Δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική

Στράτος Καρίκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική

Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, σε όλες τις μορφές. Και πιστεύω πως ειδικά στους Δήμους –που είναι ο πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στον πολίτη- πρέπει να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας και παρατάξεις μπορούν στο δημοτικό συμβούλιο. Για μένα ακόμη και ένας δημοτικός σύμβουλος να συμμετέχει επιπλέον από μία παράταξη, προσφέρει στη Δημοκρατία. Πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις, να γίνεται κριτική.

Εμείς σαν παράταξη, δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, γιατί ούτως ή άλλως τις ευρείες συναινέσεις, τις θέλουμε. Δηλαδή, θέλουμε ένα δημοτικό συμβούλιο ανοιχτό στις συνεργασίες. Κάποιοι άλλοι λογικά (και κακώς υπάρχει αυτή η μεγάλη αντίδραση) φοβούνται τις συναινέσεις. Είναι εκείνοι που θέλουν να λειτουργούν μονόπλευρα, να… ‘αποφασίζουν και να διατάσσουν’!

Ένα δημοτικό συμβούλιο που θέλει το καλό το τόπου –κάτι που έχει αποδειχτεί στην πράξη, μπορεί να λειτουργήσει μέσα από συνεργασίες. Συνεπώς, εμείς, θέλουμε την απλή αναλογική, τις μεταρρυθμίσεις με εκλογή ξεχωριστά του δημάρχου και ξεχωριστά των δημοτικών συμβούλων αφού βοηθά σε νέα πρόσωπα να μπουν στην πολιτική και να στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει και ανανέωση.

Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και αλλαγές σε θέματα ουσίας: μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Η ουσία είναι «η επόμενη μέρα» των εκλογών να βρίσκει τον πρώτο βαθμό με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια ώστε οι αρμοδιότητες να γίνουν πράξη αλλά και να μπορεί να ασκηθεί πολιτική επί της ουσίας.

Η θέση μας ως παράταξη είναι θετική ως προς πολλές από τις διατάξεις του Νόμου Κλεισθένη και θα έλεγα πως χρειάζεται και έναν πιο…. ανοιχτό Δήμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider