5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
5 άστοχες δηλώσεις του Ζεεχόφερ που προκάλεσαν
Η δήλωση για την Ελλάδα δεν αποτελεί το μοναδικό λεκτικό του ατόπημα.

Ο Χόρστ Ζεεχόφερ βρίσκεται μόλις λίγες ημέρες μακριά από τις εκλογές που θα μπορούσαν να αποφασίσουν εάν θα παραμείνει στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), δηλαδή του μεγαλύτερου πολιτικού θηρίου της Βαυαρίας.

Και όπως έχει κάνει αρκετές φορές στη διάρκεια της μακράς καριέρας του, ο Ζεεχόφερ δημιουργεί «αναστάτωση» με το στόμα του. Σε μια προεκλογική εκδήλωση τη Δευτέρα, ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου και σημερινός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι Βαυαροί κυβερνούσαν την Ελλάδα για κάποιο διάστημα. Αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα εάν η διακυβέρνηση αυτή δεν ήταν προσωρινή».

Από το περιβάλλον του είπαν πως έκανε απλά ένα αστείο. Είναι δεδομένο πάντως πως δεν γέλασαν και πολλοί με αυτό. Ειδικά στη χώρα μας το κακόγουστο «αστείο» θεωρήθηκε προσβλητικό και ορθώς.

Με το CSU να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει κάτω από το 40 τοις εκατό - και ενδεχομένως πολύ κάτω από αυτό - στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, η χαλαρή γλώσσα του Ζεεχόφερ μπορεί και να τον οδηγήσει στη συνταξιοδότηση. Πριν πάει εκεί, ας δούμε κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα λεκτικά ατοπήματα του.

Το 2012, στην εκδήλωση των Χριστουγέννων του κόμματος του, ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε στον Καρλ Θεοντόρ Ζου Γκούτενμπεργκ - πρώην ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού συντηρητισμού που εγκατέλειψε την πολιτική μετά από ένα σκάνδαλο λογοκλοπής - ως «λαμπερό σκουλήκι», θέλοντας να πει γι' αυτόν πως τη μία στιγμή έλαμπε έντονα και γρήγορα η λάμψη αυτή χάνονταν.

Όταν ρωτήθηκε για υποτιθέμενο εκφοβισμό μελών του κόμματος το 2009, ο Ζεεχόφερ δήλωσε: «Θα μείνω όπως είμαι. Ένας πολιτικός πρέπει να είναι αυθεντικός. Δεν χρειάζεται να μένουμε σιωπηλοί, όπως σε ένα νεκροταφείο».

Το 1987, ο Ζεεχόφερ- τότε μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής - προκάλεσε οργή όταν εξέφρασε στο Spiegel την άποψη του για τον ιό HIV σε μια εποχή που η Βαυαρία συζητούσε τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού. «Τα μολυσμένα με HIV άτομα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ειδικά κέντρα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Ο Ζεεχόφερ και η Μέρκελ είναι συναγωνιστές αλλά και αντίπαλοι εδώ και χρόνια και η σχέση τους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Γερμανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο - όταν τα κόμματα πολέμησαν για την πολιτική τους σχετικά με το προσφυγικό – ο Ζεεχόφερ μείωσε τη Μέρκελ, λέγοντας στην Süddeutsche Zeitung: «Δεν θα απορριφθώ από έναν καγκελάριο που είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα». Πρότεινε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της διαμάχης για το μεταναστευτικό, αλλά άλλαξε άποψη κι έμεινε στη θέση του.

Πίσω στο 2015, στην κορύφωση της κρίσης των προσφύγων, οι δυο στάθηκαν αδέξιοι δίπλα-δίπλα στη σκηνή στο συνέδριο της CSU στο Μόναχο την ημέρα που ο Ζεεχόφερ είχε επικρίνει τη Μέρκελ επειδή αρνήθηκε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία. Ζήτησε για «μια κουλτούρα λογικής κι όχι μια κουλτούρα καλωσορίσματος». Ένα πρωτοσέλιδο στην Bild την επόμενη μέρα έλεγε: «Ο Ζεεχόφερ ταπεινώνει τη Μέρκελ».

Η Καγκελάριος δεν είχε προσκληθεί στο συνέδριο του CSU το 2016.

Ακριβώς τη στιγμή που οι διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του Ζεεχόφερ σχετικά με την απέλαση των 69 είχαν αρχίσει να καταλαγιάζουν, έδωσε νέα... τροφή αποκαλώντας τη μετανάστευση «τη μητέρα όλων των προβλημάτων» και προσθέτοντας ότι κατανοεί το θυμό που τροφοδότησε τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στο Κέμνιτς της Σαξονίας.

Η ανατολική γερμανική πόλη συγκλονίστηκε από μια σειρά βίαιων διαμαρτυριών στα τέλη Αυγούστου μετά το μαχαίρωμα ενός 35χρονου Γερμανού, αφού τα νέα ανέφεραν ότι πίσω από τη δολοφονία ήταν δύο μετανάστες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν χιλιάδες Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Η Μέρκελ δήλωσε αργότερα ότι θα διατύπωσε «διαφορετικά» την άποψη αυτή και η Ούλα Ζέλπκε, εκπρόσωπος του αριστερού κόμματος Die Linke στο γερμανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ο Ζεεχόφερ είναι ο «πατέρας όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το ρατσισμό».

Τον Ιούλιο, ο Ζεεχόφερ προκάλεσε εθνική οργή στην Γερμανία, όταν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ευτυχισμένος που είδε 69 αιτούντες άσυλο να απελάσονται στο Αφγανιστάν στα 69α γενέθλιά του. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον επέκρινε έντονα για την δήλωση του, αλλά ο επικεφαλής του CSU είπε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να ζητήσει συγνώμη. «Η κριτική ποτέ δεν με αφήνει αδιάφορο. Αλλά πρέπει να αναρωτηθείτε: Είναι αυτή κριτική ή είναι μέρος μιας προεκλογικής εκστρατείας;» ρώτησε.

«Όποιος θέλει να το δει θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια προεκλογική εκστρατεία που γίνεται εδώ», δήλωσε ο πρόεδρος του CSU σε συνέντευξή του στην Augsburger Allgemeine. «Είναι εναντίον μου και του κόμματός μου».

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:07

Μόσχα: Το Κίεβο παραβίασε την εκεχειρία για το Πάσχα 6.558 φορές

14:56

Με σύμμαχο τον καιρό και χαμηλές ταχύτητες η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Πού υπάρχει αυξημένη κίνηση

14:40

Μακρόν: Γαλλία και Βρετανία θα διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη για τα Στενά του Ορμούζ

14:34

Κίνα για Στενά του Ορμούζ: Ζητά «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και καλεί ΗΠΑ-Ιράν σε νέες διαπραγματεύσεις

14:27

Ισραήλ: Εντός ημερών η πόλη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας

14:08

Η «ακτινογραφία» των ευάλωτων δανείων και το βαρίδι των ληξιπρόθεσμων

13:52

Φιντάν: «Η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ φέρνει περισσότερα προβλήματα και πόλεμο»

13:40

6 πάρκα στην Αττική για οικογενειακές αποδράσεις

13:34

«Αδιαπραγμάτευτο το νομικό καθεστώς των βάσεων στην Κύπρο» σύμφωνα με Άγγλο αξιωματούχο

13:09

Στην Ουάσιγκτον ο K. Πιερρακάκης για τις εαρινές συνεδριάσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

13:05

Πέτερ Μαγιάρ: Στο παιδικό του δωμάτιο είχε φωτογραφία του Όρμπαν - Δεκαετίες αργότερα, τον έριξε από την εξουσία

12:57

Πάπας Λέων: «Δεν φοβάμαι την κυβέρνηση Τραμπ»

12:42

Γερμανία: Μείωση του φόρου στα καύσιμα αποφάσισε η κυβέρνηση

12:24

Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποκτά πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του αγρότη

12:18

Ρωσία και Ουκρανία ξαναρχίζουν τις επιθέσεις με drones μετά την κατάπαυση πυρός για το Πάσχα

12:03

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν υποστηρίζει αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ

11:54

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN ζητούν από ΗΠΑ και Ιράν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

11:44

Τρία τάνκερ επιχειρούν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ μετά την ανακοίνωση αμερικανικού αποκλεισμού

11:37

Πέντε νεκροί σε νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον σκαφών φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών στον Ειρηνικό

11:29

«Ρώσοι σπίτια σας!»: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Τουσκ χαιρετίζει τη νίκη Μαγιάρ

11:12

Γερμανία: Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία των πιλότων της Lufthansa

10:57

Φρουροί της Επανάστασης: «Κανένα λιμάνι δεν είναι ασφαλές αν κινδυνέψουν τα ιρανικά λιμάνια»

10:46

Ευρωαγορές: Κόκκινα ταμπλό καθώς τα Στενά κλείνουν και η εκεχειρία ξεθωριάζει

10:29

Tηλεφωνική επικοινωνία Αραγτσί με Μπαρό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

10:16

Ψηφιακό ευρώ: Τα ορόσημα και τι θα αλλάξει στις συναλλαγές

10:07

Πιέσεις Σάντσεθ στην Κίνα για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν – «Μη βιώσιμη» εμπορική ανισορροπία με την ΕΕ

09:47

CNN: Γιατί ο Τραμπ απειλεί να «μπλοκάρει» τα ήδη αποκλεισμένα Στενά του Ορμούζ

09:32

Επίθεση Τραμπ στον Πάπα: Είναι αδύναμος και απαράδεκτος – Πρέπει να σοβαρευτεί

09:23

Νέο ράλι στο πετρέλαιο - Ξεπέρασαν τα 100 δολάρια Brent και WTI

09:09

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για τη νίκη Μαγιάρ - «Μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider