5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν
Η δήλωση για την Ελλάδα δεν αποτελεί το μοναδικό λεκτικό του ατόπημα.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά από τις εκλογές που θα μπορούσαν να αποφασίσουν εάν θα παραμείνει στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), δηλαδή του μεγαλύτερου πολιτικού θηρίου της Βαυαρίας.

Και όπως έχει κάνει αρκετές φορές στη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Ζεεχόφερ δημιουργεί «αναστάτωση» με το στόμα του. Σε μια προεκλογική εκδήλωση τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου και σημερινός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι Βαυαροί κυβερνούσαν την Ελλάδα για κάποιο διάστημα. Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα εάν η διακυβέρνηση αυτή δεν ήταν προσωρινή».

Από το περιβάλλον του είπαν πως έκανε απλά ένα αστείο. Είναι δεδομένο πάντως πως δεν γέλασαν και πολλοί με αυτό. Ειδικά στη χώρα μας το κακόγουστο «αστείο» θεωρήθηκε προσβλητικό και ορθώς.

Με το CSU να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει κάτω από το 40 τοις εκατό - και ενδεχομένως πολύ κάτω από αυτό - στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, η χαλαρή γλώσσα του Ζεεχόφερ μπορεί και να τον οδηγήσει στη συνταξιοδότηση. Πριν πάει εκεί, ας δούμε κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα λεκτικά ατοπήματα του.

Το 2012, στην εκδήλωση των Χριστουγέννων του κόμματος του, ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε στον Καρλ Θεοντόρ Ζου Γκούτενμπεργκ - πρώην ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού συντηρητισμού που εγκατέλειψε την πολιτική μετά από ένα σκάνδαλο λογοκλοπής - ως «λαμπερό σκουλήκι», θέλοντας να πει γι' αυτόν πως τη μία στιγμή έλαμπε έντονα και γρήγορα η λάμψη αυτή χάνονταν.

Όταν ρωτήθηκε για υποτιθέμενο εκφοβισμό μελών του κόμματος το 2009, ο Ζεεχόφερ δήλωσε: «Θα μείνω όπως είμαι. Ένας πολιτικός πρέπει να είναι αυθεντικός. Δεν χρειάζεται να μένουμε σιωπηλοί, όπως σε ένα νεκροταφείο».

Το 1987, ο Ζεεχόφερ- τότε μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής - προκάλεσε οργή όταν εξέφρασε στο Spiegel την άποψη του για τον ιό HIV σε μια εποχή που η Βαυαρία συζητούσε τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού. «Τα μολυσμένα με HIV άτομα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ειδικά κέντρα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ και η Μέρκελ είναι συναγωνιστές αλλά και αντίπαλοι εδώ και χρόνια και η σχέση τους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Γερμανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο - όταν τα κόμματα πολέμησαν για την πολιτική τους σχετικά με το προσφυγικό – ο Ζεεχόφερ μείωσε τη Μέρκελ, λέγοντας στην Süddeutsche Zeitung: «Δεν θα απορριφθώ από έναν καγκελάριο που είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα». Πρότεινε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το μεταναστευτικό, αλλά άλλαξε άποψη κι έμεινε στη θέση του.

Πίσω στο 2015, στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων, οι δυο στάθηκαν αδέξιοι δίπλα-δίπλα στη σκηνή στο συνέδριο της CSU στο Μόναχο την ημέρα που ο Ζεεχόφερ είχε επικρίνει τη Μέρκελ επειδή αρνήθηκε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Ζήτησε για «μια κουλτούρα λογικής κι όχι μια κουλτούρα καλωσορίσματος». Ένα πρωτοσέλιδο στην Bild την επόμενη μέρα έλεγε: «Ο Ζεεχόφερ ταπεινώνει τη Μέρκελ».

Η Καγκελάριος δεν είχε προσκληθεί στο συνέδριο του CSU το 2016.

Ακριβώς τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του Ζεεχόφερ σχετικά με την απέλαση των 69 είχαν αρχίσει να καταλαγιάζουν, έδωσε νέα... τροφή αποκαλώντας τη μετανάστευση «τη μητέρα όλων των προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι κατανοεί το θυμό που τροφοδότησε τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Η ανατολική γερμανική πόλη συγκλονίστηκε από μια σειρά βίαιων διαμαρτυριών στα τέλη Αυγούστου μετά το μαχαίρωμα ενός 35χρονου Γερμανού, αφού τα νέα ανέφεραν ότι πίσω από τη δολοφονία ήταν δύο μετανάστες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Η Μέρκελ δήλωσε αργότερα ότι θα διατύπωσε «διαφορετικά» την άποψη αυτή και η Ούλα Ζέλπκε, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο «πατέρας όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το ρατσισμό».

Τον Ιούλιο, ο Ζεεχόφερ προκάλεσε εθνική οργή στην Γερμανία, όταν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ευτυχισμένος που είδε 69 αιτούντες άσυλο να απελάσονται στο Αφγανιστάν στα 69α γενέθλιά του. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον επέκρινε έντονα για την δήλωση του, αλλά ο επικεφαλής του CSU είπε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη. «Η κριτική ποτέ δεν με αφήνει αδιάφορο. Αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε: Είναι αυτή κριτική ή είναι μέρος μιας προεκλογικής εκστρατείας;» ρώτησε.

«Όποιος θέλει να το δει θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια προεκλογική εκστρατεία που γίνεται εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του CSU σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine. «Είναι εναντίον μου και του κόμματός μου».

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:32

Κομισιόν: Επενδύει πάνω από 307 εκατ. στην τεχνητή νοημοσύνη και τις συναφείς τεχνολογίες

17:32

Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε λιμενικές υποδομές στην περιοχή της Οδησσού

17:16

Καραϊβική: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν και έκτο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα

17:03

Wall Street: Ανακάμπτουν οι δείκτες βρίσκοντας στήριξη στα chips

16:58

Φιντάν: Η χρήση βίας από τη Συρία κατά των Κούρδων «φαίνεται να είναι μία επιλογή»

16:48

Βασιλικό Νομισματοκοπείο και Τρ. Πειραιώς παρουσίασαν τη Χρυσή Λίρα με το ελληνικό ιδιόσημο

16:42

Reuters: Η Ελλάδα προειδοποιεί τον στόλο της για τους κινδύνους στη Μαύρη Θάλασσα

16:41

Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή για την Κύπρο η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

16:41

Ζαχάροβα: Η Δύση να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι Μόσχα και Πεκίνο απειλούν την Γροιλανδία

16:30

Μικρή άνοδος στις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου

16:26

Ασφάλιστρα υγείας: Διαδοχικές αυξήσεις φωτιά φέρνουν διακοπή χιλιάδων ισόβιων συμβολαίων

16:25

Εξωδικαστικός: Με 50.710 ρυθμίσεις έκλεισε το 2025 - Αύξηση 700% σε σχέση με το 2022

16:24

ΗΠΑ: Απρόσμενη πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

16:20

Γροιλανδία: Ο διάλογος και η διπλωματία είναι «ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε»

16:20

Goldman Sachs: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων το δ' τρίμηνο με ώθηση από trading και επενδυτική τραπεζική

16:17

Οι ΗΠΑ μειώνουν το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στην αεροπορική βάση του Κατάρ

16:11

Ρωσία: Δεν είναι βήμα προς την ειρήνη το βρετανικό σχέδιο για ανάπτυξη πυραύλων στην Ουκρανία

16:09

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα

16:03

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο προειδοποιούν κατά μίας επίθεσης στο Ιράν

15:48

Χονγκ Κονγκ: Στους 168 νεκρούς ο τελικός απολογισμός της πυρκαγιάς τον Νοέμβριο

15:43

Γιατί το αλκοόλ επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

15:35

Τουρκία: Αντίθετη σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν - «Προτεραιότητα να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση»

15:33

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Καθήκοντα γενικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Σταύρος Καραγρηγορίου

15:29

Άγιαξ - Ολυμπιακός: Πόσο κοστίζει το ταξίδι και η διαμονή στο Άμστερνταμ

15:24

Morgan Stanley: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη δ' τριμήνου - Στα 17,89 δισ. τα έσοδα

15:18

RE/MAX Ελλάς: Τι ακίνητα αγόρασαν οι ξένοι αγοραστές το 2025 - Τα κριτήρια επιλογής

15:08

Μέτε Φρεντέρικσεν: «Θεμελιώδης διαφωνία» με ΗΠΑ για τη Γροιλανδία

15:05

Τα 3 μέτρα του υπ. Υγείας για τον έλεγχο του ύψους του clawback των φαρμακοβιομηχανιών

14:52

Τασούλας για «Κίμωνα»: Σήμερα είμαστε μάρτυρες μίας εθνικής κατάκτησης

14:46

Παπασταύρου για Ριάντ: Η Ελλάδα είναι μία φωνή ρεαλισμού στην Ευρώπη όσον αφορά την ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider