Κομισιόν: Κίνδυνος για παράνομα προϊόντα εντός της πλατφόρμας Temu

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Κίνδυνος για παράνομα προϊόντα εντός της πλατφόρμας Temu
Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τους καταναλωτές στην ΕΕ να συναντήσουν παράνομα προϊόντα στην πλατφόρμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε προκαταρκτικά ότι η Temu παραβιάζει την υποχρέωση που υπέχει βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες να αξιολογεί δεόντως τους κινδύνους διάθεσης παράνομων προϊόντων στην αγορά της.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τους καταναλωτές στην ΕΕ να συναντήσουν παράνομα προϊόντα στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση μιας διαδικασίας «mystery shopping» που διενήργησε η Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές στο Temu είναι πολύ πιθανό να βρουν μη συμμορφούμενα προϊόντα στην προσφορά, όπως παιδικά παιχνίδια και μικρά ηλεκτρονικά είδη.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής, η εκτίμηση κινδύνου της Temu του Οκτωβρίου 2024 ήταν ανακριβής και βασιζόταν σε γενικές πληροφορίες του κλάδου και όχι σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική της αγορά. Ως εκ τούτου, αυτό μπορεί να οδήγησε σε ανεπαρκή μέτρα μετριασμού κατά της διάδοσης παράνομων προϊόντων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνά της σε σχέση με άλλες εικαζόμενες παραβάσεις που κινήθηκαν τον Οκτώβριο του 2024, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των μέτρων μετριασμού της, της χρήσης χαρακτηριστικών εθιστικού σχεδιασμού, της διαφάνειας των συστημάτων συστάσεών της και της πρόσβασής της σε δεδομένα για τους ερευνητές.

Η Χένα Βίρκουνεν, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, δήλωσε σχετικά: «Κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές γιατί πιστεύουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ενιαία αγορά μας είναι ασφαλή και τηρούν τους κανόνες μας. Κατά την προκαταρκτική μας άποψη, το Temu κάθε άλλο παρά αξιολογεί τους κινδύνους για τους χρήστες του σύμφωνα με τα πρότυπα που απαιτούνται από την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Στην ΕΕ, η ασφάλεια των καταναλωτών στο διαδίκτυο δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η νομοθεσία μας, όπως η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της προστασίας στο διαδίκτυο και για μια ασφαλέστερη και δικαιότερη ψηφιακή ενιαία αγορά για όλους τους Ευρωπαίους και τις Ευρωπαίες».

Επόμενα βήματα

Τα προκαταρκτικά πορίσματα που απέστειλε σήμερα η Επιτροπή δεν προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, δεδομένου ότι η Temu έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματα άμυνάς της εξετάζοντας τον φάκελο έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς στα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής. Παράλληλα, θα ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψηφιακών Υπηρεσιών.

Εάν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής επιβεβαιωθούν τελικά, η Επιτροπή θα εκδώσει απόφαση μη συμμόρφωσης με την οποία θα διαπιστώνεται ότι η Temu παραβιάζει το άρθρο 34 της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να συνεπάγεται πρόστιμα έως και 6 % του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του παρόχου και να διατάσσει τον πάροχο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβίασης. Η απόφαση περί μη συμμόρφωσης μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει περίοδο ενισχυμένης εποπτείας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο πάροχος για την επανόρθωση της παράβασης.

Ιστορικό

Στις 31 Οκτωβρίου 2024 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία κατά της Temu. Η έρευνα της Επιτροπής διεξάγεται σε συνεργασία με τους εθνικούς συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών, τις τελωνειακές αρχές, τις αρχές εποπτείας της αγοράς και άλλα σχετικά τρίτα μέρη, σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στην ανακοίνωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, και προχωρά παράλληλα με χωριστή έρευνα από το δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC) και την πρώτη σάρωση για την ασφάλεια των προϊόντων, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τις πρακτικές της Temu.

Η σταθερή αύξηση του όγκου των προϊόντων που πωλούνται διαδικτυακά στην ΕΕ συνοδεύεται από αύξηση των μη ασφαλών, παραποιημένων ή μη συμμορφούμενων προϊόντων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, το περιβάλλον και τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Απαιτεί από τις πλατφόρμες να θεσπίσουν φιλικούς προς τον χρήστη μηχανισμούς που θα επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο και να προσφεύγουν στην απόφαση ελέγχου περιεχομένου. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες περιλαμβάνει επίσης ειδικούς κανόνες προσαρμοσμένους στις διαδικτυακές αγορές, όπως η ιχνηλασιμότητα των εμπόρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι διαδικτυακές αγορές συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τους εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαγορεύει επίσης τα σκοτεινά μοτίβα και καθορίζει κανόνες για τη διαφήμιση και λεπτομερείς υποχρεώσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνιστώνται τα προϊόντα στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις: O φόβος για αύξηση των ορίων ηλικίας άνοιξε την πόρτα της «εξόδου» σε 48.000 ασφαλισμένους στο α' τρίμηνο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Συνοχή και η ΚΑΠ - Tι λέει για Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επιτυχία της Metlen - Οι επιδόσεις των τραπεζών - To παρασκήνιο στην ΕΧΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider