Ποια χώρα έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο; - Στην 7η θέση η Ελλάδα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια χώρα έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στον κόσμο; - Στην 7η θέση η Ελλάδα
Μεταξύ των 6 κρατών με το πιο γερασμένο πληθυσμό παγκοσμίως, βρίσκονται 4 χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους περισσότερο γερασμένους πληθυσμούς του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που παρουσιάσει το Statista.

Στη χώρα μας, το ποσοστό των πολιτών που έχει ηλικία άνω των 65 ετών (τα στοιχεία αφορούν το 2021) ανέρχεται στο 22,5%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως βρίσκεται στο 9,6%.

Οι πιο γερασμένες χώρες

Άξιο αναφοράς είναι το ότι στις 7 πρώτες θέσεις βρίσκονται 5 κράτη της Ευρώπης, με το κρατίδιο του Μονακό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 36%.

Σύμφωνα με το Statista, στο Μονακό περίπου το 36% του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου (κοντά στα 39.000 άτομα) είναι άνω των 65 ετών. Αυτό, μαζί με το υψηλό ποσοστό μακροζωίας στο κρατίδιο, αποδίδεται στο ότι το Μονακό είναι ο παράδεισος των πλουσίων, που μπορούν να πληρώσουν για ακριβή υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Στη δεύτερη θέση της λίστας έρχεται η Ιαπωνία, όπου το ποσοστό των πολιτών άνω των 65 ετών επί του συνόλου του πληθυσμού υπολογίζεται σε 29,8%. Υπολογίζεται πως για το 2021 στην ασιατική χώρα υπήρχαν πάνω από 86.000 άτομα με ηλικία 100 ετών και άνω.

Στην τρίτη θέση έρχεται το μικρό νησάκι Αγία Ελένη στο νότιο Ατλαντικό, που αποτελεί βρετανικό υπερπόντιο έδαφος.

Στην τέταρτη θέση έρχεται η Ιταλία, με το 23,7% του πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών και ακολουθούν στην πέμπτη θέση η Φινλανδία (22,9%) και στην έκτη η Πορτογαλία (22,5%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2050 οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα φιλοξενούν το 80% του ηλικιωμένου πληθυσμού παγκοσμίως. Για να τονίσει τη σημασία του θέματος, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την περίοδο από το 2021 έως το 2030 ως «δεκαετία υγειούς γήρανσης», με στόχο «την καταπολέμηση των υγειονομικών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider