Όταν η «πρώτη φορά Αριστερά» συγκρούεται... με τα σωματεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν η «πρώτη φορά Αριστερά» συγκρούεται... με τα σωματεία

Την ώρα που οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά την διάρκεια της γενικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για σήμερα την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά στην απέναντι μεριά των οδοφραγμάτων.

Τα σωματεία– γενναίοι υποστηρικτές της αριστερή κυβέρνησης του Αλέξη μέχρι χθες- θα τραγουδήσουν τα ίδια σλόγκαν που κάποτε ο νυν πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε κατά των πολιτικών του αντιπάλλων. Γιατροί και φαρμακοποιοί θα συνοδεύσουν τους εργαζόμενους, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν επίσης στην πρώτη γενική απεργία με την οποία έρχεται αντιμέτωπη από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τα ηνία η πρώτη φορά αριστερά.

Ο 41χρονος πρωθυπουργός που άλλοτε ήταν ανάμεσα σε εκείνους που κατάγγελναν τις πολιτικές λιτότητας στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα αγωνίζεται για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ώστε να κάνει την ένεση των 12 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Έχοντας αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και έχοντας επιβάλλει περισσότερους φόρους, βάζει για μια ακόμα φορά την φερεγγυότητα της Ελλάδας σε κίνδυνο.

Παράδοση αμαχητί

Ο πρώην υπέρμαχος των εργαζομένων που μέχρι πρότινος τασσόταν σθεναρά εναντίον των πολιτικών που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υποσχόταν να βάλει τέλος στη λιτότητα αναγκάστηκε εν τέλει να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις των πιστωτών όταν πάγωσαν την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα οδηγώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης με την επιβολή των capital control.

Οι ελληνικές τράπεζες τώρα χρειάζονται την ένεση των 14,4 δισ. ευρώ για να παραμείνουν στη ζωή, εν μέσω αυξήσεων των επισφαλών δανείων, υψηλής έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και αυστηρών ορίων στις μεταβιβάσεις κεφαλαίου.

Τα περισσότερα από τα χρήματα θα προέλθουν από έκτακτα δάνεια σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία που υπεγράφει με τους πιστωτές ενώ η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν αναζωπυρώνεται παρά μόνο με την υπογραφή της συμφωνίας που ενισχύει τη λιτότητα.

Προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, επανέλαβε πως το ελληνικό κοινοβούλιο χρειάζεται να μειώσει την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών «λίγο ακόμα» και να αναμορφώσει τους κανόνες του τραπεζικού συστήματος πριν η χώρα δεχτεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Κάπως έτσι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει και πάλι λιγότερο από μια εβδομάδα για να συμμορφωθεί στις έξωθεν υποδείξεις. Αυτός είναι ο λόγος που ο ο πρωθυπουργό να διευκρινίζει στους υπουργούς του πως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Τμωρητική λιτότητα»

Περισσότερα μέτρα λιτότητας θα απαιτηθούν πριν η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης αποκτήσει πρόσβαση σε πρόσθετα δάνεια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις τρύπες του προΥπολογισμού του επόμενου έτους ώστε να συμφωνήσουν οι πιστωτές να απομειώσουν το χρέος.

Η ένωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αναφέρει ότι τα εν λόγω μέτρα αποτελούν τιμωρητική πολιτική λιτότητας που φτωχοποιούν κι άλλο τον ελληνικό λαό και οδηγούν σε περισσότερη εξαθλίωση «μια χώρα της οποία το1/4 του εργατικού δυναμικού παραμένει χωρίς δουλειά».

«Υπάρχει το ρίσκο της κοινωνικής έκρηξης, καθώς οι περικοπές των συντάξεων και οι φόροι αυξάνουν» αναφέρει στο Bloomberg , η Σωτηρία Θεοδωροπούλου, κοινωνιολόγος ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου των Βρυξελλών. «Το σοκ του περασμένου καλοκαιριού επηρρέασε τόσο πολλούς τομείς της οικονομίας, που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς από που θα προέλθει η ανάπτυξη.

Η Ελλάδα είναι «υπάκουος μαθητής»

Ο Τσίπρας κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τηρούν τη στάση του υπάκουου μαθητή απέναντι στους πιστωτές . Σε μια δήλωση του, που έκανε μετά τη γενική απεργία του περασμένου Νοέμβριου, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τη κυβέρνηση υποτελή στις παράλλογες απαιτήσεις της Τρόικας. Στον αντίποδα αυτών των δηλώσεων έρχονται οι τωρινές του δεσμεύσεις ,που απήυθυνε την Τρίτη προς τα στελέχη του κόμματός του, πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές.

Σύμφωνα με αναλυτές, η λύση του πολιτικού προβλήματος του Τσίπρα καθώς περπατά σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ των απαιτήσεων των πιστωτών και της διαχείρισης κοινωνικής αναταραχής, θα είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και απασχόληση για όλους εκείνους που θα διαμαρτυρηθούν στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη.

« Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει όσους ανθρώπους θα ήθελε στον δημόσιο τομέα για την επίλυση του προβλήματος της υψηλής ανεργίας. Αντ 'αυτού, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα» αναφέριε ο καθηγητής οικονομικών, Μανώλης Γαλενιάνος.

Η οικονομία της Ελλάδας αντιμέτωπη με την «Υστέρηση»

Για την κ. Θεοδωροπούλου του ETUI, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της στασιμότητας, αφού η έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις, η απότομη εσωτερική υποτίμηση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας καταπνίγουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

«Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «υστέρηση», καθώς η παρατεταμένη ανεργία έχει υπονομεύσει το δυνητικό προϊόν της» συμπληρώνει.

Η εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος αλλά και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών παροχών, θα ελαφρύνει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό κόστος της κρίσης» συμπληρώνει η κ. Θεοδωροπούλου.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο, αλλά και τη συναίνεση σε ένα όραμα για το μέλλον της το οποιο θα ακολουθεί τον κοινωνικό διάλογο», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider