ΗΠΑ: «Καμία σχέση» με το Ριάντ η ασυλία του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Καμία σχέση» με το Ριάντ η ασυλία του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ πρωθυπουργό της χώρας.

Η δικαστική ασυλία του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει μηνυθεί σε αμερικανικό αστικό δικαστήριο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δεν έχει «καμία σχέση» με τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες, Πέμπτη, ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, τονίζοντας ότι η κίνηση δεν έχει «καμία σχέση» «με την αξία αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης».

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μια επιχείρηση την εντολή για την οποία έδωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκρινε ότι ο εναγόμενος μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν διόρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μπάιντεν δέχθηκε επικρίσεις για τη συνάντησή του τον Ιούλιο με τον πρίγκιπα διάδοχο κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει στον πρίγκιπα Μοχάμεντ ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται ότι ζήτησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σαουδική Αραβία: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι εκτελέσεις

Σαουδική Αραβία: θα φιλοξενήσει την εβδομάδα του κλίματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider