Τροπολογία νομιμοποιεί τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τροπολογία νομιμοποιεί τα υγρά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Καμία αλλαγή από όλα όσα ισχύουν δεν πρόκειται να «φέρει» η τροπολογία για τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δεν προβλέπονται περιορισμοί ή αλλαγές σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα για την ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου χωρίς νικοτίνη, στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, στην πραγματικότητα η τροπολογία θα καλύπτει το νομικό κενό, καθώς σήμερα δεν προβλέπεται οι εταιρείες πώλησης υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων να πωλούν προϊόντα χωρίς νικοτίνη, τις λεγόμενες «βάσεις».

Με την ίδια τροπολογία νομιμοποιούνται και τα αρώματα στα καταστήματα που διακινούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επίσης, ο ειδικός φόρος που αναμενόταν να υπαχθούν τα εν λόγω προϊόντα, δεν είναι μέσα στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υγείας έκρινε βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού και δεδομένων για την ασφάλεια της υγείας των χρηστών από την κλινική εμπειρία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο τμήμα.

Διαφορετική η πολιτική στις ΗΠΑ

Μόλις χθες, οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, με στόχο να προφυλάξουν τους νέους, ιδίως από την αρωματική μορφή του, που γίνεται εύκολα επιθυμητή, όπως προέκυψε από έρευνες.

Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την απαγόρευση των πωλήσεων των αρωματικών ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Διαδίκτυο και θα είναι διαθέσιμα παρά μόνο στα καταστήματα. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να επιβάλει την απαγόρευση των πωλήσεων των τσιγάρων και πούρων με μενθόλη.

Αυτές οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έως τον Ιούνιο προτού εφαρμοστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider