Ένα διαστημικό Όσκαρ για τον Ελληνισμό! To βραβείο «Better Satellite World» παρέλαβε ο πρόεδρος και CEO της Hellas Sat

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα διαστημικό Όσκαρ για τον Ελληνισμό! To βραβείο «Better Satellite World» παρέλαβε ο πρόεδρος και CEO της Hellas Sat
photo by NASA on unsplash -satellite
Το βραβείο «Better Satellite World» για την αξιοποίηση των δορυφόρων προς όφελος της ανθρωπότητας, παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σε ειδική τελετή του SSPI (Space and Satellite Professionals International), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Λονδίνο.

Το βραβείο «Better Satellite World» για την αξιοποίηση των δορυφόρων προς όφελος της ανθρωπότητας, παρέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σε ειδική τελετή του SSPI (Space and Satellite Professionals International), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Λονδίνο.

Το βραβείο δόθηκε από τον μεγαλύτερο διεθνή επαγγελματικό οργανισμό, τον SSPI (Space and Satellite Professionals International) και αποτελεί το ανώτερο διεθνές βραβείο για τα δορυφορικά και επιστημονικά δρώμενα που υπάρχει παγκοσμίως από τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών του Διαστήματος και των δορυφόρων.

Τα συγκεκριμένα (τρία κάθε έτος) διεθνή βραβεία απονέμει ο SSPI αφού επιλέξει οργανισμούς ή προσωπικότητες που η δραστηριότητά τους συμβάλλει στη χρηστή διακυβέρνηση στην ασφάλεια, την ειρήνη, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες εφαρμογές για το καλό της ανθρωπότητας, με το σκεπτικό της προώθησης δορυφορικών επικοινωνιών.

«Σε κάθε τεχνολογία, όπως και στη διαστημική τεχνολογία, προσπαθούμε και πρέπει να κοιτάμε πάντα πώς θα υπηρετεί τους ανθρώπους καθώς αυτός είναι και πρέπει να είναι ο λόγος για τον οποίο έχει δημιουργηθεί», δήλωσε ο κ. Πρωτοπαπάς, ευχαριστώντας τους Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες της Hellas Sat για την ελληνική προστιθέμενη αξία που δίνουν στη διαστημική τεχνολογία.

Για το βραβείο που παρέλαβε, ο κ. Πρωτοπαπάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σημείωσε: «Είναι μια επιτυχία προσωπική αφού το συγκεκριμένο βραβείο ήταν το μοναδικό που απονεμήθηκε σε προσωπικότητα και όχι σε εταιρεία, αλλά την ίδια ώρα και ένα επίτευγμα συνολικά για τους ανθρώπους της Hellas Sat στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Εξήγησε δε, πως πίσω από το σκεπτικό τη βράβευσης, πέρα από τις τεχνολογικές πτυχές του γεγονότος βρίσκεται «αυτό που μας τιμά Ελλάδα και Κύπρο, η πτυχή της προσφοράς δηλαδή, αφού η τεχνολογία δεν σημαίνει τίποτα, εάν δεν βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών των κοινωνιών και της ανθρωπότητας».

Ο SSPI τίμησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hellas Sat, η οποία -μεταξύ άλλων- διαχειρίζεται τα «διαστημικά οικόπεδα» της Ελλάδας και της Κύπρου στο Διάστημα, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία της ίδρυσης της Hellas Sat, του εθνικού δορυφορικού οργανισμού της Ελλάδας και της Κύπρου από τον ίδιο (σ.σ. ο κ. Πρωτοπαπάς είναι επικεφαλής εδώ και 21 χρόνια).

Με την τιμητική αυτή διάκριση, ο SSPI εστιάζει ιδιαίτερα στις δραστηριότητες που έχουν προωθήσει μια καλύτερη ζωή για πολλούς, το καλό της ανθρωπότητας, με τον διεθνή επαγγελματικό οργανισμό να τονίζει πως οι δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες, που είναι ο πυρήνας του βραβείου SSPI, δεν είναι κάτι δεδομένο για όλους στον πλανήτη.

«Η Hellas Sat συνέδεσε 172 απομακρυσμένα σχολεία στην Αλβανία μέσω δορυφορικού διαδικτύου το 2009, συνέδεσε απομακρυσμένα σχολεία και νοσοκομεία στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, 142 αγροτικές κοινότητες στην Κύπρο το 2008 και το 2009 και 150 νοσοκομεία στη Ζιμπάμπουε το 2021, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου και όποτε του ζητήθηκε, επιδίωξε να συνεισφέρει με τεχνολογίες επικοινωνίας σε πολλά απομακρυσμένα γεωγραφικά σημεία της Ελλάδας», εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ο ίδιος, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών (European Satellite Operators Association, www.esoa.net) για δύο θητείες και ως πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για μία, προώθησε την προστασία του δορυφορικού φάσματος στην ITU (Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) και πρότεινε τη χρήση των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και στη Νότια Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.