ΗΠΑ - Roe v. Wade: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - Roe v. Wade: Το Ανώτατο Δικαστήριο κατάργησε το δικαίωμα στην άμβλωση
Σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις, με εφαρμογή σοβαρών κυρώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία συντηρητικών δικαστών μετά τους διορισμούς που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέτρεψε σήμερα Παρασκευή την απόφαση ορόσημο «Roe v. Wade», η οποία είχε καθιερώσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση το 1973.

Η νέα δικαστική απόφαση θα έχει καθοριστικό ρόλο στη νέα πραγματκότητα των ΗΠΑ, καθώς σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις, με εφαρμογή σοβαρών κυρώσεων, αν και υπάρχουν πολιτείες που σκοπεύουν να διατηρήσουν το δικαίωμα στον τερματισμό της εγκυμοσύνης, στους πρώτους μήνες.

36 εκατ. γυναίκες σε «κίνδυνο»

Τη συζήτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση άνοιξε εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 2 Μαΐου, όταν το άγνωστο μέχρι στιγμής προσχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, διέρρευσε μέσω του Politico.

Το προσχέδιο γνωμοδότησης της πλειοψηφίας, που υπογράφηκε από τον δικαστή Samuel Alito, ανέφερε πως πρόκειται να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe v. Wade, που έκανε την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν έτοιμους τους νόμους που απαγορεύουν τις διαδικασίες άμβλωσης σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης από βιασμό ή την ηλικία και την κατάσταση της υγείας της εγκυμονούσας, ενώ ακόμα πέντε πολιτείες ενδέχεται να κινηθούν προς παρόμοια κατεύθυνση. Μόλις, δεκαέξι πολιτείες προστατεύουν το δικαίωμα στη διαδικασία.

Πάνω από 36 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 13 έως 44 ετών, ζουν σε πολιτείες που θεωρούνται από το Ινστιτούτο Guttmacher εχθρικές προς τα δικαιώματα των αμβλώσεων, σύμφωνα με την απογραφή του 2019.

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας υπέγραψε ήδη από τον Μάιο τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτεία-οχυρό των συντηρητικών στον αμερικανικό Νότο είναι πλέον αυτή με την αυστηρότερη νομοθεσία απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με έμπνευση νόμο που υιοθετήθηκε στο Τέξας τον Σεπτέμβριο, το κείμενο που τέθηκε πλέον σε ισχύ στην πολιτεία ανοίγει τον δρόμο ώστε απλοί πολίτες να καταγγέλλουν στις αρχές ή να υποβάλλουν μήνυση εναντίον οποιασδήποτε υποπτεύονται ότι έκανε άμβλωση ή οποιουδήποτε προσώπου ενεπλάκη σε τέτοια επέμβαση.

Γέλεν: «Καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει σχετικά ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων θα μπορούσε να έχει «πολύ επιζήμιες επιπτώσεις» στην αμερικανική οικονομία, αφού ορισμένες γυναίκες δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, θα μειώνονταν τα έσοδα που θα αποκόμιζαν κατά τον εργασιακό βίο τους ενώ άλλες θα έμεναν εκτός του εργατικού δυναμικού.

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας η Γέλεν είπε ότι οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν απαγορεύεται η πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας ή με κρατική στήριξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στην απόφαση του που ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

Μπ. Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση των ΗΠΑ για την άμβλωση - Tριντό: «Φρικιαστική» απόφαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider