Ν. Κορέα: Η Β. Κορέα εκτόξευσε 2 πυραύλους Κρουζ προς δυσμάς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ν. Κορέα: Η Β. Κορέα εκτόξευσε 2 πυραύλους Κρουζ προς δυσμάς
Η δοκιμή καταγράφηκε την ημέρα που ο νέος συντηρητικός πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ συμπληρώνει εκατό ημέρες στην εξουσία στη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο πυραύλους Κρουζ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, βάζοντας τέλος στον ένα μήνα ηρεμίας έπειτα από τη σειρά δοκιμών όπλων στην οποία προχώρησε νωρίτερα φέτος η Πιονγκγιάνγκ, ο αριθμός των οποίων έσπασε ρεκόρ.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας από τον Οντσόν, στην επαρχία Νότια Πιονγκάν», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές στρατιωτικές αρχές αναλύουν λεπτομέρειες όπως η απόσταση της πτήσης», πρόσθεσε.

Η Βόρεια Κορέα είχε να δοκιμάσει τέτοιους πυραύλους από τον Ιανουάριο, διευκρίνισε το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η ανάπτυξη αυτού του είδους όπλων δεν είναι πάντως απαγορευμένη δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει επιβάλει σειρά αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα σε αντίδραση στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων από την κυβέρνησή της.

Η πιο πρόσφατη οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ είχε γίνει τη 10η Ιουλίου. Επρόκειτο για σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε από τον Ιανουάριο σε σειρά δοκιμών όπλων, ορισμένες από τις οποίες παραβίασαν τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, ιδίως αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, για πρώτη φορά από το 2017.

Σεούλ και Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να διεξαγάγει σύντομα την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Στην αρχή της εβδομάδας, άρχισαν προκαταρκτικά κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Οι ασκήσεις αυτές εξοργίζουν τη Βόρεια Κορέα, που τις θεωρεί πρόβα εισβολής.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι απλά «πολιτικό σόου»

Εάν διεξαχθούν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να πρόκειται απλώς για «πολιτικό σόου», αλλά να οδηγήσουν στην ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο συντηρητικός Γιουν Σοκ-γελ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για τις πρώτες εκατό ημέρες του στην εξουσία.

Ο κ. Γιουν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική βοήθεια κατά φάσεις στην Πιονγκγιάνγκ εάν συμφωνήσει να τερματίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και να αρχίσει διαδικασία αποπυρηνικοποίησής της, θυμίζοντας ότι είχε προτείνει διάλογο στη Βόρεια Κορέα ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία.

Όμως «ο όποιος διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, ή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων, δεν πρέπει να είναι πολιτικό σόου, πρέπει να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του νέου προέδρου προφανώς αποτελούσαν έμμεση μομφή στις συνόδους κορυφής του προκατόχου του Μουν Τζε-ιν και του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι διαπραγματεύσεις που είχαν σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2019. Η Πιονγκγιάνγκ λέει έκτοτε πως δεν θα παζαρέψει την άμυνά της, αν και ζητεί να αρθούν οι ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.

Νοτιοκορεάτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε εδώ και μήνες πως πιθανόν η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η πρώτη της από το 2017, όταν ο κ. Κιμ είχε κηρύξει μονομερώς μορατόριο σε αυτές και στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Ο κ. Γιουν σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Σεούλ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ΛΔ Κορέας εάν εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει να μεταβληθεί το status quo.

Οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και οι πληροφορίες πως ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή αναζωπύρωσαν τον διάλογο για το εάν η Σεούλ πρέπει να αποκτήσει και αυτή πυρηνικό οπλοστάσιο. Ο κ. Γιουν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι δεσμευμένη στην τήρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT), σημειώνοντας ωστόσο πως συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των «εξωτερικών μέσων αποτροπής» που διαθέτει.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νότια Κορέα: Δίνει ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο σχέδιο αρωγής για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Συμφωνία συνεργασίας Μακρόν - Μόντι «για να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider