Μητσοτάκης: Θα θέσω το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Θα θέσω το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πρωθυπουργό Λιζ Τρας
Ο πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος, εκτιμά ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει πως η Βρετανία πλησιάζει στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα και θα εγείρει το ζήτημα με την ομόλογό του Λιζ Τρας, όταν επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στο έτος, γράφουν οι Sunday Times που φιλοξενούν συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σε μια περίοδο που η Τρας θα κοιτάζει να χτίσει αξιοπιστία και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά από την κηδεία (της βασίλισσας) θα είναι μία φανταστική χειρονομία και αυτό είναι που θα της πω» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στη βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με το skai.gr

Εκτιμά δε πως ο νέος βασιλιάς Κάρολος, με τον οποίο λέει ότι έχει μία «καλή προσωπική σχέση», αν και θα μείνει ουδέτερος στο ζήτημα λόγω της ιδιότητάς του, είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.

«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έθεσε το αίτημα της επανένωσης με τον τότε Βρετανό ηγέτη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζει μόνο πως «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Αποφεύγει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επί των διεργασιών για την επιστροφή των Γλυπτών, περιοριζόμενος στο ότι η Ελλάδα αξιοποιεί ενεργά τις επιλογές της και θέλει να έχει εποικοδομητικές επαφές με το Βρετανικό Μουσείο.

Πέρα από το κεντρικό θέμα των Γλυπτών, ο κ. Μητσοτάκης λέει επίσης στη συνέντευξή του αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών: «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι' αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».

Προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Κατηγορεί εξάλλου την Τουρκία για διασπορά παραπληροφόρησης και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα - θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».

Φέρνοντας, τέλος, ως παράδειγμα την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία, ο κ. Μητσοτάκης λέει πως «πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί», παρά την κατά τη βρετανική εφημερίδα οικονομική «μεταμόρφωση» της Ελλάδας. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ταρακουνηθεί ακολουθώντας λάθος πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», σχολιάζει.

Η συνέντευξη κλείνει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει χαριτολογώντας, «αν χρειαστείτε εμπειρία συνδιαλλαγής με το ΔΝΤ, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider