Καταστροφή και Πολιορκία: Η κρίση στην Γάζα με αριθμούς

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταστροφή και Πολιορκία: Η κρίση στην Γάζα με αριθμούς

Με αφορμή την πρόσφατη σφαγή από το Ισραήλ 100 τουλάχιστον αμάχων Παλαιστινίων διαδηλωτών και άλλων 8000 τραυματιών επί τη ευκαιρία της Ημέρας της Καταστροφής – Νάκμπα (15 Μαΐου), είναι χρήσιμη η παράθεση σημαντικών λεπτομερειών για την κατανόηση της κατάστασης στην παράνομα αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών και είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου (πάνω από 4.500 άτομα ανά χλμ2).

Το 2005, το Ισραήλ εκκένωσε μονομερώς τη Λωρίδα της Γάζας από εποίκους του και ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις του πέριξ των συνόρων της Λωρίδας. Έχοντας αναδιατάξει τις δυνάμεις του γύρω από την Λωρίδα, το Ισραήλ στη συνέχεια επέβαλε στη Γάζα συνολική πολιορκία, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο όλων των πτυχών της ζωής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της Γάζας και των εμπορικών διαβάσεων. Η πολιορκία αποκόπτει τεχνητά τη σύνδεση μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και των υπολοίπων Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών, ενώ στερεί από τον πληθυσμό (περίπου 1,6 εκατομμύρια) τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι το Ισραήλ παραμένει Δύναμη Κατοχής στη Γάζα, δεσμευόμενο από τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Σε έκθεση του Ρίτσαρντ Φολκ, Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, 2011 τονίζεται ότι

«Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η «απεμπλοκή» του από τη Γάζα το 2005 τερμάτισε την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, και επομένως τις ευθύνες των Ισραηλινών εκεί ως δύναμης κατοχής. Τέτοιος ισχυρισμός γενικά είναι απορριπτέος στους διεθνείς κύκλους δικαίου, με δεδομένο το συνεχιζόμενο ισραηλινό έλεγχο των συνόρων της Γάζας, του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων τα οποία, μαζί με τον αποκλεισμό (περιορίζοντας σοβαρά την αλιευτική παραγωγή της Γάζας), έχουν δημιουργήσει επίμονη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»[1]

Η παράνομη πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ

Η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ είναι ασφυκτικά ερμητική. Επεκτείνεται στα σύνορα και τις εμπορικές διασταυρώσεις, τον εναέριο χώρο, και τα χωρικά ύδατα. Αυτή η πολιορκία έχει δημιουργήσει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση.

Οι επιπτώσεις της Πολιορκίας της Γάζας για τους Παλαιστινίους αγγίζουν το όριο της απόλυτης Καταστροφής με άνευ προηγουμένου συνέπειες:

• Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008, η πολιορκία του Ισραήλ είχε εξαλείψει το 99,4% της κάποτε ακμάζουσας βιομηχανίας της Γάζας μόνο με 23 εταιρίες από τις 3.900 να παραμένουν σε λειτουργία.

• Η υψηλή ανεργία: 34% του εργατικού δυναμικού της Γάζας, μεταξύ των οποίων πάνω από το ήμισυ της νεολαίας του, είναι άνεργο.

• Η επισιτιστική ανασφάλεια: 44% των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και περίπου το 80% δικαιούνται ενίσχυσης.
• Χαμηλότερα πρότυπα διαβίωσης: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Γάζα το 2011 μειώθηκε σε σχεδόν 17% κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό το 2005.
• Το 35% των γεωργικών εκτάσεων της Γάζας και το 85% των αλιευτικών υδάτων της είναι πλήρως ή εν μέρει απρόσιτα.

• Η απαγόρευση σχετικά με την επισκευή των βομβαρδισμένων μονάδων παραγωγής ενέργειας και περιορισμοί στην πρόσβαση καυσίμων έχουν αποτέλεσμα την εκδήλωση διακοπών ρεύματος μέχρι και 12 ώρες τη μέρα.

• Περίπου 90 εκατομμύρια λίτρα μη επεξεργασμένων και μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων ρίπτονται στη θάλασσα κάθε μέρα λόγω της απαγόρευσης αγοράς ανταλλακτικών.
• Πάνω από το 90% του νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα της Λωρίδα της Γάζας είναι επισφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση χωρίς θεραπεία.

• Το 2011, λιγότερο από ένα φορτηγό εμπορευμάτων ανά ημέρα, αποχωρούσε από τη Γάζα, δηλ. 97% λιγότερο από το μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2007.

Οι ανωτέρω λεπτομέρειες αντικατοπτρίζουν τον βαθμό καταστροφής της ζωής των Παλαιστινίων που έχει συντελεστεί και συντελείται συστηματικά από το Τελ Αβίβ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα στέλλουν το μήνυμα στην διεθνή κοινότητα για την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησής της προς την κατεύθυνση άρσης της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας και την επανασύνδεση της Λωρίδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Μία τέτοια εξέλιξη θα συντελούσε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Παλαιστινιακού επί τη βάσει των Δύο Κρατών.

[1] http://unispal.un.org/UNISPAL.NSF/0/DEB9F05FFDAC98FA8525792E0047A588

*Από την Αναφορά OCHA, Ιούνιος 2012: http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_gaza_blockade_factsheet_june_…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider