Κατακρημνίζεται από την υπερφορολόγηση η μεσαία τάξη

Μιχαήλ Μιχαήλ
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατακρημνίζεται από την υπερφορολόγηση η μεσαία τάξη

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα έχει αρνητικές συνέπειες καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και στην εξάλειψη κάθε περιθωρίου ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα είναι οδυνηρές ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά. Είναι πολλά τα προβλήματα των νησιών, από το συγκοινωνιακό μέχρι το κόστος μεταφοράς. Σωρευτικά μεταφράζονται σε ταλαιπωρία και χρηματική επιβάρυνση. Όλη αυτή η συσσωρευμένη υπερφορολόγηση που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θα οδηγήσει σε διαρραγή της κοινωνικής συνοχής. Οδηγούμαστε στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης και αυτό είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Σε μία κοινωνία που δεν υπάρχει μεσαία τάξη, δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι τουριστικές αφίξεις ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Αυτός ο μεγάλος αριθμός αφίξεων δεν μεταφράζεται όμως σε αυξημένα έσοδα. Δεν υπήρξε βελτίωση των τζίρων, καθώς σίγουρα τα καταλύματα έκαναν μεγάλες προσφορές. Οι τζίροι των επιχειρήσεων ήταν μειωμένοι σε σύγκριση με το 2016. Η ρευστότητα στην αγορά δεν ενισχύθηκε παρά την καλή τουριστική σεζόν, ενώ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, αδυνατεί να καλύψει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, προβαίνοντας συνεχώς σε νέες ρυθμίσεις των χρεών.

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Επιχειρήσεις κάνουν ρυθμίσεις πάνω στη ρύθμιση. Μη μπορώντας να είναι συνεπείς στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προβαίνουν σε νέες. Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την τόνωση της ρευστότητας. Για να συντελεστεί ανάπτυξη θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

  • να γίνουν επενδύσεις και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα,
  • να επιστρέψουν καταθέσεις από εξωτερικό.

Αν δεν επιστρέψουν χρήματα από το εξωτερικό, δύσκολα οι τράπεζες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider