G20: Η Αφρικανική Ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος του μπλοκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G20: Η Αφρικανική Ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος του μπλοκ
Αναμένεται η υπογραφή συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη.

Η Αφρικανική Ένωση έγινε επισήμως νέο μέλος της G20 σήμερα, έπειτα από πρόκληση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του μπλοκ που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

Η διεύρυνση της G20 αποτελεί σημαντική διπλωματική νίκη για τον Μόντι, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στην πρωθυπουργία της Ινδίας στις εκλογές του 2024.

«Η Ινδία πρότεινε να δοθεί στην Αφρικανική Ένωση καθεστώς μόνιμου μέλους στη G20. Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό», επεσήμανε ο Ινδός πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου.

«Με την έγκριση όλων, ζητώ από τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης να λάβει τη θέση του ως μόνιμο μέλος της G20», δήλωσε ο ίδιος.

Αμέσως μετά ο Αζαλί Ασουμανί, πρόεδρος των νησιών Κομόρες και επικεφαλής αυτή την περίοδο της Αφρικανικής Ένωσης, πήρε τη θέση του μεταξύ των ηγετών της G20, έπειτα από πρόσκληση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σ. Ζαϊσανκάρ.

Πριν την ομιλία του, ο Μόντι είχε αγκαλιάσει θερμά τον Ασουμανί.

Ωστόσο οι χώρες μέλη της G20 έχουν βαθιές διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Μόντι στην εναρκτήρια ομιλία του. «Ο πόλεμος επιδείνωσε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αν καταφέραμε να νικήσουμε την covid, τότε μπορούμε επίσης να νικήσουμε αυτή την κρίση κοινής εμπιστοσύνης», εκτίμησε.

Η σύνδεση Ινδίας- Ευρώπης

Στη διάρκεια της G20 πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία για την υλοποίηση μεγάλου έργου θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών το οποίο θα διατρέχει τη Μέση Ανατολή και θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις προσδοκίες από τη σύνοδο της G20, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Φίνερ αναφέρθηκε στην «επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της ΕΕ και άλλων εταίρων της G20 για την εξέταση ενός σχεδίου θαλάσσιας και σιδηροδρομικής μεταφοράς που θα επιτρέψει τη ροή του εμπορίου, της ενέργειας και των δεδομένων από εδώ, στην Ινδία, δια μέσου της Μέσης Ανατολής και ως την Ευρώπη».

Το σχέδιο «έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά δεν γνωρίζω πόσος καιρός ακριβώς θα χρειαστεί» για την υλοποίησή του, πρόσθεσε ο Φίνερ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το αποτέλεσμα μηνών συνετούς διπλωματίας».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αφού Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχουν ήδη αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο προβλέπει την ένωση των αραβικών χωρών μέσω σιδηροδρόμου --ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί ως το Ισραήλ σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία – και στη συνέχεια μέσω των ισραηλινών λιμανιών την επέκταση της σύνδεσης ως την Ευρώπη, αλλά και θαλάσσια σύνδεση με την Ινδία.

Ωστόσο οι χώρες της G20 κινδυνεύουν να μην καταλήξουν σε συμφωνία για γεωπολιτικά ζητήματα ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θέματα τα οποία έχουν σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και από την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων για το κλίμα θα είναι μια «ενδεχομένως καταστροφική» αποτυχία για τις χώρες της G20, που αποτελούν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ευθύνονται για το 80% των αερίων του θερμοκηπίου, προειδοποίησε την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

«Δυσλειτουργική» οικογένεια

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της G20 σχετικά με τη στάση των χωρών έναντι της Ρωσίας, τη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών καθιστούν δύσκολη την έκδοση κοινής τελικής ανακοίνωσης αύριο Κυριακή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες διαφωνίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.

«Αν και είμαστε πράγματι μια παγκόσμια οικογένεια, μοιάζουμε σήμερα με μια οικογένεια μάλλον δυσλειτουργική», δήλωσε χθες Πέμπτη σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. «Οι διαφορές αυξάνονται, οι εντάσεις εκρήγνυνται και η εμπιστοσύνη διαβρώνεται -- κάτι που όταν τα βάλουμε όλα μαζί, αφήνει να πλανάται το φάσμα του κατακερματισμού και, εν τέλει, της αντιπαράθεσης», τόνισε.

Απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο.

Θα συζητήσει «σειρά κοινών προσπαθειών για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα», κυρίως η κλιματική αλλαγή, και για «την ελάφρυνση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία», ο οποίος επηρεάζει τις πιο φτωχές χώρες, επεσήμανε ο Τζακ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει εξάλλου μια δυτική εναλλακτική στα τεράστια σχέδια επενδύσεων της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ θα ζητήσει να ενισχυθούν οι ικανότητες χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Χωρίς την παρουσία του Σι Τζινπίνγκ

Μόνο η Κίνα μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για την απουσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ από την ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Η σύνοδος αυτή είχε θεωρηθεί ως κατάλληλο μέρος για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Σι και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μήνες που οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους οι οποίες έχουν πληγεί λόγω γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.

«Η κινεζική κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξηγήσει» για ποιον λόγο ο ηγέτης της «θα συμμετάσχει ή όχι», δήλωσε ο Τζον Φίνερ αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νέο Δελχί.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν κληθεί συχνά να εξηγήσουν τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους, πρόσθεσε ο Φίνερ, εξηγώντας ότι «είναι ατυχές αν η Κίνα δεν είναι δεσμευμένη στην επιτυχία του μπλοκ».

«Κάποιοι έχουν εικάσει ότι η απουσία της Κίνας σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από τη G20, ότι δημιουργεί μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη και ότι προτιμά ενώσεις όπως οι BRICS», σχολίασε ο ίδιος.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ ηγείται της κινεζικής αποστολής στο Νέο Δελχί. Από τη σύνοδο της G20 απουσιάζει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη χώρα να εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Την προηγούμενη Κυριακή, αντιδρώντας στην είδηση ότι ο Σι δεν θα παραστεί στη σύνοδο της G20, ο Μπάιντεν δήλωσε «απογοητευμένος» που «δεν θα τον συναντήσω».

Η Ινδία, οικοδέσποινα της συνόδου, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική – οι δύο χώρες που πρόκειται να αναλάβουν στη συνέχει την προεδρία της G20-- αλλά και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην επιτυχία της, σημείωσε ο Φίνερ.

«Αν η Κίνα δεν είναι, είναι ατυχές για όλους μας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αλλά ακόμη πιο ατυχές, πιστεύουμε, για την Κίνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider