ΕΕ: Σχέδιο έκτακτων ενεργειακών μέτρων-σοκ για να αποφευχθεί το blackout - Τι σημαίνει για εργασία και μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Σχέδιο έκτακτων ενεργειακών μέτρων-σοκ για να αποφευχθεί το blackout - Τι σημαίνει για εργασία και μετακινήσεις
«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες εντός της ΕΕ για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες εντός της ΕΕ για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με την Κομισιόν να απεργάζεται ήδη ένα σχέδιο έκτακτων μέτρων, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais σε δημοσίευμα της Δευτέρας.

To εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θέλει να αποφύγει τις οδυνηρές συνέπειές για τις ευρωπαϊκές οικονομίες από ένα ενεργειακό blackout, θέτοντας στόχο να παρουσιάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις 18 Μαΐου με σκοπό να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Εl Pais, τα έκτακτα μέτρα τα οποία πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι, μαζί με τα προσδοκόμενα οφέλη, είναι:

1. Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

2. Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση εξοικονομούν 470.000 βαρέλια.

3. Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

4. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις, σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών - ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται επίσης: περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις καίριες δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για εκείνους τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

«Παράθυρο» Μπορέλ για συζήτηση των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κομισιόν: Δρομολογείται ευρωπαϊκή παρέμβαση στην ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider