Τούρκος αξιωματούχος: Η Βρετανία αποσύρει το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τούρκος αξιωματούχος: Η Βρετανία αποσύρει το εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας
Λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Λίγες ώρες πριν τις συνομιλίες που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποσύρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

«Αισθάνθηκα ότι έχουν γίνει τα θετικά βήματα που είχαν υποσχεθεί νωρίτερα και έχουν εφαρμοστεί και αρθεί, ειδικά όσον αφορά ορισμένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Τουρκία», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι το Λονδίνο άρει την απαγόρευση, καθώς οι επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εντείνονται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι ο Καναδάς στοχεύει επίσης να χαλαρώσει το εμπάργκο του.

Όπως μεταδίδει το ΣΚΑΙ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές, αλλά είπε ότι οι νέες άδειες εξαγωγής θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση. Είχε σταματήσει τις εξαγωγές προς την Τουρκία μετά τη στρατιωτική της επιχείρηση για να εκκαθαρίσει τη βόρεια Συρία από την τρομοκρατική οργάνωση PKK, το 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είχε χαρακτηρίσει «αλλαγή του παιχνιδιού».

Τα εξαρτήματα υπό το εμπάργκο περιελάμβαναν συστήματα κάμερας για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που κατασκευάζονται από την Baykar. Οι άδειες εξαγωγών ανεστάλησαν το 2019 κατά τη διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία. Οι περιορισμοί στη συνέχεια χαλαρώθηκαν αλλά επιβλήθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις στη Φινλανδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider