Οι ΗΠΑ παγώνουν πόρους εταιρειών που παρέκαμψαν τις κυρώσεις στο Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ παγώνουν πόρους εταιρειών που παρέκαμψαν τις κυρώσεις στο Ιράν
Πολλά άλλα νομικά πρόσωπα κατονομάστηκαν χθες ως εταιρείες-βιτρίνες από τις αμερικανικές αρχές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε χθες Τετάρτη να παγώσουν πόροι διαφόρων εταιρειών με έδρα το Ιράν και άλλα κράτη διότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία όσον αφορά τις πωλήσεις πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εταιρείες αυτές κατηγορούνται πως επέτρεψαν την εξαγωγή προϊόντων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τον Νοέμβριο του 2018 και την επανεπιβολή των κυρώσεων που τα έβαζαν στο στόχαστρο, έπειτα από την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Τα νομικά πρόσωπα που μπήκαν στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, με έδρα το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ, προστέθηκαν στον κατάλογο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Πόρων (OFAC), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση συνεπάγεται τα πάγωμα όποιων πόρων τυχόν διαθέτουν στην αμερικανική δικαιοδοσία, καθώς και την απαγόρευση σε κάθε νομικό πρόσωπο στις ΗΠΑ να έχει εμπορικές συναλλαγές μαζί τους.

Οι απαγορεύσεις αφορούν επίσης τις ξένες εταιρείες, που επίσης αντιμετωπίζουν αντίποινα και απαγόρευση των συναλλαγών τους με νομικά πρόσωπα στις ΗΠΑ.

«Μολονότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν που θα προβλέπει αμοιβαία επάνοδο στην τήρηση του (σ.σ. του ΚΟΣΔ), θα συνεχίσουμε να καλούμε τις αρχές μας να εφαρμόσουν τις κυρώσεις για τις πωλήσεις πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων» από το Ιράν, τόνισε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν συνδέονται με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2018 από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στις εταιρείες στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον είναι η Jam Petrochemical Company, που θεωρείται πως «εξήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους χημικών προϊόντων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» σε πελάτες στην Κίνα και στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πολλά άλλα νομικά πρόσωπα κατονομάστηκαν χθες ως εταιρείες-βιτρίνες από τις αμερικανικές αρχές. Φέρονται να επέτρεψαν σε ιρανικές εταιρείες που υφίσταντο ήδη μέτρα να συνεχίσουν την εξαγωγή πετροχημικών προϊόντων.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε εξάλλου στον κατάλογο δύο Ιρανούς, τον Μουρτεζά Ραζαμπιεσλαμί και τον Μαχντιέ Σαντσούλι, κατηγορώντας τους πως διευκόλυναν την εξαγωγή δεκάδων χιλιάδων τόνων ιρανικού πετρελαίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των ΗΠΑ και του Ιράν, το οποίο άρχισε να αθετεί υποχρεώσεις που είχε αναλάβει εν είδει αντίδρασης στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, στην πλήρη τήρηση του ΚΟΣΔ μοιάζουν τελευταία να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Παραιτείται η διευθύντρια επικοινωνίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν