Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Συνεχίζονται σήμερα οι κεκλεισμένων των θυρών επαφές, στην πιο ξεκάθαρη ευκαιρία μέχρι σήμερα για τις δύο χώρες να αποκλιμακώσουν τον εμπορικό τους πόλεμο.

Ανώτεροι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας πέρασαν ώρες κεκλεισμένων των θυρών στην Ελβετία το Σάββατο, καθώς πραγματοποίησαν συνομιλίες υψηλού διακυβεύματος που προσφέρουν την πιο ξεκάθαρη ευκαιρία μέχρι σήμερα για τις δύο χώρες, στην προσπάθεια να αποκλιμακώσουν τον εμπορικό τους πόλεμο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ καλή».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, και ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λίφενγκ, ηγούνται των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες στη Γενεύη, σηματοδοτώντας τις πρώτες δημοσιοποιημένες, κατ' ιδίαν συνομιλίες από τότε που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 145% στην Κίνα και το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς 125% σε πολλά αμερικανικά προϊόντα και νέους ελέγχους εξαγωγών σε σπάνιες γαίες.

«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα, στην Ελβετία», δήλωσε ο Τραμπ σε μια ανάρτηση στο Truth Social για τις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου. «Πολλά πράγματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν. Μια πλήρης επαναφορά διαπραγματεύτηκε με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ!!!», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ο επικεφαλής εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, συμμετέχει επίσης στις συνομιλίες. Οι συζητήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της ελβετικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ και αναμένεται να συνεχιστούν την Κυριακή, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει το Bloomberg.

Και οι δύο πλευρές έχουν επιδιώξει να προβάλουν ότι έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο το status quo της διαπραγμάτευσης ενέχει σημαντικούς κινδύνους.

Η εμπορική αντιπαράθεση έχει ταρακουνήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ απειλεί με ελλείψεις προϊόντων και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αυξάνοντας την πίεση στον Τραμπ να βρει μια διέξοδο από την αντιπαράθεσή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος ηγέτης από την πλευρά του επιδίωξε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας του πριν από τις συνομιλίες, αλλά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν σημάδια αδυναμίας.

Η συνάντηση στην Ελβετία είναι ένα «σημαντικό βήμα στην προώθηση μιας επίλυσης» του προβλήματος, ενώ μια τελική λύση θα απαιτήσει επαρκή υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ενώ οι συνομιλίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα και να διατηρήσει την τάξη στο διεθνές εμπόριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το επιθυμητό αποτέλεσμα των συναντήσεων. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς χωρίς παραχωρήσεις από την Κίνα, αν και παρόλα αυτά την Παρασκευή δήλωσε αυτοβούλως ότι ένας δασμός 80% «φαίνεται σωστός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider