Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ «δείχνουν» Ιράν - Διπλωματικός «πυρετός» για να αποτραπεί η ανάφλεξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι ΗΠΑ «δείχνουν» Ιράν - Διπλωματικός «πυρετός» για να αποτραπεί η ανάφλεξη
Για το «φλέγον» θέμα της επαναπροσέγγισης Σ. Αραβίας-Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι είναι νωρίς «να πούμε πως πατάμε φρένο να πούμε πως πατάμε φρένο». Να εμποδίσουμε την επέκταση της σύρραξης, δηλώνει το Ριάντ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

- Διαβάστε ακόμα: Νετανιάχου: Οι εχθροί του Ισραήλ έκαναν τρομερό λάθος - Έκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σαουδική Αραβία: Να εμποδίσουμε την επέκταση της σύρραξης

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο να υπάρξει «επέκταση» της σύρραξης, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στον κ. Αμπάς πως το βασίλειο θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε να μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του να έχει αξιοπρεπή ζωή, να πραγματώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και να καταλήξει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Αφού υπέστη επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από γη, αέρα και θάλασσα, με κάπου 800 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταμετρώνται τουλάχιστον 687 θύματα.

Η έκρηξη της βίας καταγράφτηκε εν μέσω του εγχειρήματος εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με τριτεγγυήτρια τις ΗΠΑ, που όμως έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με αναλυτές.

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Εγγύς Ανατολή, που μοιράζονται μεταξύ άλλων ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, αναμενόταν να γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει «πολύ σημαντικό» για τη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των Παλαιστινίων», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στη Μόσχα ο Αμπας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας.

«Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, από τη ρωσική πλευρά, σχετικά με το πότε θα γίνει η επίσκεψη», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Άμπντελ Χάφεζ Νούφαλ, σύμφωνα με το δίκτυο RBC.

«Συνήφθη συμφωνία πως ο κ. Αμπάς θα έλθει στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Δήλωσε εξάλλου στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως τα μέρη έχουν «καθημερινές επαφές».

Χθες Δευτέρα, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση με εκατοντάδες θύματα που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο.

Η Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Αμπάς πριν από έναν χρόνο, στο περιθώριο συνόδου στο Καζακστάν. Ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από δυο χρόνια, υπενθυμίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νύχτα κόλασης στη Λωρίδα της Γάζας: Χερσαία εισβολή ετοιμάζει το Ισραήλ - Πάνω από 1.500 νεκροί

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider