5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν
Η δήλωση για την Ελλάδα δεν αποτελεί το μοναδικό λεκτικό του ατόπημα.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά από τις εκλογές που θα μπορούσαν να αποφασίσουν εάν θα παραμείνει στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), δηλαδή του μεγαλύτερου πολιτικού θηρίου της Βαυαρίας.

Και όπως έχει κάνει αρκετές φορές στη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Ζεεχόφερ δημιουργεί «αναστάτωση» με το στόμα του. Σε μια προεκλογική εκδήλωση τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου και σημερινός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι Βαυαροί κυβερνούσαν την Ελλάδα για κάποιο διάστημα. Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα εάν η διακυβέρνηση αυτή δεν ήταν προσωρινή».

Από το περιβάλλον του είπαν πως έκανε απλά ένα αστείο. Είναι δεδομένο πάντως πως δεν γέλασαν και πολλοί με αυτό. Ειδικά στη χώρα μας το κακόγουστο «αστείο» θεωρήθηκε προσβλητικό και ορθώς.

Με το CSU να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει κάτω από το 40 τοις εκατό - και ενδεχομένως πολύ κάτω από αυτό - στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, η χαλαρή γλώσσα του Ζεεχόφερ μπορεί και να τον οδηγήσει στη συνταξιοδότηση. Πριν πάει εκεί, ας δούμε κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα λεκτικά ατοπήματα του.

Το 2012, στην εκδήλωση των Χριστουγέννων του κόμματος του, ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε στον Καρλ Θεοντόρ Ζου Γκούτενμπεργκ - πρώην ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού συντηρητισμού που εγκατέλειψε την πολιτική μετά από ένα σκάνδαλο λογοκλοπής - ως «λαμπερό σκουλήκι», θέλοντας να πει γι' αυτόν πως τη μία στιγμή έλαμπε έντονα και γρήγορα η λάμψη αυτή χάνονταν.

Όταν ρωτήθηκε για υποτιθέμενο εκφοβισμό μελών του κόμματος το 2009, ο Ζεεχόφερ δήλωσε: «Θα μείνω όπως είμαι. Ένας πολιτικός πρέπει να είναι αυθεντικός. Δεν χρειάζεται να μένουμε σιωπηλοί, όπως σε ένα νεκροταφείο».

Το 1987, ο Ζεεχόφερ- τότε μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής - προκάλεσε οργή όταν εξέφρασε στο Spiegel την άποψη του για τον ιό HIV σε μια εποχή που η Βαυαρία συζητούσε τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού. «Τα μολυσμένα με HIV άτομα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ειδικά κέντρα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ και η Μέρκελ είναι συναγωνιστές αλλά και αντίπαλοι εδώ και χρόνια και η σχέση τους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Γερμανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο - όταν τα κόμματα πολέμησαν για την πολιτική τους σχετικά με το προσφυγικό – ο Ζεεχόφερ μείωσε τη Μέρκελ, λέγοντας στην Süddeutsche Zeitung: «Δεν θα απορριφθώ από έναν καγκελάριο που είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα». Πρότεινε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το μεταναστευτικό, αλλά άλλαξε άποψη κι έμεινε στη θέση του.

Πίσω στο 2015, στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων, οι δυο στάθηκαν αδέξιοι δίπλα-δίπλα στη σκηνή στο συνέδριο της CSU στο Μόναχο την ημέρα που ο Ζεεχόφερ είχε επικρίνει τη Μέρκελ επειδή αρνήθηκε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Ζήτησε για «μια κουλτούρα λογικής κι όχι μια κουλτούρα καλωσορίσματος». Ένα πρωτοσέλιδο στην Bild την επόμενη μέρα έλεγε: «Ο Ζεεχόφερ ταπεινώνει τη Μέρκελ».

Η Καγκελάριος δεν είχε προσκληθεί στο συνέδριο του CSU το 2016.

Ακριβώς τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του Ζεεχόφερ σχετικά με την απέλαση των 69 είχαν αρχίσει να καταλαγιάζουν, έδωσε νέα... τροφή αποκαλώντας τη μετανάστευση «τη μητέρα όλων των προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι κατανοεί το θυμό που τροφοδότησε τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Η ανατολική γερμανική πόλη συγκλονίστηκε από μια σειρά βίαιων διαμαρτυριών στα τέλη Αυγούστου μετά το μαχαίρωμα ενός 35χρονου Γερμανού, αφού τα νέα ανέφεραν ότι πίσω από τη δολοφονία ήταν δύο μετανάστες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Η Μέρκελ δήλωσε αργότερα ότι θα διατύπωσε «διαφορετικά» την άποψη αυτή και η Ούλα Ζέλπκε, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο «πατέρας όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το ρατσισμό».

Τον Ιούλιο, ο Ζεεχόφερ προκάλεσε εθνική οργή στην Γερμανία, όταν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ευτυχισμένος που είδε 69 αιτούντες άσυλο να απελάσονται στο Αφγανιστάν στα 69α γενέθλιά του. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον επέκρινε έντονα για την δήλωση του, αλλά ο επικεφαλής του CSU είπε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη. «Η κριτική ποτέ δεν με αφήνει αδιάφορο. Αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε: Είναι αυτή κριτική ή είναι μέρος μιας προεκλογικής εκστρατείας;» ρώτησε.

«Όποιος θέλει να το δει θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια προεκλογική εκστρατεία που γίνεται εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του CSU σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine. «Είναι εναντίον μου και του κόμματός μου».

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:52

Άλτμαν: Η ΑΙ εποχή αποτελεί την εκδίκηση «του τύπου με τις ιδέες» που δεν ξέρει κώδικα

13:34

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη σε Αττική και Εύβοια

13:33

«Λίφτινγκ» στους διαδρόμους στα αεροδρόμια Κέρκυρας, Μυτιλήνης και Μυκόνου - Πότε κλείνουν

13:26

Ανδρουλάκης: «Έχουμε όραμα και ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ελλάδα»

13:24

ManpowerGroup: Βελτιωμένες οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα - Ποιοι κλάδοι ξεχωρίζουν

13:21

Αγαπηδάκη: Δωρεάν δερματοσκοπήσεις για τον καρκίνο δέρματος - Συνεχίζεται το «Προλαμβάνω»

13:16

Crypto: Πάνω από 3,63 δισ. δολάρια έχουν χάσει οι πλατφόρμες από χάκερ

13:15

Στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε διεθνή συνάντηση κορυφής για το Διάστημα

13:13

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ προειδοποιεί το Λονδίνο για τις κυρώσεις στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δ. Όχθη

13:10

Η Παπαστράτος στην 90η ΔΕΘ: Η ελληνική εξωστρέφεια και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιαπωνία στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το Enterprise Greece

13:08

Haaretz: Ο Νετανιάχου ήξερε ότι η Χαμάς «ετοιμάζει κάτι μεγάλο» πριν την 7η Οκτωβρίου

13:07

Πώς θα μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους Έλληνες - LIVE η παρουσίαση

13:05

Novartis: Απέτυχε και φάρμακο κατά της μυϊκής δυστροφίας - Κατρακυλά η μετοχή

12:53

Νέα έκθεση ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει την πιθανότητα απόκτησης παιδιού

12:51

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα του gov.gr χτίζει εμπιστοσύνη

12:45

Εκπτώσεις έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

12:41

ΑΠΘ: «Ξήλωσαν» το σύστημα ελεγχόμενης εισόδου στις εστίες - Ζαχαράκη: «Ό,τι καταστράφηκε, άμεσα αποκαθίσταται»

12:31

Ο «κουμπαράς» ανοίγει νέα αγορά για τις τράπεζες - Τα προϊόντα που τρέχουν

12:30

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Φρικτή επίθεση» στο Κίεβο μόλις αναχώρησαν οι Αμερικανοί απεσταλμένοι

12:29

ΓΕΜΗ: 998.737 οι ενεργές επιχειρήσεις το 2025 - Σταθερά θετικό το ισοζύγιο ιδρύσεων

12:23

Πιερρακάκης για «κουμπαρά»: Ήρθε για να μείνει - Ο γονιός θα διαλέγει πως θα επενδύονται τα χρήματα

12:21

Νέο ρεκόρ για τον χαλκό - Συσσώρευση αποθεμάτων στις ΗΠΑ

12:15

Αγροτικές ενισχύσεις 2025: Ξεκίνησε η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών από δικαιούχους

12:11

H κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, η ανατροπή στον πληθωρισμό και η αναζήτηση επενδυτών

12:09

Bloomberg: «Πωλητήριο» στη Ducati εξετάζει να βάλει η VW

12:06

ΠΟΜΙΔΑ: Σχόλια για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην 90ή ΔΕΘ

11:59

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μετατραπεί ο ΕΦΚΑ σε Κοινωνικό Επενδυτικό Ταμείο

11:58

PISA 2025: Υποχωρούν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών – Τι αλλάζει στην εποχή της AI

11:50

ΕΛΑΣ: «Να απαντήσει το υπουργείο Εργασίας για το κόστος της παρουσίας της ΔΥΠΑ στην ΔΕΘ»

11:43

Mastercard: 1 στους 10 θα χρησιμοποιεί συστηματικά AI agents για πληρωμές έως το 2030


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider