Δημοσκόπηση: Υπέρ της διακοπής σχέσεων με Ρωσία η πλειοψηφία των δυτικών χωρών - Εξαιρούνται Ελλάδα, Ουγγαρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση: Υπέρ της διακοπής σχέσεων με Ρωσία η πλειοψηφία των δυτικών χωρών - Εξαιρούνται Ελλάδα, Ουγγαρία
Συνολικά υπέρ της διακοπής των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία τάσσεται κατά μέσο όρο το 55% των Ευρωπαίων και το 60% των Αμερικανών.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ουγγαρία) και των Αμερικανών τάσσονται υπέρ της διακοπής της οικονομικής συνεργασίας με την Ρωσία. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χώρων της Ασίας τάσσονται κατά πλειοψηφία κατά της διακοπής των σχέσεων, ενώ στην Λατινική Αμερική οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας δημοσκόπησης για την αντίληψη για την δημοκρατία (The annual Democracy Perception Index) που πραγματοποιήθηκε σε 52 χώρες του κόσμου, στην Ασία, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και ΗΠΑ, στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις χώρες αυτές, στις οποίες ζει το 75% και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού, στις 31 χώρες η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεται υπέρ της διακοπής των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία. Μεταξύ τους είναι 20 χώρες της Ευρώπης , οι ΗΠΑ, ο Καναδάς , η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Οι πιο αρνητικοί έναντι της Ρωσίας είναι οι Πολωνοί (το 87% υπέρ της διακοπής των σχέσεων), οι Ουκρανοί (80%) και οι Δανοί (79%). Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό είναι επίσης 79%, στην Ιταλία 65%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 65%, στην Σουηδία 77%, στις ΗΠΑ 62% και στην Γερμανία 62%. Ακόμη και στην Ουγγαρία που ο ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν θεωρείται σύμμαχος του Πούτιν, ένα ποσοστό 32% έχει αρνητική αντίληψη για την Ρωσία. Στην Βενεζουέλα αρνητική αντίληψη για την Ρωσία έχει το 36%.

Συνολικά υπέρ της διακοπής των οικονομικών σχέσεων με την Ρωσία τάσσεται κατά μέσο όρο το 55% των Ευρωπαίων και το 60% των Αμερικανών.

Οι κάτοικοι ακόμη είκοσι χωρών τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά της διακοπής της συνεργασίας με την Ρωσία, μεταξύ των οποίων είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα και η Ουγγαρία. Κατά της διακοπής των σχέσεων με την Ρωσία τάσσονται οι, Κίνα, Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Νιγηρία, Ινδονησία, Νότιος Αφρική, Βιετνάμ, Αλγερία, Φιλιππίνες, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Μαλαισία, Περού, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία. Στην Κολομβία οι κάτοικοι είναι ισομερώς μοιρασμένοι. Στην Κίνα το 71% τάσσεται υπέρ της διατήρησης των σχέσεων με την Ρωσία.

Παρά τις ανάμεικτες απόψεις για τη Ρωσία, η δημοσκόπηση κατέγραψε μια έντονη συμπάθεια για την Ουκρανία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Στη Λατινική Αμερική, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει κάνει πολύ λίγα και μόνο το 6% πάρα πολλά για την Ουκρανία. Στην Ευρώπη το 43% δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα και το 11% πάρα πολλά. Στην Κίνα, το 34% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει πάρα πολλά για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία - Οι εγγύησεις που ζητά η Ουγγαρία

Κομισιόν: Επίσκεψη στην Europol και την Eurojust για ασφάλεια και ρωσικά εγκλήματα πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider