Συμβουλές για έναν «πράσινο Δεκαπενταύγουστο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβουλές για έναν «πράσινο Δεκαπενταύγουστο»
Ημέρα γιορτής σήμερα και οι ευχές, τα τραπέζια, τα κεράσματα και τα δώρα μπορούν και αυτά να γίνουν με έναν πιο «πράσινο» τρόπο.

Ημέρα γιορτής σήμερα και οι ευχές, τα τραπέζια, τα κεράσματα και τα δώρα μπορούν και αυτά να γίνουν με έναν πιο «πράσινο» τρόπο. Οι φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας αλλά και των εορτών και συμβάλλουν, από μια πιο «χαλαρή» σκοπιά στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει σε μια ημέρα γιορτής όπως η σημερινή χωρίς να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλλον αναβαθμίζεται.

Καθώς βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, ακόμη και αν φιλοξενείτε στο σπίτι πολλά άτομα, προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση επιτραπέζιων σκευών μιας χρήσης, όπου είναι δυνατόν. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και βαμβακερές ή λινές επαναχρησιμοποιούμενες χαρτοπετσέτες που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο μετά. Εάν τα αναλώσιμα είναι απαραίτητα, επιλέξτε πιάτα και μαχαιροπίρουνα από μπαμπού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, βιοδιασπώμενα και μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Καθώς η χαρούμενη περίσταση φτάνει στο τέλος της, μένει μόνο ένα πράγμα να κάνετε - να καθαρίσετε. Φυσικά, δεν είναι όλα τα προϊόντα καθαρισμού ασφαλή για εσάς ή τον πλανήτη. Πέρα από τα απόβλητα, οι χημικές ουσίες και οι τοξίνες που καταλήγουν στην αποχέτευση μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αλλάξτε τις χαρτοπετσέτες σας με πανιά πιάτων που είναι φτιαγμένα από φυτά και είναι ιδανικά για το σκούπισμα επιφανειών (και μπορούν να κομποστοποιηθούν). Όσον αφορά τα σκουπίδια, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα έξυπνο σημείο συλλογής απορριμμάτων για να ενθαρρύνεται τη σωστή απόρριψη αλλά και την ανακύκλωση.

Ακόμη, όταν αγοράζετε δώρα για τους εορτάζοντες, σκεφτείτε πραγματικά τι αγοράζετε και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μας όσον αφορά στην κατασκευή, τη συσκευασία και τη διάρκεια ζωής τους. Μια πρωτότυπη (και βιώσιμη) ιδέα είναι ένα δώρο εμπειρίας, όπως εισιτήρια συναυλίας, γεύμα σε εστιατόριο ή ένα κουπόνι δώρου. Οποιαδήποτε δώρα αγοράζετε, προσπαθήστε να καταλήξετε στην πιο βιώσιμη επιλογή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων.

Σε γιορτές, επετείους και διακοπές συχνά υπερεκτιμούμε πόσο φαγητό χρειαζόμαστε πραγματικά. Σύμφωνα με τον Guardian, πάνω από το 50% των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ σπαταλιέται άσκοπα. Πρόκειται για ποσότητες που φθάνουν τα 60 εκατομμύρια τόνους αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων όπου είναι δυνατόν, να τα αποθηκεύσουμε σε σακούλες και να τα μοιράσουμε στους καλεσμένους καθώς θα φεύγουν ή να τα καταψύξουμε. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει... το δείπνο σας για να φτάσει στο τραπέζι σας.

Η αγορά τοπικών προϊόντων και προϊόντων εποχής θα διασφαλίσει ότι οι εκπομπές άνθρακα θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Και για όσους ρομαντικούς επιλέγουν να στέλνουν ακόμη έντυπες κάρτες, θα μπορούσαν να στραφούν στις ηλεκτρονικές ή ακόμη και στη χειροτεχνία κατασκευάζοντας κάρτες με ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider