Τζάζμιν Χάρισον: Η γυναίκα που διέσχισε μόνη τον Ατλαντικό μιλάει στο GWomen

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζάζμιν Χάρισον: Η γυναίκα που διέσχισε μόνη τον Ατλαντικό μιλάει στο GWomen
Μόνη με τη θάλασσα, τα κύματα, τον ανεξέλεγκτο καιρό. Απέναντι σε φόβο, κίνδυνο, στερεότυπα αλλά και την απόλυτη ικανοποίηση της επιτυχίας. Η Τζάζμιν Χάρισον πέτυχε δύο ξεχωριστά παγκόσμια ρεκόρ και ήδη ετοιμάζεται για την επόμενη περιπέτειά της.

της Πηνελόπης Γκιώνη

Το 2020, μία 21χρονη κοπέλα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό μόνη, με τη βάρκα και τα κουπιά της μέσα σε 70 μέρες και γίνεται η νεότερη που κάνει κάτι τέτοιο. Στα τέλη του 2022, η ίδια κοπέλα κολυμπά το μήκος του Ηνωμένου Βασιλείου, από τη Βρετανία στη Σκωτία, για να γίνει η πρώτη γυναίκα που κολύμπησε 900 μίλια ανοιχτής θάλασσας (1.448 χιλιόμετρα). Η Τζάζμιν Χάρισον έχει γεννηθεί για να ζει την περιπέτεια και ήδη ετοιμάζεται για τη νέα της περιπέτεια. Μέχρι τότε θα κάνει μία στάση στην Ελλάδα αφού θα εμφανιστεί στο TEDxAthens στις 28 Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ.

Η Αγγλίδα βρισκόταν στη φύση από μικρή και η επιθυμία της για ταξίδια ήταν μεγάλη. Αγαπούσε τη θάλασσα και η βόλτα στην παραλία ήταν η πιο λατρεμένη της στιγμή. Πήγαινε στο κολυμβητήριο όμως η ανοιχτή θάλασσα κατάφερε να την γοητεύσει και τελικά να την κρατήσει για πάντα. Με τον καιρό το κολύμπι έγινε η δεύτερη φύση της και αντιλήφθηκε σύντομα πως οι δυνατότητές της είναι ικανές να τη φτάσουν μακριά.

Το κρύο νερό δεν της άρεσε ποτέ όμως αναγκάστηκε να το συνηθίσει, λίγο πριν βγει στην ανοιχτή θάλασσα να κολυμπήσει κατά μήκος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι προκλήσεις πολλές, η θέληση μεγάλη και η βοήθεια ακόμη μεγαλύτερη αφού μέχρι και σήμερα η Χάρισον θα τονίσει πως δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια για να καταφέρουμε τους στόχους μας. Αυξημένες ώρες προπόνησης, ρεαλιστικά δεδομένα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και βοήθεια. Χορηγοί, φιλανθρωπίες, οι δικοί της άνθρωποι. Όλοι έχουν ένα μερίδιο αυτής της επιτυχίας.

Οι δύο περιπέτειες της άλλαξαν τη ζωή, οι συνθήκες και οι δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει σε συνδυασμό με την ικανοποιήση του τερματισμού την έκαναν ακόμη πιο πεινασμένη για τέτοιες περιπέτειες.

Η Τζάζμιν Χάρισον μίλησε στο GWomen για τις προκλήσεις των ταξιδιών, για τα δυσκολότερα σημεία τους, για τον επόμενο στόχο της και για τη συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον που έχει δει την ιστορία της και έχει εμπνευστεί από αυτή.

Είσαι η νεότερη σε ηλικία γυναίκα που έχει διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό σόλο, μέσα σε 70 μέρες. Αυτό φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο και με πολλές προκλήσεις. Πως θα περιέγραφες αυτή την εμπειρία;

Μία εμπειρία που είχε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε άλλη, έτσι θα την περιέγραφα. Γιατί ήμουν μόνη για πολύ μεγάλο διάστημα στη θάλασσα, η προετοιμασία ήταν πολύ μεγάλη αλλά και η επιβράβευση. Έκανα πολλά περισσότερα από το να το διασκεδάσω απλά γιατί έπρεπε να κάνω αρκετά ακόμη πράγματα, που με έκαναν τελικά καλύτερο άνθρωπο.

Ποια ήταν τα δυσκολότερα σημεία αυτού του ταξιδιού; Σκέφτηκες ποτέ απλά να τα παρατήσεις και να επιστρέψεις πίσω;

Το δυσκολότερο ήταν σίγουρα πριν ξεκινήσω το ταξίδι και δεν μπορούσα να βρω χορηγούς, ήταν μεγάλη πρόκληση αυτό. Αλλά όταν έκανα όντως αυτό το ταξίδι, ο κακός καιρός που ήταν εντελώς εκτός του ελέγχου μου ήταν το δυσκολότερο σημείο! Δεν σκέφτηκα καμία στιγμή να τα παρατήσω, όχι ούτε μία στιγμή. Δεν θα μπορούσα. Ο γρηγορότερος τρόπος για εμένα για να γυρίσω σπίτι μου θα ήταν ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι. Επιπλέον, έχεις δουλέψει τόσο σκληρά για κάθε ένα βήμα αυτής της διαδρομής και δεν μπορείς απλά να τα παρατήσεις έτσι απλά.

Είσαι κάτοχος δύο παγκόσμιων ρεκόρ! Ποιο είναι το επόμενο στο οποίο θέλεις να βάλεις την υπογραφή σου;

Έχω δύο ναι αλλά δεν έχω δώσει τόση σημασία στα ρεκόρ, δεν ήταν δηλαδή ο σκοπός μου τα ρεκόρ και δεν έκανα όσα έκανα για τα ρεκόρ. Το επόμενο πράγμα που θέλω να κάνω είναι η ιστιοπλοΐα, όχι για το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά γιατί θέλω να δω τον κόσμο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να μεταπηδήσεις στην κολύμβηση Ολυμπιακών Αγώνων και ίσως στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας; Φαίνεται πως θα σου ταίριαζε, μετά από όλα όσα έχεις καταφέρει.

Θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθώ στους Ολυμπιακούς μία μέρα όμως για την ώρα θέλω απλά να βιώσω τις εμπειρίες άλλων πραγμάτων. Δεν θα ήταν καθόλου εύκολο σίγουρο αλλά δεν είναι αυτό που θα έκανα αυτή τη στιγμή σίγουρα, προηγούνται άλλα πράγματα για μένα.

Οι λογαριασμοί σου στα social media είναι γεμάτοι με φωτογραφίες από ποδηλασία, σκι, κανόε καγιάκ, ψάρεμα… Θα αποκαλούσες τον εαυτό σου περιπετειώδη; Θα μπορούσες ποτέ να σκεφτείς τη ζωή σου μακριά από τη φύση;

Ναι θα με ονόμαζα περιπετειώδη άνθρωπο! Μου αρέσει να είμαι έξω και να κάνω… τα πάντα! Δεν πιστεύω πως θα μπορέσω να είμαι ποτέ μακριά από τη φύση, μου αρέσει να βρίσκομαι έξω και θα προτιμούσα χίλιες φορές να κάνω διάφορα αθλήματα έξω παρά να πηγαίνω σε ένα γυμναστήριο ας πούμε. Δεν θα μπορούσα να δω τη ζωή μου μακριά από την περιπέτεια.

Από όλες τις περιπέτειες που έχεις βιώσει, μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια στιγμή που αγαπάς περισσότερο από όλες; Και αν ναι, ποια θα επέλεγες;

Μπορώ σίγουρα να ξεχωρίσω στιγμές! Αυτές θα είναι πάντα οι στιγμές που εμπλέκεται η άγρια φύση, τα δελφίνια ή οι φάλαινες, το φεγγάρι ή τα ηλιοβασιλέματα μερικές φορές σε μία ήρεμη θάλασσα. Ναι, κάποιες φορές τα ηλιοβασιλέματα είναι τα καλύτερα ή όταν κωπηλατείς στην ήρεμη θάλασσα και υπάρχουν δελφίνια γύρω γύρω. Και τα δύο παρόμοια μεταξύ τους, πολύ ξεχωριστές στιγμές που θα θυμάμαι τα πάντα.

Το θέμα του φετινού TEDx είναι «UNLEASH». Πως εσύ «απελευθερώθηκες» από τα δεσμά που βάζει η κοινωνία σε εμάς, όσον αφορά στο φύλο ή την ηλικία; Διότι όσα κάνεις «σπάνε» τα στερεότυπα.

Είμαι λίγο από αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να μη γνωρίζουν τι γίνεται στον γύρω κόσμο και γι’ αυτό δεν βλέπω εμπόδια και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να μην μπορώ να κάνω πράγματα. Είμαι πολύ πεισματάρα και ανταγωνιστική και δεν βλέπω εμπόδιο όταν θέλω να κάνω κάτι. Δεν έχω αντιληφθεί δηλαδή πως μπορεί να έχω σπάσει κάποιο στερεότυπο, απλά κάνω αυτά που θέλω να κάνω και δεν αφήνω κανέναν άλλο να μπει στον δρόμο μου.

Τι θα έλεγες αν μπορούσες σε όσους έχουν δει την ιστορία σου, έχουν εμπνευστεί από αυτή και τώρα θέλουν να σπάσουν και τα δικά τους δεσμά;

Θα τους έλεγα να είναι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν, να είναι σίγουροι πως αυτό που θέλουν να κάνουν είναι δυνατό και ασφαλές και έχεις την ικανότητα να το κάνεις γιατί αρκετές φορές δεν είναι στερεοτυπικό ότι κάποιες διαφορές μας «δένουν» τα χέρια αλλά έχει να κάνει με τις ικανότητες που μπορεί να έχουμε και το ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για κάποια πράγματα. Δεν μπορείς να πεις πως θα κολυμπήσω κατά μήκος της Βρετανίας αν δεν μπορείς να κολυμπήσεις… Οπότε θα έλεγα να σιγουρευτούν γι’ αυτό που θέλουν να κάνουν και να μην αφήσουν τίποτα να μπει εμπόδιο.

Αν θέλεις και εσύ να παρακολουθήσεις την Τζάζμιν Χάρισον από κοντά στο φετινό TEDxAthens κλείσε το εισιτήριό σου εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όταν ο Ευγένιος Τριβιζάς μιλούσε για τη σημασία της φαντασίας στο TEDxAthens

gazzetta
gazzetta reader insider insider