Τουρκία: Τα κρεμμύδια «καίνε» την κυβερνητική πολιτική κατά του πληθωρισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Τα κρεμμύδια «καίνε» την κυβερνητική πολιτική κατά του πληθωρισμού
Οι τιμές των κρεμμυδιών αυξήθηκαν κατά 51% το Νοέμβριο.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές των κρεμμυδιών στην Τουρκία παρά την κυβερνητική πολιτική με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι τιμές των κρεμμυδιών αυξήθηκαν κατά 51% το Νοέμβριο και αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλο προϊόν το οποίο συμμετείχε σε ένα «καλάθι τιμών» το οποίο συνολικά κατέγραψε πτώση 21,2% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας στο οποίο είχε φθάσει τον προηγούμενο μήνα. Η κυβέρνηση «έχει εισβάλει» σε αποθήκες όπου οι παραγωγοί και οι έμποροι διατηρούν τα κρεμμύδια, κατηγορώντας τους ότι αποθεματοποιούν καλλιέργειες για να αυξήσουν τις τιμές.

«Βλέπουμε με ποιο τρόπο συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες» και θα πληρώσουν το τίμημα, ανέφερε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα. Ο υπουργός Γεωργίας Μπέκιρ Πακμεμιρλί αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα κυνηγήσει τους «τυχοδιώκτες» σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε κάποιες μη συμβατικές μεθόδους κατά του πληθωρισμού, με μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο. Εκτός από τις επιδρομές στις αποθήκες των εμπόρων, η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σούπερ μάρκετ, «σαρώνει» τα ράφια και εκδίδει προειδοποιήσεις στους διαχειριστές καταστημάτων που είναι ύποπτοι για την τιμολογιακή τους πολιτική.

Η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε στις 26 Νοεμβρίου ότι οι Τούρκοι στρατιώτες «έσκαψαν» σε μια αποθήκη και βρήκαν 1300 τόνους κρεμμύδια. Η αστυνομία προχώρησε τότε ποινική δίωξη εναντίον τριών υπόπτων, κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να στρεβλώσουν τις τιμές, και η κυβέρνηση κατέσχεσε τα κρεμμύδια.

Η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης «κατά των αποθεμάτων των κρεμμυδιών» δέχθηκαν κριτική από τον Ugur Gurses, έναν ανεξάρτητο οικονομικό αρθρογράφο και πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας. «Αν οι επιδρομές αυτές περιορίσουν την προμήθεια κρεμμυδιών, αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών», προειδοποίησε με μήνυμά του στο Twitter.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider