Η σύντομης διάρκειας αλλά υψηλής έντασης σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν προκάλεσε τριγμούς στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μια άλλη πτυχή της σύρραξης: την επίδειξη στρατιωτικής τεχνολογίας αιχμής. Εν μέσω παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών, από ΗΠΑ μέχρι ΕΕ με αύξηση δαπανών, ο πραγματικός κερδισμένος είναι η Κίνα, τα όπλα της οποίας επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο πυροδοτώντας ανησυχίες στη Δύση.
Το Πακιστάν χαιρέτισε τη χρήση των κινεζικών J-10C για την κατάρριψη 5 ινδικών μαχητικών, σε απάντηση στις στρατιωτικές επιθέσεις του Νέου Δελχί. Η χρήση προηγμένων κινεζικής κατασκευής πυραύλων αέρος-αέρος PL-15 από την Πολεμική Αεροπορία της Πακιστάν (PAF) κατέρριψε 3 γαλλικά Rafale, 1 ρωσικής κατασκευής Su-30MKI, 1 MiG-29 και 1 ισραηλινό drone μάχης τύπου IAI Heron της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).
Η Ταϊβάν που βρίσκεται υπό κλοιό κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυνατότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που απαρτίζεται από πέντε επαγγελματικούς υπηρεσιακούς κλάδους οι οποίοι είναι ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Δύναμη Πυραύλων και η Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης. Ο ΛΑΣ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, με περίπου 2.285.000 στρατιώτες, 0,18% του πληθυσμού της χώρας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί πολεμούν Ινδία και Πακιστάν
«Ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις αεροπορικές δυνατότητες μάχης του ΛΑΣ, οι οποίες μπορεί να πλησιάζουν - ή ακόμα και να ξεπερνούν - το επίπεδο ανάπτυξης αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία», επεσήμανε ο Σου Χσιάο Χουάνγκ, αναπληρωτής ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Έρευνας Άμυνας και Ασφάλειας, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης πιο προηγμένων συστημάτων άμυνας στην Ταϊβάν.
Από την πλευρά του, ο A.K. Μπάρτι, γενικός διευθυντής αεροπορικών επιχειρήσεων της Ινδίας, σχολίασε πως το ΚΚΚ και ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο σε αριθμό ενεργού προσωπικού όμως υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα μάχης της ισχυρής και μυστικοπαθούς Δύναμης Πυραύλων, η οποία θα έπαιζε κρίσιμο ρόλο σε μία ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν.
Παράλληλα, τα J-10C, τα οποία έχουν υποβληθεί σε λίγες δοκιμές σε πεδίο μάχης και χρησιμοποιούνται για την περιπολία του Πορθμού της Ταϊβάν, ωστόσο εάν αποδειχθούν τόσο αποτελεσματικά όσο ισχυρίζεται το Ισλαμαμπάντ, θα πρέπει να θορυβηθεί ο Λευκός Οίκος. Αν και είναι αβέβαιο πώς θα τα πάνε εναντίον αμερικανικών μαχητικών όπως το F-16, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των αεριωθούμενων αεροσκαφών της Ταϊβάν, ο κίνδυνος να ξεπεράσει τις υπηρεσιακές τους δυνατότητες είναι ορατός.
Στον δυναμικό από αέρος πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που διήρκεσε τέσσερις ημέρες, ένα ακόμη στοιχείο που ξεχώρισε ήταν η ικανότητα των κινεζικών μαχητικών να μπορούν καθαρά και γρήγορα να ανιχνευθούν τα εχθρικά αεροσκάφη μέσω ραντάρ σε συνδυασμό με την ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών μέσω ασφαλών και άθραυστων δικτύων επικοινωνίας, σύμφωνα με αναλυτές.
Το συμπέρασμα που φαίνεται να εξάγεται από την εμπλοκή είναι ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας ωριμάζουν. «Η Κίνα έχει ενδεχομένως κλείσει το ποιοτικό χάσμα με τα δυτικά συστήματα σε συγκεκριμένους τομείς. Η προσοχή φαίνεται πως προσανατολίζεται λιγότερο στην αεροδυναμική υπεροχή και περισσότερο στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και την ολοκλήρωση συστημάτων αποτροπής και συνεννόησης» εκτιμούν στρατιωτικοί παράγοντες.
Η Κίνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά οι πελάτες της είναι κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Πακιστάν που έχουν περιορισμένα κεφάλαια. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα οπλικά συστήματα που είναι σε θέση να προσφέρει η Κίνα να είναι ακόμη πιο ελκυστικά για πιθανούς αγοραστές, ειδικά στον Νότο», τόνισε ο Τζέιμς Τσαρ, επίκουρος καθηγητής του Προγράμματος Κίνας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam, ενώ το J-10C δεν είναι καν το πιο προηγμένο αεροσκάφος της Κίνας.

Οι πωλήσεις όπλων της Κίνας στο εξωτερικό αυξάνονται, με τον μέσο όρο εξαγωγών να υπερτριπλασιάζεται το 2020-2024 από το 2000-2004. Μερικοί από τους μεγαλύτερους κρατικούς παίκτες -στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ- περιλαμβάνουν τον όμιλο Norinco, που κατασκευάζει τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπυραυλικά συστήματα, την Aviation Industry Corporation of China, η θυγατρική της οποίας Chengdu Aircraft Corporation κατασκεύασε τα J-10C καθώς και την China State Shipbuilding, παραγωγό φρεγατών και υποβρυχίων.
Ο Μ. Τέιλορ Φράβελ, διευθυντής του Προγράμματος Μελετών Ασφαλείας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, προειδοποίησε ότι το κινεζικό αεροσκάφος προοριζόταν κυρίως για εναέριες μάχες, ενώ το Rafale σχεδιάστηκε για να εκτελεί πολλαπλά είδη αποστολών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κινεζικά αεροσκάφη ενδεχομένως να αποκτούν στρατηγικά πλεονεκτήματα.
«Η Κίνα προσελκύει πελάτες για τον στρατιωτικό της εξοπλισμό με μειωμένες τιμές και χρηματοδότηση, αλλά υπάρχουν κρυφά κόστη - ειδικά όταν ο εξοπλισμός δυσλειτουργεί», διαπίστωσε η Σίντι Ζενγκ, ερευνήτρια στην Rand. Το Πεκίνο δηλώνει τακτικά ότι ο στρατός του βοηθά στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ότι προτιμά να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν ειρηνικά.

Ταυτόχρονα, δείκτες που παρακολουθούν τις μεγαλύτερες αμυντικές μετοχές στην Κίνα - βασικό στρατιωτικό εταίρο του Ισλαμαμπάντ- και την Ινδία «εξερράγησαν» με συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 36 δισ. δολαρίων, επαναφέροντας στο προσκήνιο Πεκίνο και Νέο Δελχί που επενδύουν μαζικά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών τους, με τους traders να αποκτούν μια σπάνια ματιά στις πραγματικές πολεμικές τους δυνατότητες.
Επιπροσθέτως και η κινεζική Aerospace Nanhu Electronic Information Technology, που κατασκευάζει ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης αεράμυνας, είδε τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της να διπλασιάζεται φέτος. Η κατασκευάστρια εταιρία των τζετ Chengdu Aircraft Corporation (CAC) είδε την κεφαλαιοποίησή της αγοράς του να αυξάνεται πάνω από τα 7,6 δισ. δολάρια.
Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις κινεζικές και ινδικές αμυντικές μετοχές ως την αρχή μιας ευρύτερης ανατίμησης σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού που περιλαμβάνουν drones, εναέρια παρατήρηση και κατασκευές όπλων. Η κατάρριψη Rafale από κινεζικό αεροσκάφος, εάν αληθεύει, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον σε πιθανές αγορές όπως η Αίγυπτος.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει μεγαλύτερο στόλο από αυτό των ΗΠΑ και έχει τη δυνατότητα να ναυπηγεί περισσότερα πλοία. Ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το Πολεμικό Ναυτικό του ΛΑΣ θα μπορούσε να διαθέτει έως και 400 πλοία. Στον αντίποδα, ο αμερικανικός στόλος διαθέτει λιγότερα από 300 πλοία και στόχος του Πενταγώνου είναι, μέχρι το 2045, να διαθέτει 350 επανδρωμένα πλοία – και πάλι πολύ λιγότερα από την πρόβλεψη για τον στόλο της Κίνας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν: Γιατί δημιουργεί παγκόσμια ανησυχία - Πιο επικίνδυνο το νέο γεωπολιτικό πεδίο
Στην έκθεσή του για το 2023 για την κινεζική στρατιωτική ισχύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF) και το Ναυτικό (PLAN) μαζί έχουν πάνω από 3.150 επιχειρησιακά αεροσκάφη. Η PLAAF έχει σήμερα 400.000 ενεργό προσωπικό και σχεδόν 2.700 αεροσκάφη. Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο και η πρώτη στην Ασία που διαθέτει επιχειρησιακό αεροσκάφος stealth, ενώ ένα δεύτερο βρίσκεται υπό προηγμένη ανάπτυξη.
Υπάρχουν σχεδόν 180 UAV κατηγορίας Wing Loong MALE/HALE και ένα τεράστιο απόθεμα μικρότερων drones. Το αεροσκάφος Xianglong που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κίνα, το υπερηχητικό WZ-8 και το επανασχεδιασμένο GJ-11 stealth Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV) θα κάνουν την τεράστια διαφορά. Επίσης, η Κίνα αναπτύσσει πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς (VLRAAM) που μπορούν να χτυπήσουν στόχους από μακρινές αποστάσεις.
Τα τελευταία AAM (AAMs -Air-To-Air Missiles) 5ης γενιάς θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και θα μπορούν να αναγνωρίζουν μικρότερους στόχους που πετούν χαμηλά, όπως τα UAV.
Διαθέτει πυραύλους: PL-10, PL-12 (βεληνεκές 60-100 χλμ.), PL-15 με ραντάρ AESA και επιχειρησιακό βεληνεκές 200–300 χλμ. -θεωρείται καλύτερος από τον αμερικανικό AIM-120 AMRAAM. Έχει ήδη το PL-17 VLRAAM (400 χλμ.) φαίνεται συγκρίσιμο με το R-37M της Ρωσίας και αναπτύσσει έναν πιο προηγμένο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, PL-XX ή PL-21.
«Η Κίνα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες για να επιτύχει τον στόχο οικοδόμησης ενός υπερσύγχρονου στρατού έως το 2027 και με ένοπλες δυνάμεις παγκόσμιας κλάσης μέχρι το 2049. Τα κονδύλια για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων αναμένεται να φτάσουν τα 247,1 δισ. δολάρια με αύξηση 7,2% το 2025» αποσαφήνισε ο αναλυτής Έρικ Ζου.