Η αναρρίχηση συνήθιζε να αποτελεί άθλημα των λεγόμενων ασκητών που συνήθιζαν να ζουν στο αυτοκίνητό τους, ταξιδεύοντας κι αναζητώντας την τέλεια ορθοπλαγιά να σκαρφαλώσουν.

Όταν κάποια στιγμή ένας αποφάσισε να μεταφέρει τις πλαγιές εντός γυμναστηρίου, συνυπολογίζοντας την εκγύμναση του σώματος, η αναρρίχηση μετατράπηκε σε trend με αποτέλεσμα κάθε βδομάδα να ανοίγει κι από ένας νέος χώρος για τους λάτρεις του ύψους.

Πίσω από την έκρηξη αυτή του εν λόγω σπορ, βρίσκεται η Walltopia, εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία αναδύθηκε από τα συντρίμμια του κομμουνισμού στη δεκαετία του 1990 και έχει μετατραπεί έκτοτε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή τοίχων κατάλληλων για τεχνητή αναρρίχηση

Στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκονται δύο παιδικοί φίλοι οι οποίοι συναντήθηκαν πρώτη φορά σε μια απόδραση σε κάποια... κατσάβραχα της περιοχής τους.

Ο Ivaylo Penchev, ένας θεωρητικός φυσικός που μετατράπηκε σε επιτυχημένο επιχειρηματία και ο Metin Musov, ο οποίος εποπτεύει το εργοστάσιο των 250 εργαζομένων της εταιρείας στο χωριό Letnitsa, μια αγροτική περιοχή 2.547 κατοίκων.