Αεροπορικό χάος σε Ζυρίχη και Γενεύη - Ακυρώνονται πτήσεις από σοβαρή βλάβη στους υπολογιστές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αεροπορικό χάος σε Ζυρίχη και Γενεύη - Ακυρώνονται πτήσεις από σοβαρή βλάβη στους υπολογιστές
Δεν είναι σαφές πόση ώρα θα χρειαστεί για να λυθεί το πρόβλημα.

Τελευταία ενημέρωση 10:22

Τεχνικό πρόβλημα στους υπολογιστές της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε σήμερα αναστολή των αποπροσγειώσεων σε αρκετά ελβετικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γενεύης και της Ζυρίχης, γνωστοποίησε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ελβετίας, Skyguide, σήμερα, χωρίς να εξηγήσει την αιτία της βλάβης.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκε τεχνική βλάβη (στους υπολογιστές) της Skyguide (...), εξαιτίας της οποίας ο ελβετικός εναέριος χώρος έκλεισε στην κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας», εξηγείται στην ανακοίνωση.

Ο φορέας δεν έδωσε καμία εξήγηση για τη φύση ή τα αίτια της βλάβης, αναφέροντας μόνο πως «το κλείσιμο του εναερίου χώρου θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας» και ότι «λυπάται για το περιστατικό και τις συνέπειες για τους πελάτες, τους εταίρους και τους επιβάτες των αεροδρομίων της Γενεύης και της Ζυρίχης» και «εργάζεται εντατικά για να βρει λύση».

«Λόγω μείζονος βλάβης των υπολογιστών της Skyguide, δεν θα είναι εφικτές προσγειώσεις ούτε απογειώσεις σήμερα το πρωί στη Γενεύη» ως τουλάχιστον «τις 08:00» (τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης μέσω Twitter.

Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης ανέφερε πως αναμένει η κίνηση των αεροσκαφών να ξαναρχίσει «πριν από το μεσημέρι» (13:00 ώρα Ελλάδας) και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες τσεκ-ιν λειτουργούν κανονικά. Το αεροδρόμιο της Γενεύης ανέφερε πως η κίνηση δεν ξαναρχίσει πριν από τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) το νωρίτερο.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Ζυρίχης διαβεβαίωσε ότι ο αεροπορικός κόμβος της χώρας των Άλπεων παραμένει ανοικτό, παρά τη βλάβη.

Κατά το πρακτορείο ειδήσεων ATS-Keystone, οι διεθνείς πτήσεις προς την Ελβετία εξετράπησαν κυρίως προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, στη βόρεια Ιταλία. Ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο του αεροδρομίου της Ζυρίχης, η πτήση UA134 της United Airlines εξετράπη στη Φραγκφούρτη, στη δυτική Γερμανία, ενώ η πτήση SQ346 της Singapore Airlines στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Στη Ζυρίχη βρίσκεται το κυριότερο αεροδρόμιο της Ελβετίας. Υποδέχθηκε 10,2 εκατ. επιβάτες –που είτε είχαν προορισμό τη χώρα, ή διέρχονταν από αυτή– το 2021.

Με την προοδευτική άρση των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η αεροπορική κίνηση αυξήθηκε θεαματικά μετά τον Μάρτιο, και πλησιάζει μήνα τον μήνα τα επίπεδα πριν από την υγειονομική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σοβαρά προβλήματα στα αεροδρόμια από την έλλειψη προσωπικού

Αεροδρόμια: «Εκτοξεύτηκε» η επιβατική κίνηση τον Μάρτιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider