Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος: Τι αλλάζει στην πολιτική προστασία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος: Τι αλλάζει στην πολιτική προστασία
Με εκατοντάδες πυρκαγιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί από την αρχή του έτους ξεκίνησε και επίσημα φέτος η αντιπυρική περίοδος.

Με εκατοντάδες πυρκαγιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί από την αρχή του έτους ξεκίνησε και επίσημα φέτος η αντιπυρική περίοδος η οποία διαρκεί από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου. Μόνο τον Μάρτιο εκδηλώθηκαν 1.365 πυρκαγιές ενώ όπως επεσήμανε αναφερόμενος στη φετινή περίοδο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, «δεν υπάρχουν καλά σενάρια».

Φέτος, η χώρα μας θα είναι καλύτερα θωρακισμένη έναντι πυρκαγιών σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς προχωρούν οι συμβάσεις για την αγορά εξοπλισμού μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ενώ παράλληλα ενισχύεται και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας υπογράφτηκε η μεγαλύτερη σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», συνολικής αξίας 311,2 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια οκτώ πυροσβεστικών ελικοπτέρων μεσαίου τύπου Airbus H215 (με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο ελικόπτερα). Πρόκειται για αεροσκάφη πολλαπλών αποστολών της οικογένειας των Super Puma και είναι εξοπλισμένα με 4άξονο αυτόματο πιλότο, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση αποστολών πυρόσβεσης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, διασφαλίζοντας αυξημένη ακρίβεια και σταθερότητα κατά τις πτητικές επιχειρήσεις. Η επιχειρησιακή τους εμβέλεια αγγίζει τα 579 ναυτικά μίλια, με αυτονομία που υπερβαίνει τις δύο ώρες πτήσης. Διαθέτουν δεξαμενή νερού με χωρητικότητα 3.785 λίτρα και προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς έως και 19 πυροσβεστών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενισχύεται ο εθνικός εναέριος στόλος, με την προμήθεια 7 νέων αεροσκαφών τύπου Canadair CL-515, μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, θα είναι οι πρώτες χώρες που θα παραλάβουν το νέο τύπο, με το πρώτο αεροσκάφος να αναμένεται στις αρχές του 2028.

Όσον αφορά στο διαθέσιμο στόλο των εναέριων μέσων αυτή τη στιγμή, αυτός περιλαμβάνει 49 μισθωμένα μέσω NSPA και τον εθνικό στόλο, δίνοντας συνολικά διαθεσιμότητα 80-85 ανά ημέρα. Ταυτόχρονα, φέτος, ο αριθμός των drones επιτήρησης με θερμικές κάμερες διπλασιάζεται, από 45 σε 82, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση.

Η συνολική δύναμη του προσωπικού ανέρχεται σε 18.000 άτομα ενώ στην εθνική προσπάθεια θα συνεισφέρουν επίσης 5.500 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες. Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πλέον δεύτερο επίσημο πυλώνα πολιτικής προστασίας, με στελέχη ενσωματωμένα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ), εξασφαλίζοντας άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά.

Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει διαρκή αξιολόγηση και κατανομή των δυνάμεων βάσει επιχειρησιακών δεδομένων και αναγκών.

Κρίσιμης σημασίας ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη και την εγρήγορση των πολιτών και των αρμόδιων αρχών θεωρείται ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Κύριος στόχος της έκδοσης του Χάρτη είναι η ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για τις περιοχές στις οποίες κατά το επόμενο 24ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αντίστοιχης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να αντιμετωπίσουν άμεσα και από κοινού τυχόν ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς συμβάλλει, επίσης, καθοριστικά στη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Ο Χάρτης εκδίδεται καθημερινά, ισχύει για την επόμενη ημέρα από την έκδοσή του και σε αυτόν προβλέπονται πέντε κατηγορίες κινδύνου:

Κατηγορία κινδύνου 1 / Πράσινο – Χαμηλή
Κατηγορία κινδύνου 2 / Μπλε – Μέση
Κατηγορία κινδύνου 3 / Κίτρινο – Υψηλή
Κατηγορία κινδύνου 4 / Πορτοκαλί – Πολύ υψηλή
Κατηγορία κινδύνου 5 / Κόκκινο – Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Οι διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου απαιτούν και αντίστοιχη κλιμάκωση ετοιμότητας και λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.
Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των πολιτών

Από πέρυσι, οι πολίτες εμπλέκονται πιο ενεργά στην αντιπυρική προστασία της χώρας και αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για τους εμπρηστές. Με το νέο Ποινικό Κώδικα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές με τις ποινές να φτάνουν τα 10 έτη κάθειρξης και τα πρόστιμα τις 200.000 ευρώ.

Σε επίπεδο ατομικής ευθύνης, οι ιδιοκτήτες ή μισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων προβαίνουν σε καθαρισμό των συγκεκριμένων χώρων από την 1η μέχρι τις 15 Ιουνίου (ύστερα από την παράταση που δόθηκε φέτος) και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Οι πολίτες που διενεργούν τον καθαρισμό προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο ενώ για τους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Πιο τσουχτερά θα είναι όμως τα πρόστιμα και για όσους επιτελούν επικίνδυνες εργασίες κατά την αντιπυρική περίοδο και πλέον θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ ενώ αυτά θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος ενός έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Εντείνονται οι δράσεις πρόληψης στις Περιφέρειες

Ακαθάριστα οικόπεδα: Σε ποια σημεία μπορεί να «κολλήσει» η δήλωση

Οδηγός για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider