Τουρκία: Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών
Πιθανότατα αύριο θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας

Πιθανότατα εντός της Παρασκευής θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία που προτάθηκε από τον ΟΗΕ θα λάβει σάρκα και οστά, επιτρέποντας την εξαγωγή σχεδόν 25 εκατ. τόνων δημητριακών και σιτηρών, ενώ το παρόν θα δώσει και ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έφτασε νωρίτερα την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μαζί με τον Ερντογάν και το Αντόνιο Γκουτέρες στο μέγαρο Ντολμάμπαχτσε θα είναι παρόντες και αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ένα μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορεί να ξαναρχίσουν από τρία λιμάνια, αυτά της Οδησσού, του Πιβντένι και του Τσορνομόρσκ. «Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε» τις παραδόσεις και από άλλα λιμάνια, είπε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, την ασφάλεια των νηοπομπών θα αναλάβει μια ομάδα επιτήρησης του ΟΗΕ που θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Τα ρωσικά πλοία δεν θα έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν στα ουκρανικά χωρικά ύδατα. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και αν υπογράψουν συμφωνία με τον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Ενδεχομένως να υπογραφεί έγγραφο για τις εξαγωγές σιτηρών

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σήμερα θα διεξαχθεί στην Τουρκία άλλος ένας γύρος συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Συνοπτικά, ενδέχεται να υπογραφεί ένα έγγραφο που θα δεσμεύει τις πλευρές (να διασφαλίζουν) την ασφαλή λειτουργία των διαδρόμων εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Όλεγκ Νικολένκο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες αυτές θα στηρίξει μόνο εκείνες τις αποφάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των νότιων περιοχών της Ουκρανίας, τις «ισχυρές θέσεις» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ασφαλείς εξαγωγές των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Ευκαιρία ουκρανικής αντεπίθεσης «βλέπει» τις ερχόμενες εβδομάδες ο επικεφαλής της MI6

H Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής

Ιταλία: Στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές - Υπεγράφη η διάλυση Βουλής και Γερουσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider