Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος
Ο Θεός του ποδοσφαίρου πέρασε στην αιωνιότητα και θα μπορεί να παίζει μπάλα με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Η κληρονομιά του Πελέ.

Ο Πελέ, ο Βραζιλιάνος μάγος του ποδοσφαίρου και 3 φορές νικητής του Μουντιάλ έφυγε από τη ζωή και κατοικεί πλέον στη γειτονιά των αγγέλων γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία, ενώ σκόρπισε παγκόσμια θλίψη στους φίλους του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Ο 82χρονος θρύλος αφήνει πίσω του μία τεράστια καριέρα, μία σπουδαία κληρονομιά αλλά και μία καθόλου... «ευκαταφρόνητη» περιουσία.

«Σάο Πάολο, 29 Δεκεμβρίου 2022. Το νοσοκομείο Ισραελίτα Άλμπερτ Αινστάιν επιβεβαιώνει με λύπη τον θάνατο του Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο Πελέ, σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου του 2022 και ώρα 3.27 λόγω ανεπάρκειας πολλών οργάνων του ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του καρκίνου στο παχύ έντερό του, που συνδεόταν με προηγούμενη ιατρική του κατάσταση. Το νοσοκομείο συμπάσχει με την οικογένειά του και όλους όσοι υποφέρουν από την απώλεια του αγαπητού Βασιλιά του ποδοσφαίρου. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Δρ. Νασρί, ο Δρ. Γκανσλ, ο Δρ. Χολτχάουσεν και ο Δρ. Νέτο» ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο «Άλμπερτ Αινστάιν» όπου νοσηλευόταν και άφησε την τελευταία του ανάσα χτες το βράδυ.

Η περιουσία του Πελέ

Η νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου θα χαραχθεί στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων για πάντα. Σύμφωνα με το CelebrityNetWorth, ο Πελέ είχε καθαρή περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έως και τη στιγμή του θανάτου του.

«Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ιδιοφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που πίστευε περισσότερο ότι ήταν η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη. Το μήνυμά του σήμερα γίνεται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα», ήταν το γλυκό και συγκινητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διατηρούσε στο Instagram.

Τα ποδοσφαιρικά συμβόλαια του Πελέ

Η καριέρα του Πελέ ξεκίνησε όταν ήταν μόλις έφηβος και υπέγραψε στη Santos FC της Βραζιλίας αφού εντυπωσίασε τον προπονητή. Έκανε το ντεμπούτο του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1956 σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Στην ακμή του, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής όλων των εποχών, οδηγώντας τη Βραζιλία στην κατάκτηση τριών Μουντιάλ, το 1958, το 1962 και το 1970. Το 1999, ονομάστηκε «αθλητής του αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και η FIFA τον όρισε ως τον κορυφαίο ever.

Αν και του προσφέρθηκαν συχνά παχυλά συμβόλαια για να φύγει από την Santos και να παίξει σε μεγάλες ομάδες όπως η Ίντερ ή η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πελέ έμεινε πιστός στην ομάδα που τον ανακάλυψε. Το 1974, υπέγραψε με τη New York Cosmos και βοήθησε να αναπτυχθεί η ποδοσφαρική κουλτούρα και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους NΥΤ, ο Πελέ συμφώνησε σε τριετές συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομάδα της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να μετατραπεί στον πιο καλά αμειβόμενο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη εκείνη την περιόδο.

Αποσύρθηκε από τα γήπεδα με τη στρογγυλή θεά το 1977, αν και συνέχισε να είναι πρεσβευτής του αθλήματος.

Εναλλακτικές πηγές εσόδων και «πρωτιές»

Το 2015 – ένα χρόνο αφότου η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο – το Forbes κατέταξε τον Πελέ ως τον 10ο πλουσιότερο αθλητή που έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Πολλές εταιρείες τον προσέλαβαν για να προωθήσει τα προϊόντα τους ενώ έλαβε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Procter & Gamble, η Volkswagen και η Emirates Airlines για διαφημιστικές καμπάνιες.

Μερικές πιο «άγνωστες πρωτιές» του Πελέ:

  1. Είχε μια μακροχρόνια συνεργασία με την εταιρεία παπουτσιών Puma, ήδη από τη δεκαετία του 1970 και ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε χρήματα για να λανσάρει ένα ζευγάρι παπούτσια - ο μύθος θέλει το «μαύρο διαμάντι» να εισέπραξε 125.000 δολάρια για τη συμφωνία του με την εταιρία αθλητικών ειδών.
  2. Ήταν ο πρώτος που πήρε ένα εκατομμύριο δολλάρια για να διαφημίσει την PEPSI
  3. Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκανε συμβόλαιο με την εταιρεία πιστωτικών καρτών, Mastercard, ανοίγοντας τον δρόμο και σε μεταγενέστερους σούπερσταρς του λαϊκού αθλήματος να χρησιμοποιήσουν το όνομά τους και να πλουτίσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πελέ: Τριήμερο εθνικό πένθος στη Βραζιλία - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του «Βασιλιά»

Μητσοτάκης για Πελέ: Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου

Θρυλικός Πελέ: Τι έχουν πει για τον «βασιλιά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider