Μεγάλες αλλαγές φέρνει στα πρόστιμα του ΚΟΚ ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της έκπτωσης 50% που ισχύει σήμερα για όσους πληρώνουν τα πρόστιμα της τροχαίας εντός 10 ημερών.

Επιπλέον, το ύψος του προστίμου θα αυξάνεται όσο αυξάνεται και το εισόδημα. Ακόμη μία αλλαγή είναι ότι θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ειδική παράβαση θα είναι οι χειρονομίες (π.χ. μούντζες) από επαγγελματίες οδηγούς.

Για τις αλλαγές αυτές ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε το κλιμάκιο των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η συνάντηση Σπίρτζη - Θεσμών αφορούσε το θέμα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Επίσης ο κ Σπίρτζης τους ενημέρωσε για την Ενιαία Βάση Δεδομένων που δημιουργείται για οχήματα με στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και τη Βάση Δεδομένων για Οδηγούς, οι οποίες θα διασταυρώνονται και θα «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στις αρχές του 2019 θα ξεκινήσει σταδιακά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους οδικούς άξονες, που θα χρεώνουν τους οδηγούς ανάλογα με τη χρήση. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.