Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί ζωοτροφών στη Θεσσαλία λόγω της έξαρσης της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα και βοοειδή. Οι συνεχείς καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε πολλές περιοχές, απαγορεύοντας τη μετακίνηση ζώων αλλά και ζωοτροφών όπως η μηδική και το άχυρο, έχουν προκαλέσει σοβαρές οικονομικές ζημιές στον αγροτικό κόσμο και δεν μπορεί ακόμα κανείς να προσδιορίσει το μέγεθος της καταστροφής αφού η ασθένεια της ευλογιάς συνεχίζει να καταστρέφει κτηνοτροφικές μονάδες με σημαντικό αριθμό ζώων.
Οι αγρότες που παράγουν ζωοτροφές, όπως είναι το κριθάρι, η μηδική, το καλαμπόκι, το τριφύλλι και το άχυρο βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το εισόδημά τους έχει εκμηδενιστεί, ενώ παράλληλα αυξάνεται καθημερινά το κόστος παραγωγής, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης της παραγωγής τους στην αγορά. Τα προϊόντα αυτά όπως είναι αναμενόμενο συσσωρεύονται και φυσικά οι τιμές τους κατακρημνίζονται.
Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας των περιορισμών μετακίνησης, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση επαρκών και οικονομικά προσιτών ζωοτροφών, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κρίση στον κλάδο.
Από του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης, ωστόσο αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συμβεί, όπως έχει γίνει αντίστοιχα και στο παρελθόν. Βέβαια, η ταχύτητα απόδοσης αυτών των αποζημιώσεων είναι ένα άλλο σοβαρό και σημαντικό θέμα που πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις.
Οι πληγέντες ζητούν επιτακτικά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, με άρση ή χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης, αλλά κυρίως με τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης και αποζημίωσης για τη χαμένη παραγωγή και το χαμένο εισόδημα.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική και ανεξέλεγκτη, με πολλούς παραγωγούς να κάνουν λόγο για άμεση ανάγκη κρατικής παρέμβασης, ώστε να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στη Θεσσαλία.