Ψωμί, μπισκότα και πρωτεΐνη από… γρύλους – «Εφικτή η παραγωγή και στην Ελλάδα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψωμί, μπισκότα και πρωτεΐνη από… γρύλους – «Εφικτή η παραγωγή και στην Ελλάδα»
Η Ντανιέλα Άριας, διευθύντρια τεχνολογίας της εταιρείας Cοsta Rica Insect Company CRIC επισημαίνει ότι είναι και στη χώρα μας εφικτή η παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα

Τα έντομα ως τρόφιμο είναι ένα από τα κυριότερα νέα όπλα της παγκόσμιας κοινότητας και η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά, που την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια τους.

Η Ντανιέλα Άριας (Daniela Arias), διευθύντρια τεχνολογίας της εταιρείας Cοsta Rica Insect Company CRIC, από την Κόστα Ρίκα, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι και στη χώρα μας εφικτή η παραγωγή πρωτεΐνης από έντομα.

«Φυσικά, γιατί όχι; έχετε τον καιρό, έχετε τις συνθήκες σε όλα τα επίπεδα, μπορείτε να το κάνετε σαφέστατα εάν θα το θελήσετε» τονίζει.

«Δεν χρειάζεται μάλιστα χώρος. Χρειάζεται πολύ λιγότερος χώρος και έτσι ένας καλλιεργητής στην Ελλάδα μπορεί να εκτρέφει έντομα κάθετα με τεχνολογία που είναι πραγματικά ιδιαίτερα αποδοτική», εξηγεί η κα Arias, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 84ης ΔΕΘ και του ειδικού θεματικά συνεδρίου Global Agripreneurs Summit.

Παράλληλα επιβεβαιώνει πως πράγματι το καθημερινό motto των Κοσταρικανών είναι «καλή ζωή», μια φιλοσοφία καθημερινότητας που τους δεν τους επιτρέπει να διαταράσσουν την ψυχική τους υγεία με τις δυσκολίες και τους καθιστά δημιουργικούς.

Εξηγώντας τις συνθήκες εκτροφής και τι χρειάζεται ένας Έλληνας παραγωγός, για να ξεκινήσει την εκτροφή/παραγωγή γρύλων, ώστε να διαθέσει μετέπειτα την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνούχων τροφών που θα καταναλώνουμε όλοι, η κα Άριας περιγράφει πως «ο χώρος εκτροφής μοιάζει με αποθήκη και γεμίζει με ειδικά κυτία με τους γρύλους που θα πρέπει φροντίσει ο εκτροφέας».

«Από την αρχή της έρευνας αυτό έχουμε σαν στόχο, να δημιουργούμε υγιεινές λύσης διατροφής χρησιμοποιώντας έντομα δίχως η τεχνολογία να είναι ιδιαίτερα απαιτητική», εξήγησε η κα 'Αριας, που μάλιστα περιέγραψε μια τεράστια νέα αγορά που μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Πόσο μεγάλη είναι η αγορά για πρωτεΐνη από έντομα; Είμαστε έτοιμοι για μπισκότα και ψωμί από σκόνη γρύλου;

«Σήμερα η αγορά έχει μέγεθος 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για μια αγορά που θα μεγαλώνει με ρυθμό 6% ετησίως και αναμένεται να γίνει τεράστια, αναμένεται να φτάσει στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», περιγράφει η ειδικός.

Επιπλέον απαντά θετικά όταν ερωτάται για την εμπορική παρουσία προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που θα έχουν βάση τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες της εταιρείας της. «Αυτό θα γίνει πάρα, πάρα πολύ σύντομα, θα δείτε προϊόντα που θα βασίζονται σε πρωτεΐνη που θα προέρχεται από έντομα μέσα στο τρέχον έτος. Εμείς πωλούμε σκόνη από γρύλους ενώ αναπτύσσουμε και άλλες διαφορετικές λύσεις όπως για παράδειγμα ψωμί από γρύλους αλλά και μπισκότα από γρύλους τα οποία θα τα δει το κοινό στην αγορά πολύ, πολύ σύντομα», εξηγεί.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας σε σύγκριση με την πρωτεΐνη από το κρέας

«Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα υγιεινά, διαθέτουν τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το κρέας, ενώ έχουν όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει το κρέας. Από την άλλη είναι σημαντικό πως θα χρειάζεται 2000 φορές λιγότερο νερό, για να παραχθεί η πρωτεΐνη μέσα από τη δική μας τεχνολογία και τα έντομα, ενώ η διαδικασία παραγωγής πρωτεΐνης ε με βάση τα έντομα εκπέμπει 100 φορές λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το κρέας» αναφέρει η κα Άριας, παραθέτοντας τις σημαντικές αλλαγές που μπορούν να προκύψουν και για το περιβάλλον με τη χρήση του από όλους μας στη διατροφή μας μιας πρωτεΐνης που θα έχει παραχθεί από μια τέτοια πρώτη ύλη.

Διαλέξτε τη γεύση που θέλετε να φτιάξετε

Θα είναι εφικτή όμως η παραγωγή ποικιλίας προϊόντων για την αγορά με βάση τη πρωτεϊνική σκόνη των γρύλων και μάλιστα με κάθε γεύση, για κάθε πιάτο; «Τα έντομα στην πραγματικότητα έχουν άλλη γεύση ανάλογα με την τροφή με την οποία τα ταΐζεις, και έτσι τα έντομα που παράγονται με την τεχνολογία μας θα είναι ιδιαίτερα 'ουδέτερα' στη γεύση. Θα μπορείς δηλαδή να προσθέσεις ό,τι θέλεις στην σκόνη πρωτεΐνης από έντομα που θα αγοράσεις για τα προϊόντα σου» εξηγεί η κα 'Aριας, που σημειώνει πως με την προσθήκη της σκόνης αυτής π.χ σε ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα στο οποίο θα προσθέσεις φρούτα ή ότι επιθυμείς, «η γεύση δεν θα αλλάζει καθόλου».

Όπως τόνισε, οι εξελίξεις που αφορούν την εισαγωγή νέων τροφών στην καθημερινότητά είναι σημαντικές καθώς «θα πρέπει ούτως ή άλλως να βρεθούν νέες τεχνολογίες και τροφές για να τραφεί και μάλιστα να τραφεί καλά ο πληθυσμός του πλανήτη μας, αφού αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider