Αλλαγές στις διαδικασίες για τα πρόδηλα σφάλματα για να «ξεμπλοκάρουν» οι δασικοί χάρτες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές στις διαδικασίες για τα πρόδηλα σφάλματα για να «ξεμπλοκάρουν» οι δασικοί χάρτες
Σε αλλαγές στην διαδικασία εξέτασης και διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων προχωρά το ΥΠΕΝ με στόχο να αρθούν κάποια από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας.

Σε αλλαγές στην διαδικασία εξέτασης και διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων προχωρά το ΥΠΕΝ με στόχο να αρθούν κάποια από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αποδεκτά αιτήματα προδήλων σφαλμάτων, τα οποία πλέον θα προωθούνται στις αρμόδιες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.).

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι τα εν λόγω αιτήματα αφορούν σε προδήλως λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στο δασικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, που έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σκοπός αυτής της προτεραιοποίησης είναι να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και αφετέρου με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Τι είναι τα πρόδηλα σφάλματα και πώς διορθώνονται

Τα πρόδηλα σφάλματα είναι ανακρίβειες και λάθη που προκύπτουν κατά την κτηματογράφηση. Ανακρίβειες ως προς τον τίτλο κτήσης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, το καταχωρηθέν δικαίωμα, η λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής, η λανθασμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων αποτελούν παραδείγματα πρόδηλων σφαλμάτων.

Για την διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει μια έντυπη αίτηση με αναγραφή του ΚΑΕΚ του ακινήτου ενώ θα πρέπει να επισυνάψει συγκεκριμένα δικαιολογητικά (πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα) μέσα από τα οποία προκύπτουν τα ορθά στοιχεία στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο. Συγκεκριμένα, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος είναι το αντίγραφο του συμβολαίου, πιστοποιητικό μη εκποίησης και μεταβολών και αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

Η αίτηση για τη διόρθωση προδήλου σφάλματος γίνεται ατελώς ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διόρθωση δεν επιτρέπεται σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί μεταγενέστερη εγγραφή ασυμβίβαστη με την ζητούμενη διόρθωση.

Οι αντιρρήσεις και η ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, τα απορριφθέντα πρόδηλα σφάλματα, για τα οποία καταβλήθηκε το αναλογούν ειδικό τέλος, όπου οφείλεται, λογίζονται σε κάθε περίπτωση ως υποβληθείσες αντιρρήσεις (άρθρο 17 ν. 3889/2010). Αυτό σημαίνει ότι όταν η Διεύθυνση Δασών απορρίψει την αίτηση, αυτή μετατρέπεται σε αντίρρηση και εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Ωστόσο, η εξέταση των αντιρρήσεων εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών. Όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί η εξέταση χιλιάδων ενστάσεων από τις αρμόδιες ΕΠΕΑ καθώς οι τελευταίες πρέπει να διεκπεραιώσουν έναν μεγάλο αριθμό υποθέσεων χωρίς να διαθέτουν πάντα τους απαραίτητους πόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες στα πρόδηλα σφάλματα και τις αντιρρήσεις να κρατούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ομηρία μη επιτρέποντάς τους να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν, να ή να εκδώσουν οικοδομικές άδειες για τις ιδιοκτησίες τους έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Κρήτη όπου οι αντιρρήσεις έχουν ξεπεράσεις τις 10.000 καθώς οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ βραδείς ρυθμούς. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος των Τοπογράφων Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Δρακωνάκης, οι δύο αρμόδιες επιτροπές στο Λασίθι και το Ηράκλειο συνεδριάζουν μήνα παρά μήνα ίσα που με αποτέλεσμα να εξετάζονται μετά βίας 120 αντιρρήσεις σε σύνολο άνω των 10.000 συνολικά και για τους δύο νομούς.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί 340.000 αντιρρήσεις που υπολογίζεται ότι αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Πού «σκαλώνουν» οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ραντεβού

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος – Πώς θα γίνεται η μεταβίβαση ακινήτων

Χρεώσεις POS: Τράπεζες έως 0,20%, Εκκαθαριστές έως 0,80%, Visa και Mastercard έως 3,50%

gazzetta
gazzetta reader insider insider