Ουκρανία: Έως και 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζότ του Σεβεροντονέτσκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Έως και 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζότ του Σεβεροντονέτσκ
Έως 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Έως 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου μαίνεται μια από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε φιλορώσος αυτονομιστής.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξουθενώσουν την ουκρανική αντίσταση στην πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να εκδιωχθούν οι δυνάμεις του Κιέβου έξω από τις δύο αυτονομιστικές περιοχές, τις οποίες στηρίζει η Ρωσία και τις οποίες έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διακόψουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο που ξεκινά από το εργοστάσιο χημικών προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Περίπου 1.000 με 1.200 άμαχοι του Σεβεροντονέτσκ ίσως βρίσκονται ακόμα στην περιοχή του εργοστασίου χημικών Αζότ», ανέφερε μέσω της υπηρεσίας Telegram ο Ρόντιον Μιρόσνικ, αξιωματούχος της φιλορωσικής αυτονομιστικής διοίκησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Ο Μιρόσνικ δήλωσε ότι οι άμαχοι βρίσκονται στο τμήμα του εργοστασίου που συνεχίζει να ελέγχεται από ουκρανικές δυνάμεις, που σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχονται σε έως 2.000 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών και ξένων μαχητών.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων στο εργοστάσιο είναι πιο κοντά στους 500.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι απέρριψε αίτημα της Ουκρανίας για ανθρωπιστικό διάδρομο προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι προς ελεγχόμενα από το Κίεβο εδάφη, επικαλούμενη την καταστροφή της τελευταίας γέφυρας στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς που αποκλείει τις ανατολικές εξόδους της πόλης.

«Προσφέρουμε στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και τους ξένους μισθοφόρους που βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζότ να σταματήσουν τις όποιες εχθροπραξίες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι Ουκρανοί «μαχητές», όπως τους χαρακτήρισε, είχαν σκοπίμως οδηγήσει αμάχους στο εργοστάσιο Αζότ και πως τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό αυτό. Η Ουκρανία έχει απορρίψει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ο ρωσικός ανθρωπιστικός διάδρομος προς τα βόρεια προς την πόλη Σβάτοβε υποτίθεται ότι θα είναι ανοικτός έως σήμερα το βράδυ, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο βασικός άμεσος λόγος για αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι να προστατεύσει τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς από δίωξη και επίθεση της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο πόλεμο κατά ενός κυρίαρχου κράτους που μάχεται για την ύπαρξή του. Το Κίεβο δηλώνει ότι ο ισχυρισμός της Ρωσίας περί δίωξης ρωσόφωνων είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα για την εισβολή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραδοχή Ζελένσκι: Οδυνηρές οι απώλειές μας - Θέλουμε κι άλλα όπλα

Μπάιντεν: Υπέρ της κατασκευής προσωρινών σιλό αποθήκευσης σιτηρών στα ουκρανικά σύνορα

Ουκρανία: Έχει παραλάβει μόνο το 10% των όπλων που ζητάει από τη Δύση

gazzetta
gazzetta reader insider insider