Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν- Στόλτενμπεργκ κεκλεισμένων των θυρών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν- Στόλτενμπεργκ κεκλεισμένων των θυρών
Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά το πέρας της συνάντησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:29

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνμπεργκ δέχθηκε σήμερα λίγο μετά τις 14:00, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ψηλά στην ατζέντα ήταν το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό γραφείο, στα Ανάκτορα του Νοτλμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνάντηση δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων.

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεδομένου ότι η Στοκχόλμη «εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Άγκυρας, όπως είπε μετά τις δίωρες συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συνάντηση» μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Στη συνάντηση αυτή μετείχε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (MIT) που διαδέχτηκε στο αξίωμα αυτό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της Κούρδους μαχητές.

Για τον Στόλτενμπεργκ, «ήρθε η ώρα» να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, πριν από τι σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα γίνει την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Ιουνίου, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτή η συνάντηση. «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της αλλά θα καταστήσει πιο ισχυρή και την Τουρκία» επέμεινε, προσθέτοντας ότι σκοπός του είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή «το συντομότερο δυνατόν».

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τη διεύρυνση, αν και έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας.

Σήμερα στη Σουηδία ήταν προγραμματισμένη –και πήρε την άδεια από τις αρχές, παρά τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας– μια διαδήλωση κατά του Ερντογάν και κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία της «Συμμαχίας κατά του ΝΑΤΟ» στην οποία μετέχει και η Rojava, μια ομάδα υποστήριξης των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων της Συρίας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μολονότι «η ελευθερία του συναθροίζεσθαι βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών των κοινωνιών μας (…) οι διαδηλωτές θέλουν να εμποδίσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» και «δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να υπερισχύσουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider