Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία της νέας γενιάς - και όχι μόνο - είναι χαμένη στην… πληροφορία. Ειδοποιήσεις, ηχητικά μηνύματα, reels, likes, αντιδράσεις είναι μόνο μερικοί από τους καθημερινούς λόγους που τραβούν την προσοχή τους διαρκώς. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική χρήση των κινητών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης απειλεί μια βασική δεξιότητα: την ικανότητα συγκέντρωσης.
Ο κοινωνικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Τζόναθαν Χάιντ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαρκής έκθεση στις οθόνες από μικρή ηλικία μειώνει δραματικά τη δυνατότητα εστίασης, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή “The Oprah Podcast” υποστήριξε ότι «αν μέχρι την ηλικία των 25, χρησιμοποιεί κανείς το κινητό έως και 10 ώρες, τότε η ζημιά μπορεί να είναι μόνιμη».
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, ο μετωπιαίος φλοιός, το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την εστίαση και την αυτορρύθμιση, ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέχρι τα 25 έτη, «μετά από αυτή την ηλικία, είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει κάποιος βαθιά ριζωμένες γνωστικές συνήθειες» συμπλήρωσε.