«Γράμματα από την Ευρώπη»: Η ημέρα της μαρμότας

Γιώργος Χατζημαρκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γράμματα από την Ευρώπη»: Η ημέρα της μαρμότας

Η υπόθεση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θυμίζει την χολιγουντιανή «Ημέρα της μαρμότας», μόνο που δυστυχώς πρόκειται για μια πραγματική και πολύ λιγότερο αστεία, ιστορία. Είμαστε ξανά μάρτυρες της ίδιας διαδικασίας όπως κάθε χρόνο: Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ξανά – αν και λιγότερο από προπέρσι – στο τέλος του διαδρόμου απειλεί το λεγόμενο Grexit.

Στην αμερικάνικη κωμωδία του 1993 ο πρωταγωνιστής Φιλ Κόνορς (Bill Murray), διαπιστώνει ότι δεν έχει σημασία τι κάνει. Κάθε πρωί ξυπνάει την ίδια ώρα, στο ίδιο κρεβάτι, στο ίδιο ξενοδοχείο, στην ίδια μικρή αμερικανική πόλη, για να ζήσει την ίδια ημέρα (2 Φεβρουαρίου, «ημέρα της μαρμότας»).

Στο επόμενο εικοσιτετράωρο είναι ελεύθερος να κάνει ό, τι θέλει, αλλά ό,τι και να κάνει είναι καταδικασμένος να ξεκινήσει η επόμενη μέρα και πάλι από το ίδιο στιγμιότυπο να κάνει τον κύκλο της. Ακόμα και όταν θέλει να πεθάνει, δεν μπορεί. Κατά μία έννοια έχει επιτύχει την αθανασία. Αλλά είναι αυτή η αθανασία ευλογία ή κατάρα;

Η μοίρα του Κόνορς θυμίζει τον Σίσυφο και την παράλογη ζωή του. Αλλά αυτό δεν ισχύει και για την Ελλάδα; Από το 2010 παρακολουθούμε το ίδιο τελετουργικό. Και πάλι πρόκειται για το ερώτημα: Μήπως οι Έλληνες έχουν κάνει τη δουλειά τους; Οι απαιτήσεις ως προς την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί; Πάλι τα γεγονότα αναμειγνύονται με μύθους και πάλι υπάρχει ένα κλίμα συμπόνιας που συνδέεται με τη δυσαρέσκεια για την ελληνική προσπάθεια και γενικά με την ανησυχία για το ευρώ. Το ΔΝΤ, όχι για πρώτη φορά, απειλεί και πάλι να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, ένα σενάριο όμως το οποίο θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβρη. Θα μπορούσε να χάσει η Γερμανίδα καγκελάριος εκλογές λόγω της Ελλάδας;

Είναι σαφές, πως μόνο ένας από τους ηγέτες των δύο πρωταγωνιστών - Γερμανίας και Ελλάδας - μπορεί να επιβιώσει πολιτικά, Άνγκελα Μέρκελ ή Αλέξης Τσίπρας. Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ξεφύγει με πακέτο διάσωσης το οποίο στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται σαν πακέτο λιτότητας. Από την άλλη πλευρά, το τέλος της εμπλοκής του ΔΝΤ μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ειδικά γιατί έχει έναν αντίπαλο όπως τον Martin Schulz, ο οποίος δεν δεσμεύεται με προεκλογικές υποσχέσεις για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, για την Ευρώπη υπάρχει το καλό αποτέλεσμα στην Ολλανδία αφού δεν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το αντιευρωπαϊκό κίνημα του Βίλντερς. Οι επόμενες εκλογές όμως στη Γαλλία θα δείξουνε εάν η φιλοευρωπαϊκή στάση των πολιτών θα συνεχιστεί. Όπως και η Ελλάδα, η Γαλλία ακολουθεί ένα πρόγραμμα λιτότητας αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Η συνέχιση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας με το ίδιο βάρος για τους πολίτες εάν θα εφαρμοζόταν στη Γαλλία θα έδινε μεγαλύτερη δύναμη στο ακραίο κόμμα της Λεπέν. Όπως όλοι μας ξέρουμε αυτό θα ήτανε το τέλος της Ευρώπης επειδή η ίδια επιδιώκει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βερολίνο πρέπει να βρει μια καινούργια προσέγγιση ως προς το δημοσιονομικό ζήτημα στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και διαπιστώνουμε τελευταία πως το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων δεν είναι πια στα θέματα λιτότητας αλλά σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή στην κορυφή του Eurogroup μετά την ήττα του κόμματος του Ντάισελμπλουμ στις ολλανδικές εκλογές, θα μπορούσε να δώσει την αφορμή στους ευρωπαίους, ειδικά στους Γερμανούς να διακηρύξουν μια νέα προσέγγιση, μια καινούργια στάση και επισήμως. Στην πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε ότι τα σκληρά θέματα λιτότητας θα έφευγαν από το επίκεντρο ενώ τα δυσάρεστα αλλά αναγκαία θέματα μεταρρυθμίσεων θα γινόταν πολύ πιο σημαντικά.

Αν ένα τέτοιο σενάριο υλοποιηθεί, μπορεί να υπάρξει ισχυρό ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την «Hμέρα της μαρμότας». Έτσι, θα μπορούσαν να είναι προς το τέλος τους και τα βάσανα του Σισύφου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider