Κτηματολόγιο: έρχονται προ-αναρτήσεις και αναρτήσεις για 3 εκατ. ιδιοκτήτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: έρχονται προ-αναρτήσεις και αναρτήσεις για 3 εκατ. ιδιοκτήτες
Η  προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων.

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 και για τους επόμενους τρεις μήνες ξεκινούν - εκτός απροόπτου - δύο προγράμματα προανάρτησης και 12 προγράμματα ανάρτησης σε περιοχές ανά την Ελλάδα, τα οποία αφορούν περισσότερους από 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η προανάρτηση για Λαμία – Λειβαδειά (184.240 ιδιοκτησιακά δικαιώματα) και στο τέλος Ιουλίου για Άρτα – Πρέβεζα – Λευκάδα (416.309 ιδιοκτησιακά δικαιώματα).

Όσον αφορά στις αναρτήσεις την 1η Ιουνίου ξεκινά η σημαντικότερη, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων η οποία αφορά σε 1.343.369 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και τέσσερις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό, καθώς και για το Δημόσιο, το οποίο πρέπει να «τσεκάρει» την περιουσία του.

Η προανάρτηση αποτελεί την προκαταρκτική ενημέρωση των δικαιούχων, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων των πολιτών και είναι η πιο ουσιαστική φάση της κτηματογράφησης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να διορθώσουν λάθη και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους.

Στο στάδιο της ανάρτησης, κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν (ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές Taxisnet. Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα, για πρώτη φορά, τα οποία μπορεί να μην γνωρίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες τους διότι, για πρώτη φορά, «συναντιόνται» όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, η οποία περιλαμβάνει υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης / ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της συγκεκριμένης περιοχής.

Όσοι πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία θα λειτουργούν και τα Γραφεία Κτηματογράφησης καθώς και το τετραψήφιο 1015, όλο το 24ωρο, ώστε να διευκρινίζουν όλες τους τις απορίες. Βάσει των πρόσφατων ρυθμίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά από εκείνα τα Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Επίσης, πωλήσεις, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, αλλά και κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο. Ήδη ο πολίτης μπορεί ηλεκτρονικά να συμμετέχει και να παρακολουθεί όλα τα στάδια της κτηματογράφησης.

Μετά την Αθήνα, σειρά έχουν αναρτήσεις (έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου) για τις περιφερειακές ενότητες Κεντρικής Μακεδονίας (284.766 δικαιώματα), Ημαθίας (329.471 δικαιώματα), Λάρισας – Ελασσόνας, Τεμπών και Τυρνάβου (268.434 δικαιώματα) καθώς και Κορινθίας – Δήμοι Κιάτου και Βέλου – Νεράτζης (91.352 δικαιώματα).

Στις 30 Ιουνίου ξεκινούν οι αναρτήσεις στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας – Δήμος Δίου (131.846 δικαιώματα) και Αχαΐας – Δήμος Ακράτας, Κάτω Αχαϊας (231.346 δικαιώματα).

Για τον Ιούλιο και Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί αναρτήσεις:

- για τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας - Δήμου Σχηματαρίου και Ευβοίας – Δήμος Νέας Αρτάκης (συνολικά δικαιώματα 125.935),

-για τις περιφερειακές ενότητες Ηλείας – Δήμος Αμαλιάδας (95.407 δικαιώματα),

-για τις περιοχές Θεσσαλονίκης – Δήμοι Σίνδου, Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου (148.483 δικαιώματα),

και τέλος, για τις περιοχές Μαγνησίας - Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυρράχης, Μουρεσίου, Ξορυχτίου, Τσαγκαράδας και Νεοχωρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider