Πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσει η τιμή του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο χαμηλότερα μπορεί να πέσει η τιμή του πετρελαίου
Παρά την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου σε χαμηλό 15 μηνών οι αναλυτές και οι επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να αναμένουν υψηλότερες τιμές.

Η διεθνής τιμή του Brent και κατ’ επέκταση των καυσίμων στην εγχώρια αγορά (εφόσον η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν καταγράψει σημαντικές μεταβολές) θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα αλλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται ότι θα ανακάμψει.

Παρά την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου σε χαμηλό 15 μηνών, οι αναλυτές και οι επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν να αναμένουν υψηλότερες τιμές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο ενώ η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί όχι μόνο λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αλλά και λόγω της πτώσης των επενδύσεων στο upstream στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για ύφεση και οι ανανεωμένοι φόβοι για κατάρρευση των τραπεζών οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 στα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Τα στοιχεία από τα χρηματιστήρια έδειξαν ότι έμποροι και κερδοσκόποι εγκατέλειψαν την αγορά πετρελαίου την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου λόγω ανησυχιών για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για το αμερικανικό αργό έπιασε χαμηλό τριετίας, το οποίο παράλληλα με τη ρευστότητα στην αγορά είναι βέβαιο ότι θα καταστήσουν τις διακυμάνσεις των τιμών ακόμη πιο ακραίες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα ανοδικά στοιχήματα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βασικών εμπορευμάτων υποχώρησαν κατά ένα τρίτο την τελευταία εβδομάδα αναφοράς στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, σημείωσε σε σχετική ανάλυση ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

«Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ εβδομάδων η αγορά αργού πετρελαίου γνώρισε μια τραπεζική κρίση και οδηγήθηκε σε άνοδο ενώ στη συνέχεια το χάσμα αυτό έκλεισε λόγω των νέων ανησυχιών για τη ζήτηση, σχολιάζει ο Χάνσεν.

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed την περασμένη εβδομάδα και οι εντεινόμενες ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση μετατόπισαν την εστίαση των συμμετεχόντων στην αγορά (και πάλι) στην μακροοικονομική εικόνα και μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν μια πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία, εάν απομακρυνθούμε από το σενάριο μιας μεγάλης ύφεσης, θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι τράπεζες αναμένουν υψηλότερες τιμές μέχρι το τέλος του έτους

Παρά τη βουτιά που κατέγραψε το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs επιμένει στην εκτίμησή της ότι το Brent θα φτάσει τα 95 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2023 και τα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

«Η πρόβλεψή μας παραμένει ότι το Brent θα αυξηθεί στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένουμε μεγάλα ελλείμματα στο δεύτερο εξάμηνο», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στο CNBC.

Η παρέμβαση του ΟΠΕΚ+

Οι ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και τη μεγάλη υπερπροσφορά φαίνονται «υπερβολικές», σύμφωνα με την Goldman Sachs, ειδικά υπό το φως των νέων περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που ξεκινούν αυτόν τον μήνα.

Ο όμιλος εξέπληξε την αγορά πετρελαίου στις αρχές Απριλίου ανακοινώνοντας πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2023 για να διασφαλίσει τη «σταθερότητα της αγοράς».

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συναντώνται ξανά στις 4 Ιουνίου και πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άλλαγής πλεύσης για τη στήριξη των τιμών, αν και το καρτέλ αρνείται επίμονα ότι στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών.

Ωστόσο, η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) καθορίζει την τιμή του πετρελαίου για τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ και τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, στα 80,90 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι η τιμή του πετρελαίου που θα χρειαστεί η χώρα για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της φέτος, υποδηλώνοντας ότι οι Σαουδάραβες –και οι σύμμαχοί τους στον Κόλπο– μπορεί να μην είναι πολύ ευχαριστημένοι με τις τιμές εάν αυτές παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Η πιθανότητα της σταθεροποίησης των τιμών

Ελλείψει σημαντικής επιδείνωσης της μακροοικονομικής εικόνας και όσο η Wall Street πιστεύει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν, σύμφωνα με τον Εντ Μόγια ανώτερο αναλυτή αγοράς στον OANDA. Αυτή η προσέγγιση ουσιαστικά ενισχύει τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα κάνουν λόγω για μικρές διακυμάνσεις και αποκλείουν ένα ξέφρενο ράλι στο άμεσο μέλλον.

«Η αγορά πετρελαίου βρέθηκε σε συνθήκες «oversold» και πιθανότατα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται όσο η Wall Street εξακολουθεί να είναι βέβαιη ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος», σημείωσε σχετικά.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μπορέσουν να αυξηθούν τόσο πολύ σε σχέση με τώρα δεδομένων των φόβων για τη ζήτηση, αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον ΟΠΕΚ+ προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι».

Το αμερικανικό αργό αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα στα χαμηλά 70 δολαρίων και να κινηθεί σε ένα εύρος από 70 έως 80 δολάρια, πρόσθεσε.

Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται περισσότερο από το κλίμα της αγοράς

Με βάση τις τελευταίες τάσεις της τιμής του πετρελαίου, υπάρχει σίγουρα ύφεση, ό,τι κι αν λένε τα πραγματικά στοιχεία. Το καλό είναι ότι αυτή η ύφεση φαίνεται να βρίσκεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο μυαλό των εμπόρων πετρελαίου παρά στα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη ή σε άλλους παράγοντες όπως είναι η οικονομία των ΗΠΑ, όπου ο τομέας των υπηρεσιών καταγράφει άνοδο παρά τη συρρίκνωση της μεταποίησης.

Και όπως φαίνεται, τις προηγούμενες εβδομάδες, οι φόβοι για τραπεζική κατάρρευση μετατράπηκαν σε φόβους για ευρύτερη κατάρρευση και αυτό μεταφράστηκε σε φόβο καταστροφής της ζήτησης πετρελαίου και οδήγησε σε sell off. Αλλά η κατάσταση του εφοδιασμού μπορεί να πρόκειται να αλλάξει.

Η ζήτηση από την πλευρά της Κίνας ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, σπάζοντας νέο ρεκόρ. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι τώρα κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την περίοδο του έτους μετά από ένα μακρύ σερί εβδομαδιαίων μειώσεων. Και, σύμφωνα με τον John Kemp του Reuters και τα ιστορικά πρότυπα, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Με άλλα λόγια, οι κινήσεις των τιμών του πετρελαίου δεν είναι σε συγχρονισμό με τα θεμελιώδη μεγέθη του πετρελαίου και η διόρθωση μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου. Ωστόσο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την πτώση των τιμών από τον περασμένο μήνα, οι προσδοκίες για τα θεμελιώδη μεγέθη είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές, αν όχι πιο σημαντικές, από τα ίδια τα θεμελιώδη και το μόνο που θα μπορούσε να φέρει αυτή τη στιγμή μια σημαντική ανατροπή είναι το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία οδηγηθεί σε ένα ακόμη τραπεζικό ντόμινο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Πώς ο ΟΠΕΚ+ βάζει τρικλοποδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Καύσιμα: Παρατείνεται η πτώση στις τιμές – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πηγές αγοράς: Τα βιώσιμα καύσιμα θα εκτινάξουν τα κόστη των αεροπορικών ταξιδιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider