Με περισσότερες από 1.560 καταγγελίες μέσα στο 2024, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών και αναφορών της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των παικτών και της Πολιτείας. Οι 1.000 επώνυμες καταγγελίες και οι 560 ανώνυμες αναφορές για παράνομα σημεία στοιχηματισμού μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κοινού στις θεσμικές διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας.
Η ΕΕΕΠ, υλοποιώντας μία ψηφιακή τομή στη διαχείριση των παραπόνων και της πληροφόρησης για αθέμιτες πρακτικές, έχει θέσει σε λειτουργία δύο ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές εφαρμογές:
- την πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών για έξι κατηγορίες παιγνίων, διαθέσιμη στο complaints.hgc.gov.gr, και
- το σύστημα αναφοράς παράνομου στοιχηματισμού μέσω του whistlers.hgc.gov.gr.
Και οι δύο εφαρμογές είναι προσβάσιμες και μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr), διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών.
Στόχευση στη διαφάνεια και τη συμμόρφωση
Η υποβολή καταγγελιών αφορά έξι κατηγορίες αδειοδοτημένων παιγνίων, μεταξύ των οποίων διαδικτυακά στοιχήματα, επίγεια καζίνο, παίγνια μέσω ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αλλά και εκείνα που προσφέρονται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. Οι θεματικές των καταγγελιών είναι ευρείες και εξειδικευμένες, καλύπτοντας από μη καταβολή κερδών, παραβάσεις όρων bonus, μέχρι περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών και παραβίασης των όρων αυτοαποκλεισμού παικτών.
Το σύστημα λειτουργεί σε πλήρη διασύνδεση με το υποσύστημα διαχείρισης υποθέσεων της ΕΕΕΠ, διασφαλίζοντας ότι κάθε καταγγελία αξιολογείται και προωθείται αρμοδίως, με ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση όλων των σταδίων επεξεργασίας της υπόθεσης.
Μάχη κατά των παράνομων δικτύων
Το whistlers.hgc.gov.gr δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αναφέρει ανώνυμα ή επώνυμα περιπτώσεις παράνομου στοιχηματισμού – από «μαύρες» ιστοσελίδες και apps, μέχρι φυσικά σημεία παράνομης διοργάνωσης παιγνίων. Η εφαρμογή συνδέεται με τις αρμόδιες Διευθύνσεις ελέγχου και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τη μαύρη λίστα μη αδειοδοτημένων παρόχων, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας.
Επιχειρησιακή Ευφυΐα και αναλύσεις κινδύνου
Η ΕΕΕΠ έχει αναπτύξει αναφορές επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence Reports), οι οποίες επιτρέπουν την ανάλυση των καταγγελιών και αναφορών με πολλαπλά κριτήρια – ανά τύπο παιγνίου, είδος παραβίασης, ή γεωγραφική περιοχή – προσφέροντας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ισχυρά εργαλεία πρόληψης και παρέμβασης.
Δικλείδες προστασίας και ψηφιακή διαφάνεια
Η ψηφιακή μετάβαση της ΕΕΕΠ στον χειρισμό των παραπόνων και στην καταπολέμηση της παρανομίας ενισχύει:
- Τη διαφάνεια στη λειτουργία των παρόχων
- Την προστασία των παικτών και των ευάλωτων ομάδων
- Τη νόμιμη και υπεύθυνη λειτουργία της αγοράς
- Την αποτελεσματικότητα των ελέγχων σε πραγματικό χρόνο
Επόμενα βήματα
Με βάση τη θετική αποδοχή των εφαρμογών και την πληθώρα δεδομένων που προκύπτουν από τη χρήση τους, η ΕΕΕΠ σχεδιάζει:
- Την επέκταση των δυνατοτήτων καταγραφής καταγγελιών για περισσότερες κατηγορίες και σενάρια.
- Την προληπτική ανάλυση κινδύνου με αλγορίθμους AI και pattern detection.
- Τη συνεργασία με εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων.
- Τη δημιουργία συστήματος alerts για παίκτες και παρόχους σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων καταγγελιών.
Με τις νέες πλατφόρμες και τα ψηφιακά εργαλεία εποπτείας, η ΕΕΕΠ περνά στην επόμενη φάση της ρύθμισης και ελέγχου των παιγνίων, ενισχύοντας τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στην ελληνική αγορά.
Η υλοποίηση της πλατφόρμας εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΕΕΕΠ για ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου και της προστασίας των παικτών. Με τα νέα εργαλεία, δίνεται έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή φαινομένων που βλάπτουν τη νομιμότητα, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της αγοράς παιγνίων στην Ελλάδα.