Γάζα: Νεκροί πέντε όμηροι – Το Ισραήλ ενημέρωσε τις οικογένειες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Νεκροί πέντε όμηροι – Το Ισραήλ ενημέρωσε τις οικογένειες
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.

Τελευταία ενημέρωση 23:56

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατέρρευσαν, δήλωσε στο BBC πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα. Παρά την επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών νωρίς το πρωί της Παρασκευής μετά από μια εβδομάδα εκεχειρίας, οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των μαχών.

Την ίδια ώρα πάντως, ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου αναφέρει ότι το Κάιρο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψει η εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών. Μόλις μία εβδομάδα έμεινε ενεργή η κατάπαυση του πυρός. Με τη λήξη της διορίας οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες με σειρήνες να ακούγονται σε ισραηλινά εδάφη κοντά στα σύνορα. Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ.

Ποιοι είναι οι 137 όμηροι που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, διευκρινίζοντας ότι ενημέρωσε τις οικογένειες.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων Ελιγιαχού Μαργκαλίτ, Μάγια Γκόρεν, Ρόνεν 'Ενγκελ και 'Αριε Ζαλμάνοβιτς για τον θάνατό τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, του Μεγάλου Ραβινάτου και του υπουργείου Θρησκευμάτων διαπίστωσαν τον θάνατό τους με βάση συμπεράσματα (έρευνας) και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών», εξήγησε.

Επίσης, «κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης με τη Σιν Μπετ (την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας), βάσει συγκεκριμένων πληροφοριών, φέραμε πίσω τη σορό του ομήρου Οφίρ Τζαρφάτι για να ταφεί στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Από τους σχεδόν 240 ανθρώπους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο φονικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 137 εξακολουθούν να κρατούνται εκεί, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές αρχές.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από μια εβδομάδα εκεχειρίας.

Εν είδει αντιποίνων για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, και στη συνέχεια χερσαία επιχείρηση.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο 15.000 και πλέον ανθρώπων, ως επί το πλείστον αμάχων, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Οι περισσότεροι άνδρες, μεταξύ αυτών πατέρες παιδιών που απελευθερώθηκαν, στρατιώτες και περίπου 20 γυναίκες: όσα είναι γνωστά σχετικά με τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι σήμερα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: «Πολύ αρνητική» η επανέναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα

Πέδρο Σάντσεθ: Το Ισραήλ είναι ένας «φίλος» της Ισπανίας

Μεσανατολικό: Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider