Κομισιόν: Οι Ευρωπαίοι γεωργοί εξαιρούνται από κανόνες αγρανάπαυσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Οι Ευρωπαίοι γεωργοί εξαιρούνται από κανόνες αγρανάπαυσης
Η Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αγρότες εξαιρούνται μερικώς από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αγρότες εξαιρούνται μερικώς από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση. Ο κανονισμός εκδόθηκε κατόπιν πρότασης, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή στις 31 Ιανουαρίου, και συζητήσεων με τα κράτη μέλη σε συνεδριάσεις επιτροπών. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ αύριο, 14 Φεβρουαρίου, και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου για ένα έτος, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η μερική εξαίρεση ανταποκρίνεται σε διάφορα αιτήματα για μεγαλύτερη ευελιξία, τα οποία απηύθυναν τα κράτη μέλη με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ.

Αντί της αγρανάπαυσης ή της διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στο 4% της αρόσιμης γης τους, οι γεωργοί της ΕΕ με καλλιέργειες που δεσμεύουν άζωτο και/ή εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο 4% της αρόσιμης γης τους θα θεωρείται ότι πληρούν την απαίτηση ΚΓΠΚ 8. Ωστόσο, όσοι γεωργοί το επιλέξουν, μπορούν να συνεχίσουν να πληρούν την απαίτηση αγρανάπαυσης ή μη παραγωγικών χαρακτηριστικών.

Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να εφαρμόσουν την παρέκκλιση σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, ώστε οι γεωργοί να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια – Προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου

Αγρότες: Γιατί ο ανταγωνισμός δουλεύει μόνο στο χωράφι, αλλά όχι στις αγορές

Άνω του στόχου τα έσοδα Ιανουαρίου: «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη σε αγρότες και ευάλωτους

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider