ΤΜΕΔΕ: Στην Αθήνα για πρώτη φορά η Διημερίδα του AECM

Newsroom
Μοιράσου το
ΤΜΕΔΕ: Στην Αθήνα για πρώτη φορά η Διημερίδα του AECM
Η Διημερίδα του «European Association of Guarantee Institutions» (AECM), του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων, παρουσία αντιπροσωπειών από όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος της Διημερίδας ήταν «Ένα βήμα πέρα από την εγγυοδοσία - οι υπηρεσίες και τα προϊόντα των εγγυοδοτικών οργανισμών».

Η Διημερίδα του «European Association of Guarantee Institutions» (AECM), του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων, παρουσία αντιπροσωπειών από όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος της Διημερίδας ήταν «Ένα βήμα πέρα από την εγγυοδοσία - οι υπηρεσίες και τα προϊόντα των εγγυοδοτικών οργανισμών».

Τους συνέδρους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, ο οποίος κατά την ομιλία του παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του Ταμείου, την επιτυχημένη σύμπραξη με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB),τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην ελληνική οικονομία. Στη Διημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ του AECM, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου όπου συζητήθηκε ο ρόλος της εγγυοδοσίας στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και οι δυνατότητες που αυτή παρέχει στην αγορά και ειδικότερα στις ΜμΕ. Παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για την επόμενη μέρα της εγγυοδοσίας ως υπηρεσία, καθώς και το συνολικό χαρτοφυλάκιο επιλογών και προϊόντων που δημιουργούνται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, η διοργάνωση της οποίας αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο έργο του ΤΜΕΔΕ, αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ειδικά μετά την εκλογή της CEO, Αθηνάς Χατζηπέτρου στο Δ.Σ. του AECM, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δόθηκε έμφαση μεταξύ άλλων στην αναζήτηση λύσεων που συνδέουν τα οφέλη της εγγυοδοσίας με τα κριτήρια ESG. Στις εισηγήσεις τους, οι ομιλητές τόνισαν ότι τα νέα προϊόντα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις εγγυήσεις και ειδικότερα τα κριτήρια ESG. Ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εγγυήσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς και νέα εγγυοδοτικά προϊόντα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση κυρίως των ΜμΕ.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης σημείωσε: «Οι εγγυήσεις δανείων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι το πιο σημαντικό εργαλείο πρόσβασης στη χρηματοδότηση για αυτές τις επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δημιούργησε τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία απέδειξαν την αξία τους, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στο να κρατηθεί όρθια η αγορά. Χρησιμοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους συνεχίζουμε με νέα πιο έξυπνα και πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα εγγυήσεων δανείων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), κα Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε: «Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, θέλω να συγχαρώ την επιτροπή αλλά και το ΤΜΕΔΕ και τον πρόεδρο κ. Μακέδο για τη σημερινή συνδιοργάνωση. Στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης, οργανισμοί όπως ο AECM με διεθνή και κυρίως ενεργή παρουσία προσφέρουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, ανταλλαγής απόψεων και βέλτιστων πρακτικών στα μέλη τους μέσα από ένα πλέγμα δράσεων σε θέματα που συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη. Η HBD ως μέλος του AECM θα συνεχίζει να στηρίζει τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την κινητοποίηση νέων, παραγωγικών και βιώσιμων επενδύσεων».

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδος χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ανοίγοντας τις εργασίες της Διημερίδας δήλωσε: «Σε μια οικονομική πραγματικότητα που αλλάζει σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο ρόλος των καινοτόμων εγγυοδοτικών προϊόντων δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τεχνικό κόσμο. Τα νέα προϊόντα μαζί με πρωτοβουλίες, όπως αυτή που έχουμε λάβει στο ΤΜΕΔΕ με την ίδρυση του ΤMEΔE Microfinance Solutions, δημιουργούν ευκαιρίες για ΜμΕ αλλά και για αυτούς που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Τα ευέλικτα, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που ενσωματώνουν και τα ESG κριτήρια δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο που συνεισφέρει το 9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΜΕΔΕ: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές των Κατασκευών στην Ελλάδα

Attica Bank: Υποβάλλει το business plan στην ΤτΕ - Με την ΑΜΚ των 490 εκατ. στόχος οργανική κερδοφορία σταδιακά έως το 2025

Όλες οι ειδήσεις

11:59

Τα ΗΑΕ γιόρτασαν στην Αθήνα την εθνική τους επέτειο

11:56

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα

11:53

Μπέρμποκ: Την Ινδία επισκέπτεται η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

11:47

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Κατολίσθηση μπορεί να συμβεί ακόμα και λόγω διέλευσης ενός φορτηγού

11:39

Βρετανία: Στο ΕΔΔΑ προσέφυγαν οι δικηγόροι του Ασάνζ ζητώντας να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

11:33

Πακιστάν: Απαιτεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν να δράσει μετά την επίθεση στην πρεσβεία του στην Καμπούλ

11:23

Κίνα: Μείωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού

11:16

Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά Ισραηλινού αστυνομικού στη Δυτική Όχθη

11:11

Ρωσία: Το πλαφόν στο πετρέλαιο αναδιαμορφώνει τις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς

11:00

Ουκρανία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πετρέλαιο πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια

10:51

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

10:46

ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίσεις για Αθηναϊκή Ριβιέρα και ΔΕΘ HELEXPO

10:33

Βρετανία: Καλπάζει εκ νέου ο κορονοϊός- Ξεπέρασαν το ένα εκατ. τα εβδομαδιαία κρούσματα

10:23

ΗΠΑ: «Απογοήτευση» για την απόφαση της Ρωσίας να αναβάλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για την εφαρμογή της Νέας START

10:15

Ουκρανία: Το Κίεβο παραλαμβάνει την πρώτη συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HAWK από την Ισπανία

10:06

Μπορέλ: Η ΕΕ εκπαίδευσε 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς

09:59

Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

09:55

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Συμπεριληπτική εκπαίδευση - Δράσεις της πολιτείας

09:51

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 270.000 Ψηφιακών Πιστοποιητικών/Υπογραφών σε όλες τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, μέλη των επιμελητηρίων

09:45

Ουκρανία: Πυραυλικά πλήγματα σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στο Ντονμπάς

09:35

Σταϊκούρας: Οι συστημικές τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων

09:23

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη

09:11

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

08:50

Νεο ρεκόρ για τις ΑΠΕ - Ξεπέρασαν στην ηλεκτροπαραγωγή τα ορυκτά καύσιμα κατά το δεκάμηνο 2022

08:41

Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise

08:30

Motor Oil: Αίτηση για ένταξη της πλωτής «πύλης» LNG στις στρατηγικές επενδύσεις

08:24

Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου

08:15

«Πράσινο φως» για προσφορές στη mega Παραχώρηση 1,5 δισ. ευρώ του ΒΟΑΚ

07:59

Επιτόκια: Ψαλίδα 4,81 μονάδων μεταξύ δανείων και καταθέσεων – Ακριβότερα και από την ΕΕ τα δάνεια, με φθηνότερες καταθέσεις

23:33

Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή