θεσμικών βαρβαροτήτων, όπως η χρήση όπλων εκτόξευσης βελών που προξενούν ηλεκτρικό σοκ (tasers) και η χρήση αστυνομικών σκύλων από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα σε ανοικτά στρατόπεδα και χρήζουν ιατρικής και ψυχολογικής περίθαλψης, υπογραμμίζει η οργάνωση. «Το καθήκον μας δεν είναι μόνο να θεραπεύουμε, αλλά και να καταδικάζουμε την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μαρτυρούν τα γεγονότα σήμερα στην Ειδομένη. Θα είμαστε μάρτυρες κάθε καταστρατήγησης δικαιωμάτων για να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε κάθε μορφή αδικίας» επισημαίνει ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, στην ανακοίνωση.

«Η Ειδομένη είναι σήμερα η βιτρίνα του τι θα μπορούσε να γίνει η Ευρώπη του αύριο. Μία Ευρώπη γεμάτη από στρατόπεδα, ζώνες χωρίς δικαιώματα, διαγράφοντας το δικαίωμα στο άσυλο προς όφελος ανοιχτών φυλακών, ανθρώπων σε περιπλάνηση όπως γύρω από το Καλέ (Calais), μία Ευρώπη όπου η ελεύθερη κυκλοφορία θα είναι πλέον μία μακρινή ανάμνηση» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider