Συνεχίζονται από το ΥΠΕΝ οι εργασίες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο ρέμα Σαρανταπόταμου 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται από το ΥΠΕΝ οι εργασίες αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς στο ρέμα Σαρανταπόταμου 
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου παραμένουν στην περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψίες και ελέγχους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. 

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχοντας αποτρέψει σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά από τη διαφυγή-διαρροή επικίνδυνων αποβλήτων του εργοστασίου DENVER SLOPS AEBE, στο ρέμα Σαρανταπόταμου, παραμένουν στην περιοχή, πραγματοποιώντας αυτοψίες και ελέγχους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εντατικοποιούν τις ενέργειές τους για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως στόχο την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, με συμπληρωματική εργολαβία που θα αναθέσει, άμεσα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης για να αποφευχθεί, περαιτέρω, περιβαλλοντική ζημιά.

Οι εργασίες καθαρισμού του ρέματος πραγματοποιούνται, τηρώντας το σύνολο των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αφενός διότι δεν αποτελούν έργα και αφετέρου διότι αποσκοπούν στην άμεση αντιμετώπιση συνεπειών φυσικής καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μονάδα αναγέννησης μεταχειρισμένων ορυκτελαίων, παραγωγής γράσου και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων «DENVER SLOPS» διέθετε την υπ’ αρ. 168080/18.4.2011 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οκταετούς διάρκειας. Στο αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ δεν εντοπίστηκε ανανέωση ισχύος της εν λόγω ΑΕΠΟ.

Το χρονικό της διαχείρισης

1. Με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, δύο κλιμάκια Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών διενήργησαν αυτοψία σε δύο εργοστάσια (DENVER SLOPS AEBE και ΕCORECOVERY Α.Ε.) που κάηκαν, στα Δερβενοχώρια. Αυτό συνέβη, αμέσως μόλις κατέστη δυνατό, συγκεκριμένα στις 21.07.2023, δηλαδή την επόμενη ημέρα της κατάσβεσης. Τα κλιμάκια των Επιθεωρητών διαπίστωσαν, ότι από το εργοστάσιο της DENVER SLOPS AEBE, μετά την πυρκαγιά, έρεαν επικίνδυνα απόβλητα υδρογονανθράκων (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) σε γειτονικό με το εργοστάσιο ρέμα. Απευθύνθηκαν, αυθημερόν, στην υπεύθυνη εταιρεία DENVER SLOPS AEBE, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. Υπενθυμίζεται πως η μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη, δασική περιοχή της Μάνδρας, επεκτάθηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου DENVER SLOPS ΑΕΒΕ, στο Δήμο Τανάγρας ΔΕ Δερβενοχωρίων, ΠΕ Βοιωτίας. Ταυτόχρονα, στην εγκατάσταση της ΕCORECOVERY Α.Ε. δεν εντοπίστηκε περιβαλλοντική ζημιά, κατά την αυτοψία, καθώς όλες οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού είχαν, ήδη, γίνει από τους υπευθύνους της εταιρείας.

2. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα του συμβάντος και για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, το ΥΠΕΝ ανέλαβε το συντονισμό για τον καθορισμό των άμεσων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, με απώτερο σκοπό την αποφυγή ανεπανόρθωτων περιβαλλοντικών ζημιών και βέβαια την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

3. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική «Απόφαση λήψης μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε από πυρκαγιά στο εργοστάσιο της DENVER SLOPS AEBE στο Δήμο Τανάγρας, ΠΕ Βοιωτίας». Η εν λόγω Απόφαση περιελάμβανε μέτρα για τη συλλογή, διαχείριση και διάθεση των υδρογονανθράκων, που διέρρευσαν εντός και εκτός του γηπέδου της DENVER SLOPS ΑΕΒΕ, καθώς και στο ρέμα και στα πρανή αυτού.

4. Τα μέτρα εξουσιοδοτήθηκε να τα υλοποιήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς ήταν επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστεί η απομάκρυνση του κινδύνου αναζωπύρωσης της φωτιάς, εξαιτίας της ευφλεκτότητας των αποβλήτων και της απειλής πρόκλησης περαιτέρω ζημιάς, και δεδομένου ότι ο υπεύθυνος φορέας εκμετάλλευσης (DENVER SLOPS ΑΕΒΕ) δεν είχε ανταποκριθεί. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ εξέδωσε πρόσκληση για άμεσο καθαρισμό και απορρύπανση ρέματος. Το έργο ανέλαβε η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Polyeco. Συνολικά, συλλέχθηκαν 34,4 τόνοι (υγρά απόβλητα) 35 τόνοι στερεά απόβλητα-ρυπασμένο χώμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider