Πόλεμος στην Ουκρανία: Μειώνεται το ρωσικό προβάδισμα σε βαρέα όπλα - Σημαντικές απώλειες για τη Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μειώνεται το ρωσικό προβάδισμα σε βαρέα όπλα - Σημαντικές απώλειες για τη Μόσχα
Οι δυνάμεις της Μόσχας ξεκίνησαν τον πόλεμο με 3.400 άρματα μάχης, ωστόσο 16 μήνες αργότερα έχουν μείνει με μόλις 1.500, 100 λιγότερα από την Ουκρανία.

Σημαντική αλλαγή στον συσχετισμό και την ισορροπία δυνάμεων στην ρωσο-ουκρανική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2022 διαπιστώνουν αναλυτές που αξιολογούν την ροή δεδομένων αναφορικά με τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απώλειες όπλων, αρμάτων μάχης και οπλικών συστημάτων μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν η ομάδα πληροφορίων Oryx αλλά και η βάση δεδομένων Ukraine Support Tracker, το χαοτικό ρωσικό πλεονέκτημα σε άρματα μάχης, πυροβολικό και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων έχει σχεδόν εξανεμιστεί, γεγονός που οφείλεται τόσο στις βαριές απώλειες των δυνάμεων της Μόσχας στα πεδία των μαχών αλλά και στη μειωμένη παραγωγή από την ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το Bloomberg, το χάσμα που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών στην αρχή της σύγκρουσης σε σχέση με τη διαθεσιμότητα αρμάτων μάχης φαίνεται να έχει εξανεμιστεί πλήρως, καθώς οι Ρώσοι από τις 3.400 τανκς τον Μάρτιο του 2022 σήμερα εμφανίζονται να διαθέτουν μόλις 1.400, την στιγμή που οι Ουκρανοί -λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια από τα κράτη της Δύσης- έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στα 1.500 άρματα από λιγότερα από 1.000 πριν την έναρξη του πολέμου.

Με βάση τα στοιχεία της Oryx, η οποία καταγράφει μόνο όσες απώλειες μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές, από την έναρξη του πολέμου το 2022, 2.082 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί. Σύμφωνα με το Military Balance, η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα άρματα μάχης, γεγονός που σημαίνει πως ο αριθμός των αξιόμαχων αρμάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχει μειωθεί περίπου στα 1.500, καθώς «στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 ​​άρματα μάχης το χρόνο», όπως αναφέρει ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Ραντάκιν.

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν παραλάβει σχεδόν 471 νέα άρματα από τις χώρες της Δύσης, ενώ αναμένονται ακόμα 286 μονάδες, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ του Κιέβου.

«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», ανέφερε ο Ραντάκιν στην επιτροπή άμυνας του νομοθετικού σώματος, προσθέτοντας πως οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων δεν περιορίζονται στο έμψυχο δυναμικό και στα άρματα μάχης αλλά επεκτείνονται και σε άλλα κρίσιμα για την πορεία του πολέμου οπλικά συστήματα.

«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», είπε ο Ραντάκιν στην επιτροπή άμυνας του νομοθετικού σώματος. «Πέρυσι, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να αναπληρώσει μόνο 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως», ανέφερε ακόμα ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ο αριθμός των πυροβόλων που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία μειώθηκε τους τελευταίους 16 μήνες από τις 2.300 μονάδες στις 1.900, ενώ την ίδια στιγμή τα ουκρανικά πυροβόλα ανέρχονται στα 1.100, από 773 πριν την έναρξη του πολέμου. Τέλος, παρόμοια αντίθετη πορεία ακολουθούν και οι διαθέσιμοι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, με τη Ρωσία να διαθέτει πλέον περίπου 841 (από 1.100 πριν τον πόλεμο), ενώ η Ουκρανία 427 (από 354 πριν τον πόλεμο).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Γιατί η αντεπίθεση του Κιέβου παραπαίει παρά την ανταρσία της Wagner

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider