Κολομβία: Ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με εφαρμογή 3μηνης κατάπαυσης του πυρός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κολομβία: Ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με εφαρμογή 3μηνης κατάπαυσης του πυρός
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με διαφωνούντες των πρώην FARC ξεκινούν, τίθεται σε εφαρμογή συμφωνία 3μηνης αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η μεγαλύτερη ομάδα διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016, άρχισαν χθες Δευτέρα ειρηνευτικές συνομιλίες, που συνοδεύονται από αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες.

«Θέτουμε επίσημα σε εφαρμογή αυτό το στάδιο της πολιτικής της ειρήνης, της πολιτικής της ζωής: τη φάση του διαλόγου», ανέφερε ο Ντανίλο Ρουέδα, Ύπατος Επίτροπος της κυβέρνησης για την Ειρήνη.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στην Τιμπού, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σε περιοχή όπου παράγονται φύλλα κόκας, η βάση στην διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης. Συμμετέχουν η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο και η οργάνωση που είναι γνωστή με το ακρώνυμο EMC (Estado Mayor Central, «Κεντρικό Γενικό Επιτελείο»).

Κανονικά οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν την περασμένη Κυριακή, όμως αναβλήθηκαν για μια εβδομάδα.

Σκοπός είναι οι περίπου 3.500 μαχητές του EMC να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα και να καταθέσουν τα όπλα.

«Στο όνομα όλων των ανταρτών των FARC (...) επικυρώνουμε ενώπιον όλων σας τους αντιπροσώπους μας στο τραπέζι του διαλόγου με την εθνική κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος του EMC, ο Αντρέι Αβεντάνιο.

«Προσερχόμαστε σε αυτό το τραπέζι με την ελπίδα να καταλήξουμε σε σημαντικά επιτεύγματα», πρόσθεσε, μιλώντας για «βιώσιμες λύσεις για όλη την κοινωνία».

Ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, τέθηκε σε ισχύ αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για τρεις μήνες, αναφέρει διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας. Θα λάβει τέλος τη 15η Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, αν δεν ανανεωθεί.

Ο Καμίλο Γκονσάλες Πόσο, επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, επέμεινε στο ότι η εκεχειρία έχει στόχο να «γίνει σεβαστή η ζωή σε όλες της τις μορφές» και «να αποφευχθεί το να πάθει κακό ο άμαχος πληθυσμός».

Η έναρξη της διαδικασίας αυτής είχε αναγγελθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στον νομό Κάουκα (νοτιοδυτικά), άλλη περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα, όπου πρόσφατες επιθέσεις και μάχες είχαν αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του στρατού και των ανταρτών.

Η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Οι διαφωνούντες των FARC, που θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντικούς κληρονόμους της οργάνωσης, κλιμάκωσαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες για να μεγεθύνουν τις περιοχές που ελέγχουν στις ζώνες όπου παράγονται και από όπου διακινούνται ναρκωτικά.

Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πέτρο ανακοίνωνε αμοιβαία εκεχειρία με τις πέντε μεγαλύτερες ένοπλες οργανώσεις της χώρας· όμως αποφάσισε την αναστολή της συμφωνίας αυτής με το EMC τον Μάιο, αφού αντάρτες κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν τέσσερις νεαρούς ιθαγενείς που εναντιώθηκαν στη στρατολόγησή τους στην οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Νέα προειδοποίηση Ιράν για «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ

Πολωνία: Πρωτιά για το κυβερνών κόμμα PiS, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία

Στην Κίνα ο Πούτιν - Θα έχει συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

gazzetta
gazzetta reader insider insider