Παραμένει ο στόχος έναρξης στις 4 Απριλίου του σχήματος «ένας προς έναν» ανταλλαγής προσφύγων και μεταναστών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για Θέματα Μετανάστευσης Natasha Berto στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε..

Η Berto απέφυγε να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες αυτής της επιχείρησης.

Ανέφερε, πάντως, ότι προς αυτό το σκοπό, οι ελληνικές και οι τουρκικές Αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό, Martin Fervey, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Fervey θα μεταβούν στις 3 Απριλίου στην Άγκυρα.

Όσον αφορά τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιτραπεί η επιστροφή στην Τουρκία αιτούντων ασυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, η Berto υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να τις υιοθετήσει τις επόμενες ημέρες.

Η Τουρκία από την πλευρά της, θα πρέπει να προχωρήσει και αυτή στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως τις 4 Απριλίου και προς το σκοπό αυτό θα βοηθήσει η επικείμενη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης στην Άγκυρα.

Τόνισε, πάντως, ότι η πολιτική της Τουρκίας ως προς τους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.