Ανελκυστήρες: Ανέφικτη η πιστοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου – Εξετάζεται νέα παράταση, τα πρόστιμα και η δυνατότητα επιδότησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανελκυστήρες: Ανέφικτη η πιστοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου – Εξετάζεται νέα παράταση, τα πρόστιμα και η δυνατότητα επιδότησης
Μάχη με τις προθεσμίες δίνουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών για την αναβάθμιση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων. Εξετάζεται παράταση μετά από τις 30 Ιουνίου 2025. Η αγορά ζητά επιδότηση για τους ανελκυστήρες αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια. Πού «κολλάει» η πιστοποίηση.

Μάχη με τις προθεσμίες δίνουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών για την αναβάθμιση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, με τις παλαιότερες πολυκατοικίες να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδυναμίας ανταπόκρισης.

Η προθεσμία για την πιστοποίηση των ανελκυστήρων έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 αλλά, σύμφωνα με πηγές του Insider.gr, εξετάζεται να δοθεί και νέα παράταση πέραν αυτού του χρονικού ορίου καθώς τα μη πιστοποιημένα ασανσέρ εξακολουθούν να ανέρχονται σε χιλιάδες, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος της αναβάθμισης και οι τεχνικές εταιρείες δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες στις πολυκατοικίες θα πρέπει να συμπεριλάβουν στον προϋπολογισμό τους ένα επιπλέον κονδύλι για τον ανελκυστήρα. Αυτό θα αφορά είτε σε έργα αναβάθμισης (το κόστος των οποίων μπορεί να φθάσει και τις 7.000 ευρώ) προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση είτε σε πρόστιμα, σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσουν την αναβάθμιση και δεν λάβουν πιστοποίηση.

Η αγορά έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για τη χορήγηση επιδοτήσεων αναβάθμισης ανελκυστήρων κατά το πρότυπο του «Εξοικονομώ», μια ιδέα που είχε πέσει και παλαιότερα στο τραπέζι της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά πλέον, όπως αναφέρει πηγή του ΥΠΕΝ μιλώντας στο Insider.gr, δεν υπάρχει προϋπολογισμός για την επιδότηση τέτοιων παρεμβάσεων.

Όπως είναι γνωστό, η αναβάθμιση ανελκυστήρα αποτελούσε επιλέξιμη παρέμβαση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» που «έτρεξε» πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκε στα προγράμματα που ακολούθησαν καθώς στόχος ήταν - σύμφωνα με όσα εξέταζαν από κοινού το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Ανάπτυξης - η αναβάθμιση των ανελκυστήρων να αποτελέσει ένα ξεχωριστό, αυτόνομο πρόγραμμα.

Στην Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί περίπου 700.000 ασανσέρ εκ των οποίων περίπου το 45% είναι χωρίς πιστοποίηση.

Προφανώς και οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές για αυτά τα 300.000 (ή και παραπάνω) ασανσέρ που δεν φέρουν πιστοποίηση δεν είναι δυνατόν να προλάβουν να κινητοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025. Η βασική αιτία, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr, δεν είναι ότι δεν έχουν την πρόθεση να συμμορφωθούν αλλά το ότι στερούνται των απαραίτητων οικονομικών πόρων για να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με παλιές πολυκατοικίες στις οποίες διαμένουν συνταξιούχοι και οικογένειες χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι να διαθέσουν έστω και ένα ελάχιστο ποσόν από το εισόδημά τους για την αναβάθμιση του ανελκυστήρα σε μια περίοδο όπου αδυνατούν να πληρώσουν για βασικά αγαθά ή για το ρεύμα; Η αγορά έχει ζητήσει επανειλημμένως να δοθούν επιδοτήσεις κατά το πρότυπο του Εξοικονομώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας (οι οποίες καλώς δίνονται) και να μην δίνονται για την αναβάθμιση ανελκυστήρων, η οποία εάν δεν συντελεστεί μπορεί να στοιχίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές», υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο Insider.gr.

Προς νέα παράταση η πιστοποίηση ανελκυστήρων – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Insider.gr, το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση μετά από τις 30 Ιουνίου 2025 προκειμένου οι πολίτες να προσαρμοστούν σταδιακά στις νέες απαιτήσεις και οι συντηρητές/μηχανολόγοι να εκτελέσουν τις απαραίτητες εργασίες.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν μια «περίοδο χάριτος», η οποία θα είναι είτε σιωπηρή είτε ανακοινώσιμη, γλιτώνοντας προς ώρας τα πρόστιμα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συμμορφωθούν με την ανάγκη πιστοποίησης των ανελκυστήρων και τον Κανονισμό Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της προθεσμίας, οι υπόχρεοι (ιδιοκτήτες, διαχειριστές) που δεν θα προχωρήσουν σε πιστοποίηση του ανελκυστήρα κινδυνεύουν με πρόστιμα τα οποία ορίζονται ως εξής:

  • 1.500 ευρώ σε κάθε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή που δεν εξασφαλίζει την ανανέωση του πιστοποιητικού ανελκυστήρα.
  • 15.000 έως 60.000 ευρώ σε περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας ανελκυστήρα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω μη συμμόρφωσης και έχει προκληθεί ατύχημα.
  • 1.500 έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις συντηρητών ή μη τήρηση των απαιτήσεων για κινητά συνεργεία συντήρησης.
  • 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση ανελκυστήρα.

Σημειώνεται ότι το κόστος των εργασιών επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ενώ οι ένοικοι συμμετέχουν σε μικρότερα τακτικά κόστη όπως είναι οι έλεγχοι και η συντήρηση.

Η διαδικασία και το κόστος της αναβάθμισης ανελκυστήρα

Αρμόδιοι για τον έλεγχο, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση ανελκυστήρων είναι οι συντηρητές εγκαταστάτες, οι τεχνικές εταιρείες ανελκυστήρων και οι εταιρείες πιστοποίησης. Σε πρώτη φάση συντελείται ένας προκαταρκτικός έλεγχος, καταγράφονται οι ανάγκες, προτείνονται οι απαιτούμενες εργασίες (αλλαγή πίνακα, διατάξεων ασφαλείας, καμπίνας κλπ), προσδιορίζονται αναλυτικά τα κόστη και εφόσον ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις εκτελείται νέος έλεγχος και ακολουθεί η καταχώριση στο Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων. Το κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 7.000 ευρώ (ή και να το ξεπερνούν) και επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματαγορά - ΝΟΚ: Τα «απόνερα», τα προβλήματα και τα «μηνύματα» των επενδυτών

Οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων: Ποια οικόπεδα μπορούν να χτιστούν, οι εξαιρέσεις και η επόμενη μέρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider